jessi_a 26.12.08, 11:08 Miejsca w ławkach dla tych, którzy płacą podatek? Puste zazwyczaj niemieckie kościoły w Wigilię pękają w szwach. Do wielu można się dostać tylko ze specjalną kartą co za bzdurny pomysl. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jecki.p Re: Na pasterkę tylko z miejscówką 26.12.08, 12:21 jessi, matko Ty nasza zalozycielko, GDZIES Ty to znowu wyczytala ??? O ile wiem, ow SZCZAL Panu Bogu w okno zostal zgodnie odrzucony przez przedstawicieli kosciolow. j. Odpowiedz Link
ewa553 Re: Na pasterkę tylko z miejscówką 26.12.08, 13:39 moj koscuol pekal w szwach, jak zwykle na Pasterce. A mamy nawet dwie pasterki: o 17-tej i 22-giej. Na wszystkich schodach, schodkach do oltarzy bocznych, wszedzie porozkladano poduszki, no i siedzialo bractwo. Oprocz tego, kazde wolne miejsce bylo zapchane stojacymi. A na koniec nasz wspanialy Prälat podziekowal wszystkim za liczne przybycie mimo braku miejscowek i kosciol zabrzmial gromkimi oklaskami. Tylko jakis kopniety polityk mogl po pijaku te miejscowki wymyslic.... Odpowiedz Link
jecki.p pasterka ? 26.12.08, 13:54 pl.wikipedia.org/wiki/Pasterka - tak na marginesie... j. Odpowiedz Link
ewa553 Re: pasterka ? 26.12.08, 18:49 a co chcesz wlasciwie na marginesie powiedziec? Ze powinna byc o polnocy? Ja sobie chwale, ze moj kosciol urzadza dwie i to wczesniej. Nigdy mi sie nie chce czekac do polnocy, a dzieciom tym bardziej. Poza tym na obu pasterkach jest kosciol pelen po brzegi - jakby to bylo z tylko jedna msza? Po niemiecku to oczywiscie nie nazywa sie pasterka, ja tej nazwy uzylam i przepraszam ze nieprawidlowo)) Odpowiedz Link
moherowy.beret.1 Re: pasterka ? 26.12.08, 18:51 W Polsce pasterka również jest o 22.00 i o 24.00. Odpowiedz Link
realdirect2 przeciez to normalna wypowiedz, 26.12.08, 18:53 dlaczego nie zamiescilas jej pod stalym nickiem? Odpowiedz Link
rotta3 Re: Na pasterkę tylko z miejscówką 27.12.08, 02:39 A u mnie na polskiej wsi tylko jedna i tylko o 24.Ja nie chadzam,ale miło,że się nic nie zmienia Odpowiedz Link
annajustyna Re: Na pasterkę tylko z miejscówką 09.01.09, 21:31 Ja ide nastepnego dnia, za leniwa jezdem w Wigilie... Odpowiedz Link