republican 20.03.04, 03:58 Mamy kwadrat QRST i punkt P QP=1 RP=2 SP=3 TP=? Kat QPR=? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bbaju Re: Punkt 20.03.04, 14:09 Są dwa punkty spełniające podane warunki, jeden wewnątrz kwadratu (wtedy kwadrat jest większy), drugi na zewnątrz, ale już mniejszego Dla obydwu PT = sqrt6. Kąty będą się już różniły: dla punktu wewnętrznego kąt = 45 stopni, dla zewnętrznego 135 stopni. Pozdrawiam, Baj Odpowiedz Link Zgłoś
bbaju Re: Punkt 20.03.04, 14:12 bbaju napisała: > dla punktu wewnętrznego kąt = 45 stopni, > dla zewnętrznego 135 stopni. Oczywiście na odwrót: mniejszy kąt na zewnątrz, większy wewnątrz. Baj Odpowiedz Link Zgłoś
republican Re: Punkt 21.03.04, 01:30 bbaju napisała: > bbaju napisała: > > > dla punktu wewnętrznego kąt = 45 stopni, > > dla zewnętrznego 135 stopni. > > Oczywiście na odwrót: > mniejszy kąt na zewnątrz, większy wewnątrz. > > Baj A+, jak doszlas do tego? Pozdr R Odpowiedz Link Zgłoś
bbaju Re: Punkt 21.03.04, 11:28 republican napisał: > A+, jak doszlas do tego? No dobra, zdradzę, ale powiesz jaką Ty masz metodę na to zadanie. A moja taka: Żadne całki! Geometria analityczna! Kwadrat z parametrem a (dlugosc boku) umieściłam w układzie kartezjańskim i to cwanie - dwa boki leżą na osiach - wtedy punkt P(x,y) spełnia trzy równania. To wszystko! Reszta to rachunki, gdzie wszystkie dziwactwa ślicznie się redukują. No i przy okazji otrzymałam a dla obydwu przypadków. Pozdrawiam, Baj Odpowiedz Link Zgłoś
republican Re: Punkt 21.03.04, 19:32 bbaju napisała: > republican napisał: > > > A+, jak doszlas do tego? > > No dobra, zdradzę, ale powiesz jaką Ty masz metodę na to zadanie. > > A moja taka: > Żadne całki! Geometria analityczna! > Kwadrat z parametrem a (dlugosc boku) umieściłam w układzie kartezjańskim i to > cwanie - dwa boki leżą na osiach - wtedy punkt P(x,y) spełnia trzy równania. To > > wszystko! Reszta to rachunki, gdzie wszystkie dziwactwa ślicznie się redukują. > No i przy okazji otrzymałam a dla obydwu przypadków. > > Pozdrawiam, > Baj Fantastyczne, gratuluje. Ja robilem 4 X Pitagorasa ale to nie bylo tak eleganckie jak Twoje. Twoja metoda mozna ten problem uogolnic. Suma katow, wewnetrznej i zewnetrznej jet 180, czy to bedzie dla innych wielkosci?QP,RP i SP? Odpowiedz Link Zgłoś
bbaju Re: Punkt 22.03.04, 10:58 Napisałeś > Suma katow, wewnetrznej i zewnetrznej jet 180, czy to bedzie dla innych > wielkosci?QP,RP i SP? Podobają mi się Twoje pytania. W tym kwdracie, co łatwo sprawdzić, żadna inna para kątów już nie sumuje się do kąta półpełnego. Ale dla innych wielkości PQ, PR, PS zawsze wtedy, gdy PS^2 - PQ^2 = 2PR^2 Baj Odpowiedz Link Zgłoś
bbaju Re: Punkt 23.03.04, 11:41 Napisałam > Ale dla innych wielkości PQ, PR, PS zawsze wtedy, gdy > > PS^2 - PQ^2 = 2PR^2 Mało tego! Wtedy katy zawsze będą wynosiły 45 i 135 st. Innymi słowy, tylko takie się dopełniają i tylko przy podanym warunku. Baj Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pafcio Re: Punkt - rozwiązanie graficzne IP: *.aster.pl / *.aster.pl 24.03.04, 15:20 jest wg mnie prościutkie, ale opisanie zajmie mi sporo miejsca. mam kwadrat o boku a ABCD A(0,0) B(0,a) C(a,a) D(a,0) i punkt P(x1,y1) odległy od A, B,C,D odpowiednio o 1,2,3,x. Teraz poprzez obrót o (chyba;) +90 stopni wokół punktu D powstaje mi kwadrat o wierzchołkach A(0,0) D(a,0), C1(a,-a) i B1(-a,0) z punktem P1 (a-y1;-a+x1) i poprzez obrót pierwotnego kwadratu wokół A o 180 stopni kwadrat o wierzchołkach A(0,0)B1(0,-a)C2(-a,-a)D2(-a;0)i punkcie P2(-x1,-y1) - sorka za nazewnictwo punktów ale pozostawiłem swoje orginalne z zapisków moich dla uproszczenia. no to tyle rysowania teraz mamy: kąt P1B1P2 jest kątem prostym (łatwo wykazać) zatem P1P2=sqrt(2) i zauważamy że kąt AP2P1 musi byc prosty bo trójkąt ma boki równe 1, sqrt(2) i 3. powstał nam trójkąt więc prostokątny PP1P2 o długościach boków 2, sqrt(2) i x*sqrt(2) (to ostatnie to z trójkąta PP1D któy jest równoramienny prostokątny) wyliczenie zatem z pitagorasa x=sqrt(6) nie przedstawia już problemów pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pafcio Re: Punkt - rozwiązanie graficzne IP: *.aster.pl / *.aster.pl 24.03.04, 16:14 wszystko pięknie ładnie tylko p1p2 równa się 2*sqrt(2) pozdrowionka Odpowiedz Link Zgłoś
republican Re: Punkt - rozwiązanie graficzne 24.03.04, 18:23 Dzieki Naprawde to byla fajna zagadka i piekne odpowiedzi. Amerykanie by rzekli: "There are more than one ways to skin a cat". Odpowiedz Link Zgłoś