Gość: pafcio IP: *.aster.pl / *.aster.pl 31.03.04, 18:25 bynajmniej dla mnie jest ciekawe;) zadaniem jest znależć pierwszych 5 rozwiązań (na papierze, bo inaczej to trywialna sprafka;)) równania 2x*x+1=y*y w liczbach naturalnych. pzdr Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bbaju Re: ciekawe równanie 01.04.04, 09:39 Gość portalu: pafcio napisał(a): > bynajmniej dla mnie jest ciekawe;) zadaniem jest znależć pierwszych 5 > rozwiązań (na papierze, bo inaczej to trywialna sprafka;)) równania > 2x*x+1=y*y w liczbach naturalnych. 2, 3; 12, 17; 70, 99; 408, 577; 2378, 3363 Rzeczywiście fajne! Pierwsze trzy znalezione w wannie (bez kartki) i wcale nie podnosiłam takich wielgachnych liczb do kwadratu i nie szukałam po kolei. Następne już z ołówkiem, ale też nie po kolei a sposobikiem. A podnosiłam do kwadratu tylko, by sprawdzić, czy ok. Baj Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pafcio Re: ciekawe równanie IP: *.aster.pl / *.aster.pl 01.04.04, 10:53 gratuluję i cieszę się, że uprzyjemniłem Ci kąpiel;) pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś