Dodaj do ulubionych

Pewna zagadka

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.05.04, 18:23
Teleturniej! pewien gracz ma do wyboru 4 szkrzynki, a tylko w jednej jest
nagroda!! wybirea pierwsza, a prowadzacy turniej otwiera druga,nie wskazana
przez gracza, ktora jest pusta! pytanie! jak powinien zachowac sie gracz aby
zmaksymalizowac swoje szanse na wygranie!?!? prosze o odpowiedz z
usasadnieniem!!:) dzieki z gory
Obserwuj wątek
    • Gość: stomek Re: Pewna zagadka IP: *.kompakt.pl / *.kompakt.pl 17.05.04, 12:41
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=514&w=12586733
      • Gość: mis kolargol Re: Pewna zagadka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.05.04, 13:11
        stomek ale tu chodzi o 4 skrytki (drzwi) a nie o trzy :((. pozdrawiam
        • uller Re: Pewna zagadka 17.05.04, 14:00
          Analogia dokładnie taka sama jak w przypadku trzech skrytek. Spróbuj zrozumieć
          idee rozwiązania dla trzech skrzynek to bez problemu poradzisz sobie z dowolna
          ich ilością.
          Mam jeszcze prywatne pytanie. Czy tylko ciekawość skłoniła Cię do zadania tej
          zagadki czy są jeszcze jakieś inne powody (dla których potrzebujesz dokładnego
          opisu rozwiązania)?
          • Gość: mis kolargol Re: Pewna zagadka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.05.04, 20:45
            Są inne wartości niż tylko czysta ciekawość. Jest to zagadka którą muszę
            rozwiązać. Jak mógłbyś mi pomóc to byłbym Ci bardzo wdzięczny. POZDRAWIAM
            • uller Re: Pewna zagadka 18.05.04, 12:45
              Gość portalu: mis kolargol napisał(a):

> Są inne wartości niż tylko czysta ciekawość. Jest to zagadka którą muszę
              > rozwiązać.

Też tak mi się wydaje, że zagadkę to musisz sam rozwiązać, a nie ktoś za ciebie
              ja rozwiąże.

> Jak mógłbyś mi pomóc to byłbym Ci bardzo wdzięczny. POZDRAWIAM
              No ale postaramy się pomóc.
              W pierwszym etapie masz do wyboru jedną z czterech skrzynek. Więc rozpisz
              sobie drzewko prawdopodobieństwa.
              1/4 na pierwszą pustą
              1/4 na drugą pustą
              1/4 na trzecią pustą
              1/4 na skrzyneczkę z nagrodą.
              Teraz załóż dwa warianty Jeden że zawsze zmienia wybór a drugi, że nie zmienia
              go.
              Spróbuj teraz wydedukować jakie są możliwe zdarzenia dla każdego z wariantów.
              Uzupełnij zgodnie z tymi zdarzeniami drzewka prawdopodobieństwa i otrzymasz
              wynik.
              Zauważ że w drugim wariancie (że nie zmieniamy wyboru) drzewko jest już
              kompletne.
              Mam nadzieję że teraz już sobie poradzisz.
              Pozdrawiam.
              • Gość: mis kolargol Re: Pewna zagadka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.05.04, 00:11
                Dziękuje bardzo, postaram sie rozwiązać to zadanie, ale jakbym miał jakieś
                pytania to mam nadzieję, że mogę liczyć na twoją pomocną dłoń!!!
                Dziękuje
                Powodzenia
              • Gość: mis kolargol Re: Pewna zagadka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.05.04, 08:49
                probowalem to zrozumiec, ale nie dalem rady. nadal nie wiem dlaczego powinien
                zmienic swoja decyzje??
                • uller Re: Pewna zagadka 19.05.04, 09:30
                  Jeszcze raz kroczek po kroczku:
                  Po kolei rozpisz sobie drzewko prawdopodobieństwa dla przypadku że zmienia
                  decyzję.
                  1/4 wybór pierwszej skrzyneczki
                  1/4 wybór drugiej skrzyneczki
                  1/4 wybór trzeciej skrzyneczki
                  1/4 wybór skrzyneczki z nagrodą.
                  Jeżeli wybrał pierwszą skrzyneczkę to prowadzący musiał wyeliminować inną pustą
                  skrzyneczkę. Jeżeli facet zmienia wybór to zostały mu do wyboru ostatnia pusta
                  i jedna z nagrodą. Na wybór każdej z nich ma 50% szans.
                  Masz już część drzewka. Do nagrody prowadzi droga 1/4*1/2 czyli 1/8. Teraz
                  należy uzupełnić drzewko prawdopodobieństwa wydarzeń i zsumować wszystkie drogi
                  prowadzące do nagrody.
                  To samo zrób dla przypadku że facet nie zmienia decyzji.
                  Wytrwałości.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka