kornel-1 11.06.12, 14:22 Dostałem sms-a: "Wilk ze zim uhe dupo tigr zebr?" i nie wiem, co odpisać... Kornel Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
tomasz.kielpinski Re: Dziwny SMS 11.06.12, 14:54 kornel-1 napisał: > Dostałem sms-a: > > "Wilk ze zim uhe dupo tigr zebr?" > > i nie wiem, co odpisać... > > Kornel Odpisz "Ja Ciebie też" :-P Odpowiedz Link Zgłoś
kornel-1 Re: Dziwny SMS 12.06.12, 18:00 Hm. Nie wiem, czy to dobry pomysł. On może tego nie zrozumieć... k. Odpowiedz Link Zgłoś
tomasz.kielpinski Re: Dziwny SMS 13.06.12, 10:10 Jego problem :-) Ale skoro chcesz żeby zrozumiał, to odpisz mu "NO. AND PLS CHANGE T-9 INPUT 2 ENGLISH. I COULDN'T UNDERSTAND U :-)" Odpowiedz Link Zgłoś
kornel-1 Re: Dziwny SMS 13.06.12, 16:53 Faktycznie, Marco powinien mnie zrozumieć po angielsku. Poznałem go podczas ostatniego wyjazdu do Indochin. Ten chłopak z Mediolanu, student elektroniki i fan FC Milano, wydał mi się jakiś dziwny: kolorowo się ubierał i był bardzo nerwowy. Mogę mu wysłać takiego sms-a, jaki proponujesz. Ale czy to będzie odpowiedź na jego pytanie? Kornel Odpowiedz Link Zgłoś
tomasz.kielpinski Re: Dziwny SMS 14.06.12, 08:41 Jak dla mnie pytanie miało brzmieć "Will we win the euro this year"? Tylko nie wiedzieć czemu miał ustawiony słownik T-9 na język polski (?). Czyżby myślał, że to działa jak translator? ;-) Dlaczego, skoro Marco pisze do Ciebie po angielsku, nie miałby zrozumieć odpowiedzi w tym samym języku? Oczywiście wystarczyłoby same "NO", ale zwrócić kulturalnie uwagę na błędy też można. PS. Kornel, to jest zagadka czy sytuacja rzeczywista? :-) Odnoszę wrażenie, że Ty faktycznie nie wiedziałeś co się kryje pod tym szyfrem. Odpowiedz Link Zgłoś
kornel-1 Re: Dziwny SMS 14.06.12, 19:03 Gratuluję rozwiązania zagadki. Twoja pierwsza odpowiedź "ja ciebie też" sugerowała, że daleki jesteś od właściwego rozwiązania. Stąd moje wątpliwości, przy drugiej odpowiedzi (jednej z wielu prawidłowych), która brzmiała "No". Inaczej mówiąc Włosi nie wygrają :)) Dość trudno było mi ułożyć taki tekst po polsku, by "myląc" kliknięcia na klawiaturze komórki, można było wpisać inne polskie słowa. Stąd pomysł, by użyć tekstu angielskiego. Starałem się, by "pomylony" tekst zawierał polsko brzmiące słowa. Litery w zdaniu "Will we win the euro this year?" przetwarzałem wg schematu: w -> jedna z liter w, x, y, z. i -> jedna z liter g, h, i l -> jedna z liter j, k, l l -> jedna z liter j, k, l itd. Nie myślałem o słownikach T-9. Jeśli komuś spodobała się zagadka, to poproszę o inny "pomylony" tekst :))) Kornel Odpowiedz Link Zgłoś
republican Re: Dziwny SMS 15.06.12, 03:00 Bravo Kornel, bravo Tomasz Glowilem sie dlugo na temat T-9. m Mam Nokia Windows smart phone ktory ma wybor klawiatur w kilkunastu jezykach. Predictive typing pokazalo mi tylko WILK na polskiej klawiaturze. Dopiero po wyjasnieniu Kornela widze ze uzywal zwyklej komorki z 9 klawiszami. Wszak T-9 to "typing with 9 keys". Fajne Odpowiedz Link Zgłoś
kornel-1 Re: Dziwny SMS 15.06.12, 08:16 Jestem baaaardzo nienowoczesny, jeśli chodzi o komórki... k. Odpowiedz Link Zgłoś
tomasz.kielpinski Re: Dziwny SMS 15.06.12, 10:26 kornel-1 napisał: > Gratuluję rozwiązania zagadki. Dzięki :-) > Twoja pierwsza odpowiedź "ja ciebie też" sugerowała, że daleki jesteś od właści > wego rozwiązania. Stąd moje wątpliwości, przy drugiej odpowiedzi (jednej z wiel > u prawidłowych), która brzmiała "No". > Inaczej mówiąc Włosi nie wygrają :)) Byłem daleki :-) Pierwsza odpowiedź była żartem. Ale już wtedy podejrzewałem, o co chodzi. Nie miałem niestety pod ręką komórki z 9 klawiszami, żeby to sprawdzić. > > Dość trudno było mi ułożyć taki tekst po polsku, by "myląc" kliknięcia na klawi > aturze komórki, można było wpisać inne polskie słowa. Stąd pomysł, by użyć teks > tu angielskiego. Starałem się, by "pomylony" tekst zawierał polsko brzmiące sło > wa. > Litery w zdaniu "Will we win the euro this year?" przetwarzałem wg schematu: > > w -> jedna z liter w, x, y, z. > i -> jedna z liter g, h, i > l -> jedna z liter j, k, l > l -> jedna z liter j, k, l > > itd. Do komórki z T9 dotrzeć mi się nie udało, rozwiązałem to ręcznie. Ale jestem przekonany że słownik T-9 dałby właśnie takie (albo bardzo zbliżone) wyrazy. > > Nie myślałem o słownikach T-9. > > Jeśli komuś spodobała się zagadka, to poproszę o inny "pomylony" tekst :))) Bardzo :-) Znajdę starą komórkę, to postaram się coś pomylić :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krzyś Re: Dziwny SMS IP: *.226.38.240.elgrom.eu.org 23.01.14, 23:39 odpisz, że niestety nie w tym roku Odpowiedz Link Zgłoś
makinetka82 Re: Dziwny SMS 21.12.13, 00:40 Dziecinnie proste... odpisz : " Dsier jywedb mysderty kuweas zul we dari " ... i niech się tamten martwi : ))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
skyfall001 Re: Dziwny SMS 09.07.14, 13:33 Dokładnie. Przynajmniej będzie miał zajęcie na najbliższe godziny i nie będzie więcej nękał dziwnymi smsami. Odpowiedz Link Zgłoś