Gość: k0$mit@ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.04.05, 15:26 Ciekawi mnie który(a) z was przeszedłby na Zoroastrianizm ?? Zadanie nr 35 jest interesujące ;) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
apocal Re: Sigma Society o kosmitach 21.04.05, 15:32 trochę myślałem o tym zadaniu i doszedłem do wniosku, że jest ono trochę podobne do "Alicji na konwencie logików". Chyba najistotniejszą rzeczą jest fakt, że przeprowadzono test 10 razy, zawsze ze skutkiem pozytywnym. Oznacza to, że zadanie jest rozwiązywalne zatem należy porobić założenia, których nie ma w treści zadania. Wymyśliłem zatem, że drzwi muszą być opisane A, B lub C. Co wy na to? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marcinR Pierwsze podejście IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.04.05, 16:04 Zadanie samo w sobie jest bardzo interesujące ! Zaraz po zaświeceinu się lampek mężczyzna musi wstać ;). Następnie, żeby kobieta wstała musi być pewna, że on stoi (bez sprośnych skojarzeń). Pytanie jak ona ma się tego upewnić ??? Myślę, ze rozsądnym wyjściem będzie nawiązanie do wspólnej wiedzy, ponieważ nie mogą sie komunikować. Co wiedzą : mają 1 godz. i pole jednego pokoju to ok 25 m^2. Czyli na dobrą sprawę każdy moment decyzyjny powinien być opóźniony o i*25, przy czym i to jest nr podejmowanej decyzji. -Czyli kobieta wstaje po policzeniu do 1*25, żeby spełnić warunek kolejności. -Mężczyzna skoro inteligentny to musiał pomyśleć analogicznie jak ona dlatego musi z nią liczyć. Kiedy oboje już wstali to kobieta śmiało może wejść do pokoju nr C (raczej pusty). Mężczyzna teraz, żeby znowu zachować warunek wejścia do pokoju (dotykanie klamki itp.) liczy do 2*25 [kobieta razem z nim liczy]. On wchodzi do pokoju B. Czyli na obecną chwilę mamy taką sytuację : mężczyzna w pok. B a kobieta w pok. C. Następnie zanim kobieta wejdzie do pokoju A to znowu musi liczyć do 3*25 [meżezczyzna tez liczy]. Policzyła to wchodzi do A, mężczyzna liczy do 4*25 [kobieta też] policzył i wchodzi do C. Teraz jest tak, że kobieta jest w p. A, a mężczyzna w pok. C. Kobieta liczy do przejchodzi do pok. B. Mężczyzna liczy i przechodzi do A. Siada. A kobieta może stać dopóki nie zobaczy zapalonego światła. Raczej to jest zła metoda, ale pierwsza o jakiej pomyślałem. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
apocal Re: Pierwsze podejście 21.04.05, 16:15 Kobieta wie, ze jest w pokoju B, a facet wie, ze jest w pokoju A - pytanie tylko które drzwi prowadzą do jakiego pokoju? dla tych, którzy nie wiedzą o co chodzi Arab i Izraelska kobieta zostali uprowadzeni przez kosmitów. Obcy obiecuja im, ze zostana uwolnieni, jesli uda im sie wykonac pewne zadanie... Wyznaczone sa trzy pokoje: A, B i C. Kazdy pokój jest kwadratem o polu powierzchni okolo 25m2. Pomieszczenia polaczone sa w ten sposób, ze kazdy pokój ma 2 drzwi, z których kazde prowadzi do jednego z pozostalych pokoi. Pokoje sa zaizolowane akustycznie i nie posiadaja okien, umeblowania, czy innego wyposazenia. Sciany, drzwi, sufit i podloga w kazdym pomieszczeniu sa niezniszczalne, nieprzezroczyste, nie maja przerw, dziur, ukrytych przejsc itp.Mezczyzna zostaje umieszczony w pokoju A, kobieta w pokoju B. Obydwoje otrzymuja nastepujace instrukcje: 1- Obydwoje maja 1 godzine na przejscie wszystkich trzech pokoi i powrót do pokoju, z którego wyruszyli, zawsze idac w porzadku A - B - C - A. 2-Obydwoje maja pozostac w pozycji siedzacej, na podlodze, w odpowiednich pokojach, dopóki nie zostanie wyemitowany sygnal wskazujacy, ze rozpoczelo sie odliczanie czasu. Sygnalem jest zaswiecenie sie lamp znajdujacych po obu stronach kazdych drzwi. Kazda lampa swieci wystarczajaco jasno, aby mozna to bylo dostrzec, nawet gdy nie zwraca sie na nia uwagi. 3- W momencie gdy kobieta dotyka klamki drzwi danego pokoju, mezczyzna nie moze znajdowac sie w tym pokoju. 4- W momencie gdy mezczyzna dotyka klamki drzwi danego pokoju, kobieta nie moze znajdowac sie w tym pokoju. 5- Kobieta musi wstac z podlogi po mezczyznie. 6- Mezczyzna i kobieta nie moga porozumiewac sie miedzy soba w zaden sposób, lub uzyskiwac informacji od innych, pozwalajacych ustalic im swoje wzajemne polozenie. Nie moga oni uderzac w sciany, drzwi, lub w inny sposób generowac fale dzwiekowa. Po przejsciu z jednego pokoju do drugiego, dana osoba musi zamknac za soba drzwi. Poczatkowo wszystkie drzwi sa zamkniete. Dwoje lub wiecej drzwi nie moze byc otwartych jednoczesnie. 7- Zadne z nich nie ma zegarka lub innego urzadzenia pozwalajacego mierzyc czas. 9- Na minute przed uplywem 1 godziny, sygnal swietlny bedzie wyemitowany ponownie, wskazujac ze konczy sie czas.9- Po uplywie godziny, mezczyzna ma siedziec na srodku pokoju A, kobieta na srodku pokoju B.10- Kobieta musi usiasc po mezczyznie.11- Mezczyna jest poinformowany, ze kobieta jest wyjatkowo inteligenta.12- Kobieta jest poinformowana, ze mezczyzna jest wyjatkowo inteligentny.Mezczyna i kobieta nie znali sie i nigdy nie kontaktowali sie ze soba wczesniej. Nie porozumiewali sie podczas trwania calego procesu (mozemy zalozyc, ze obydwoje byli glusi i niemi). Eksperyment zostal przeprowadzony i udalo im sie wypelnic zadanie. Caly proces byl powtarzany 10 razy i za kazdym razem, udalo im sie spelnic warunki zadania, dowodzac tym samym, ze pierwszy raz nie byl wynikiem slepego szczescia. Po powrocie na Ziemie biora slub, przechodza na Zoroastrianizm i zyja dlugo i szczesliwie.Opisz uzyta przez nich metode i sposób myslenia kazdego z nich. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marcinR Mały szczegół IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.04.05, 16:29 Skoro mężczyzna i kobieta zostali poinformowani, że mają podążać zawsze w kierunku a-b-c oraz wiemy, że powtarzanie eksperymentu zakończyło się dla nich sukcesem to można założyć, że wiedzą, kótre drzwi prowadzą do danego pokoju. ______________ __A_._|_._B__| ___|__C__| Trudno jest mi to narysować, ale zakładam taką sytuację. Kropki oznaczają drzwi łączące pokoje. Między pokojami A i B powinna oczywiście również znajdować się kropka ;) Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lukkasz Re: Mały szczegół IP: *.acn.waw.pl 21.04.05, 20:42 mezczyzna wstaje natychmiast po pierwszym sygnale, to gwarantuje, ze kobieta nie zrobi tego przed nim. kobieta to wie, wiec moze spokojnie wstac pare minut potem i przejsc do pokoju C i podejsc do drzwi do A, ale ich nie dotykac. mezczyzna podchodzi do drzwi do B, ale ich nie dotyka. Po jakiejs pol godzinie moze tam wejsc (domysla sie, ze ona poszla tam, gdzie mogla dojsc) i podejsc do drzwi do C, ale ich nie dotyka. na drugi sygnal ona rusza do A i biegnie dalej do B, ale nie siada. on chwile (10 sek) czeka, wchodzi do C, idzie do A (tam juz sprint) i siada. powinno jeszcze byc pare ladnych sekund. ona siada w ostatniej chwili, moze przeciez sekundy liczyc przez ostatnia minute, moze nawet usiasc pare sekund za wczesnie. powinno sie udac, ale brakuje mi logicznosci w tym rozwiazaniu, a przypuszczam, ze to zagadka logiczna jednak. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: k0$mit@ Raczej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.04.05, 20:46 Zadanie to powinno być rozwiązane czystą dedukją Good luck. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: k0$mit@ Przekombinowane IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.04.05, 20:28 Trochę namieszałeś w tej odpowiedzi marcinieR :) Kombinuj dalej Życzę przyjemności z istnienia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: k0$mit@ Re: Przekombinowane IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.04.05, 22:20 Często Ci się to zdarza Piotrze ?? ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PM Re: Przekombinowane IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.04.05, 23:00 Kobieta i mężczyzna nie wiedzą,że powtórza rejs przez pokoje i to w zagadce jest informacja dla nas, nie dla nich. Kazde z nich jednak zna drzwi do pomieszczenia C (musieli nimi wejsć) i znają literę swojego pokoju, bo powiedziano,że pan bedzie w A, zaś pani w B.Z treści zadania tez wynika,że kazdy wie , w która strone ma zmierzać. roblrm jest tylko w synchronizcji ich czynności,zeby być w zgodzie z regulaminem. Napewno powinni jednoczesnie liczyc sekundy(121,122...) i w kazdej dziesiątce wykonywac odpowiednie czynnożści,np 1Męzczyzna wstaje i podchodzi do dzrzwi B i staje 2Kobieta po odliczeniu 10s wchodzi do C i podchodzi do A. czeka- M podchodzi do C itd 3 dziesiątkakobieta wchodzido A - męzczyzna wchodzi C i podchodzi do A 4 itd Nalezy pomusleć tylko o odcinkach czasu. Może czas na obejscie dokoła pokoju. To trzeba jeszcze przemysleć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marcinR Re: Przekombinowane IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.04.05, 23:09 Właśnie dlatego zastosowałem metodę pola do synchronizacji. Ogólne działanie opisałem w Pierwszym podejściu. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marcinR Re: Przekombinowane IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.04.05, 23:13 Co się tyczy drzwi to nie mogli być nimi wprowadzeni, wszystko tłumaczy mój rysunek umieszczony wcześniej. Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PM Re: Przekombinowane IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.04.05, 00:22 Nie mogli być wprowadzeni? To weszli przez sufit? Innych drzwi nie było, tylko po 2 w kazdym pokoju.Razem trzy. [ a ]#[ b ] # # [ c ] Wygląda,że rzeczywiście nie można wejśc do pomieszczeń, jesli nie ma czwartych drzwi. Może w tym jest cały sekret, a cały opis to dla zmyłki. W zadaniu jest gdzieś mowa o tym? Nie mam tekstu. Skąd się wzięli w zamknięciu? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PM Dodatek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.04.05, 00:24 Rysunek(?) był większy i # oznaczału drzwi, ale po przeniesieniu sie zdeformowało. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: k0$mit@ Re: Przekombinowane IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.04.05, 00:24 Oglądałeś może film hypercube ?? Może te pokoje to właśnie takie kostki ??? Good luck. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PM Re: Sigma Society o kosmitach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.04.05, 01:38 [....A......]#[........B.........] # # [......C........] Jeżeli ### to jedyne drzwi między salami, to wejście z zewnatrz do nich jest niemozliwe. Ci ludzie nie mogli byc tam doprowadzeni i zamknięci. Odpowiedz Link Zgłoś
apocal Re: Sigma Society o kosmitach 22.04.05, 08:22 Myślę, że zagadka nie jest taka prosta aby powiedzieć, że nie ma wejścia do tych pokoi. Przecież ich porwali kosmici, może potem ich przeteleportowali do tych pomieszczeń albo wsadzono ich do dużego pokoju a potem ściany dobudowali :D nie znam rozwiązania ale cały czas obstaję przy moim pomyśle z opisanymi drzwiami. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lukkasz Re: Sigma Society o kosmitach IP: *.acn.waw.pl 22.04.05, 09:03 Tez mysle, ze mozna zalozyc, ze drzwi sa opisane. problem tylko, jak sie zgrac, zeby nie wejsc na siebie. pomysl z 10 sekundami bylby ok gdyby bylo wiadomo, ze druga osoba taki sam przedzial czasu wybierze. Mysle ze na poczatku mozna przyjac, ze mezczyzna wstaje natychmiast, zeby nie bylo ryzyka, ze kobieta zrobi to przed nim. kobieta to wie, wiec moze spokojnie wstac po 10u sek. moze tez przejsc wtedy do nastepnego pokoju, bo tam mezczyzny na pewno nie ma. tylko co dalej? facet moze dac jej pare minut na przejscie i isc za nia, to jeszcze bezpieczne. no to ona po pol godzinie ma wlasciwie pewnosc, ze on to zrobil i moze isc dalej. ale potem to juz chyba musza na sygnal czekac. w sumie nigdzie nie jest powiedziane, ze nie maja ubran, wiec mogliby uzyc ich do ustalenia jednostki czasu, co ktora przechodza (na zmiane) do kolejnego pokoju. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PM Re: Sigma Society o kosmitach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.04.05, 10:47 Nie należy mnozyc bytów ponad miarę. Pokoje sa puste i nie ma urzadzeń do wykonywania teleportacji. Oczywiscie,ze mozna załozyć obudowanie więżniów ścianami,ale jak wyprowadzą ich po udanym eksperymencie.Zadanie może mieć takie załozenia , jak to z samochodem - nie da się rozwiązać, bo nie ma szans. tos a testy na inteligencje, a nie zwyczajne zadania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marcinR Re: Sigma Society o kosmitach IP: *.ath.bielsko.pl 22.04.05, 13:42 Czy ktoś tu czytał moje pirwsze podejście ?? Proszę o komentarze i uwagi. Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kujonik Re: Sigma Society o kosmitach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.04.05, 14:02 Oczywiście, czytałem. Jednak zdaje się,ze PM ma rację - caly opis to podpucha, zeby nie zauważyc sprzeczności.Jak weszli i jak wyjdą? Umrą z wycieńczenia, jesli ich obmurowali. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: k0$mit@ Re: Sigma Society o kosmitach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.04.05, 21:20 Będąc szczerym to wydaje mi się ,że zbyt ostrożnie podchodzicie do tego zadania. Czasem, żeby coś wygrać trzeba zaryzykować . Z drugiej strony ostrożność mile wskazana.....chodzi tutaj o NASZE dalsze życie (wczujmy się w role naszych bohaterów). Życzę przyjemności z myślenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wątpiący Re: Sigma Society o kosmitach IP: *.aster.pl / *.aster.pl 23.04.05, 01:38 chyba za bardzo kombinujecie z tymi podpuchami, niemożliwością wejścia i wyjścia itp. to chyba jest w miarę zwykła zagadka logiczna wydaje mi się, że marcinR chyba ma niezły pomysł. Tylko trzeba zweryfikować jednostki czasu. Liczenie u dwóch osób może przebiegać w różnym tempie, konieczny jest margines bezpieczeństwa. Zamiast liczeniem, można też posłużyć się pulsem (wiedząc, że różnica w uderzeniach serca na minutę u dwojga ludzi może być nawet trzykrotna). Chyba puls nie będzie uniwersalny. A może najpierw policzyć, ile czynności jest w sumie do wykonania. Czynności typu: 1. wstaje mężczyzna 2. wstaje kobieta (a może na odwrót było w zagadce? nie pamiętam, koniak robi swoje :-) 3. kobieta podchodzi do drzwi 4. kobieta łapie za klamkę 5. kobieta otwiera drzwi 6. kobieta przechodzi do pokoju C (a może czynności 3-6 można połączyć w jedną?) 7. mężczyzna podchodzi do drzwi...... itd. Po szczegółowym podliczeniu ilości czynności można wymienioną w zadaniu 1 godzinę podzielić na równe odcinki czasu. I wtedy może wydedukować, jaki interwał czasowy byłby najbezpieczniejszy. Eh te dywagacje po koniaku :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pewny Re: Sigma Society o kosmitach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.04.05, 02:18 Kolego! Takie pomysły były od poczatku i nie wywazaj otwartych drzwi. Problem jest w wymysleniu pomysłu, na który wpadną jednocześnie. Ze powinni liczyć- wiedzą napewno, tylko do ilu i dlaczego. Póżniej to juz banał. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wątpiący Re: Sigma Society o kosmitach IP: *.aster.pl / *.aster.pl 23.04.05, 02:51 No przecież nie wyważam otwartych drzwi. Odpowiadam na wątpliwości np. Kujonika, z 22.04.2005 z godz. 14:02 dotyczące tego czy oni w ogóle mieli szanse tam się dostać. Zresztą, zostawmy to, jestem lekko napruty koniaczkiem, i zaraz pójdę się doprawić. Piszesz, że wiedzą na pewno że powinni liczyć, tylko nie wiedzą do ilu i dlaczego (a później to banał). A ja zadam pytanie, czy ich "liczenie" w językach ojczystych musi trwać tak samo długo? To Arab i Izraelska kobieta, może w ich językach policzeni do dziesięciu diametralnie się różni???? Dlatego trzeba znaleźć bardziej uniwersalny sposób. No więc próbuję zasugerować, że jeżeli do tej pory nie udało się ustalić uniwersalnej i oczywistej jednostki miary, to może należy ją wyprowadić "od tyłu" (bez skojarzeń proszę, kobieta i mężczyzna w pokojach nie mogą się zobaczyć) właśnie wychodząc od czasu, który mamy dany a o którym oni wiedzą. I licząc czynności, które mają do wykonania. I wiedząc, że na końcu mają 1 minutę na wykonanie ostatnich czynności, więc albo ta 1 minuta może być interwałem czasu, który mogą przyjąć wcześniej (chyba nie, bo nie mają zegarków), albo ta konkretna ostatnia minuta może posłużyć na wykonanie jakichś czynności. Pytanie czy jednej, czy dwóch, czy trzech. Zostawiam to trzeźwiejszym ode mnie :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Uwazny Re: Sigma Society o kosmitach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.04.05, 12:36 Jesli załozymy,że jakims cudem M i K są umieszczeni w niedostepnych z zewnątrz pomieszczeniach i znają kolejnośc A-B-C-A i to,że Mjest w A i k jest w B, to co mysli klęczaca kobieta: Za chwilę błysnie sygnał i M wstanie szybko z kolan. Odczekam sekunde, bo może ma trudnosci z powstaniem i szybko podbiegne przez drzwi do C, przejde w pospiechu przez C i stane pod drzwiami do A. W tym czasie M już jest w B i czeka chwilę,zas ja wchodzę do A.Jestem pewna,że M zatrzyma sie w C, zeym spokojnie mogła wejśc z A do B. Wejdę i zaczekam na sygnał,żeby paśc na kolanażas M już zdazył klęczeć na miejscu orzede mna.Facet mysli podobnie, że kobieta będzie szybka i zaczekachwilę w B,żeby ona dotarła do A. Ona bedac w A wie,ze B juz jest puste. Jezeli kierunek A-B-C nie jest znany, kobieta może wejśc do M i koniec zabawy, Ale jesli M nie zobaczy jej po szybkim wstaniu z klęczek, to będzie wiedział że przypadkowo poszła włsciwie i powtórzy powyższe . Odpowiedz Link Zgłoś