Dodaj do ulubionych

SUDOKU - prosze o pomoc

16.08.05, 16:17
mam taki diagram (x - puste)
xxx12xx3x
21386x7x4
x8xx4xx21
xxxx7xx13
32x618x47
17xx5xx6x
x4279138x
8x74361x2
x3158247x

nie chodzi mi o gotowe rozwiazanie ale o dojście do odkrycia następnego pola.
w jaki sposób?wydaje mi sie ze inaczej niz metodą prób i błędów się nei da a
to przeciez wbrew definicji sudoku
Obserwuj wątek
    • Gość: Gresiek Re: SUDOKU - prosze o pomoc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.08.05, 21:27
      to sudoku jest błedne, nie ma rozwiązania. albo ja albo ty sie pomyliles. Nerka
      • timbwolf3 Re: SUDOKU - prosze o pomoc 16.08.05, 23:11
        to sudoku nie jest błedne, ponieważ wpisując je na Sudoku Solver program
        rozwiązuje go bez problemu. interesuje mnie jednakl dalszy sposób rozumownaia
        • Gość: TZ Re: SUDOKU - prosze o pomoc IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.08.05, 14:13
          to jest chyba takie sudoku, ze jezeli sie nie ma komputera w glowie albo przed
          soba, to trzeba zgadywac (to mnie wlasnie odrzucilo po kilku rozwiazanych tego
          typu lamiglowkach)
    • qbeu Re: SUDOKU - prosze o pomoc 31.08.05, 23:35
      Układ jest dobry, ja również sprawdziłem.
      Rada jest taka: znajdź w necie program o wyszukanej nazwie "sudoku", który nie tylko rozwiązuje, ale i generuje i pomaga w rozwiązywaniu. Można w nim (kliknięciem prawym przyciskiem) ustawiać kilka cyfr w kratce i żadna nie jest traktowana jako definitywna odpowiedź. Taka cyfra jest mała i wygląda jak napisana ołówkiem. A jak nie znajdziesz programu, to zrób coś podobnego na kartce. W każdej wolnej kratce wpisz (prawym kliknięciem, albo ołówkiem) co w niej być może. Normalnie, to dużo daje, ale nie tu. I tak nic ładnego nie ujrzysz, ale zawsze bliżej. W lewym i prawym dolnym rogu do wyboru masz 6 i 9. Musisz strzelić, a potem dalej dedukować. Niestety.
      Mam wrażenie, że to co napisałem jest oczywiste i napisałem to niepotrzebnie. 8o)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka