Gość: Krzyś IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.02.06, 14:13 Kto, używając sumy dwóch pierwiatków kwadratowych z dowolnych liczb naturalnych, uzyska najlepsze przybliżenie sumy: \/164 + \/126, gdzie \/ jest symbolem pierwiatka kwadratowego? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kornel-1 Re: Pora na pierwiastki 10.02.06, 15:15 Gość portalu: Krzyś napisał(a): > Kto, używając sumy dwóch pierwiatków kwadratowych z dowolnych liczb > naturalnych, uzyska najlepsze przybliżenie sumy: \/164 + \/126, > gdzie \/ jest symbolem pierwiatka kwadratowego Rozumiem, że chodzi o wyrażenie: \/m + \/n Najlepszy wynik mam, gdy m+n=289. k. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krzyś Re: Pora na pierwiastki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.02.06, 15:25 dziś pytanie, dziś odpowiedź :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: klarnet Re: Pora na pierwiastki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.02.06, 15:36 Własnie ta suma jest najlepszym przybliżeniem tej sumy. O co Ci chodzi? Sformuluj inaczej zadanie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krzyś Re: Pora na pierwiastki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.02.06, 15:41 Jest dokładnie tak, jak napisał Kornel a te sumy zgadzają się przyapdkowo :-) trzeba znaleźć 2 liczby całkowite x i y, takie, że \/x + \/y będzie jak najbliższe sumie pierwiatków podanych w początkowym poście Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Student Re: Pora na pierwiastki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.02.06, 16:06 V145 + V143 =24,031 Suma Twoich pierwiastków jest 24,0312 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: student Re: Pora na pierwiastki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.02.06, 16:14 Pomyłka w przeoisaniu cyfr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PM Re: Pora na pierwiastki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.02.06, 16:45 Zdefiniuj najlepsze przybliżenie poszukiwanej sumy. Istnieje niskończenie wiele takich przybliżeń, ale jaki jest sena zastępować jedną niewymierność " przybliżeniem" inną niewymiernością. Zagadki tego typu można mnozyć, np.Podaj pierwiastek kwadratowy kiczby naturalnej, ktorego kolejne 5 cyfr rozwinięcia tworza ciąg arytmetyczny. W twoim zadaniu sa przybliżenia V475+V5; V466+V6 i wiele innych.Nie trzeba tu konceptu, tylko dłubaniny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krzyś Re: Pora na pierwiastki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.02.06, 19:11 I mi się zebrało PM, czy mam rozumieć, Kornel bez konceptu "wydłubał" dokładność do 8 miejsca po przecinku? Tamte rozwiązania są "tylko" do 3 Odpowiedz Link Zgłoś
kornel-1 Re: Pora na pierwiastki 10.02.06, 19:31 Gość portalu: Krzyś napisał(a): > PM, czy mam rozumieć, Kornel bez konceptu "wydłubał" dokładność do 8 miejsca po > przecinku? Tamte rozwiązania są "tylko" do 3 Ja po prostu podałem (zakodowaną) parę liczb NAJLEPIEJ spełniającą warunki zadania. Koncept sprowadził się do napisania kilkulinijkowego programu (zmienne double precision) i podjęciu decyzji, czy wolę kawę czy herbatę. ;-p k. Odpowiedz Link Zgłoś