Dodaj do ulubionych

Pora na pierwiastki

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.02.06, 14:13
Kto, używając sumy dwóch pierwiatków kwadratowych z dowolnych liczb
naturalnych, uzyska najlepsze przybliżenie sumy: \/164 + \/126,
gdzie \/ jest symbolem pierwiatka kwadratowego?
Obserwuj wątek
    • kornel-1 Re: Pora na pierwiastki 10.02.06, 15:15
      Gość portalu: Krzyś napisał(a):

> Kto, używając sumy dwóch pierwiatków kwadratowych z dowolnych liczb
      > naturalnych, uzyska najlepsze przybliżenie sumy: \/164 + \/126,
      > gdzie \/ jest symbolem pierwiatka kwadratowego
      Rozumiem, że chodzi o wyrażenie: \/m + \/n
      Najlepszy wynik mam, gdy m+n=289.

k.
      • Gość: Krzyś Re: Pora na pierwiastki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.02.06, 15:25
        dziś pytanie, dziś odpowiedź :-)
        • Gość: klarnet Re: Pora na pierwiastki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.02.06, 15:36
          Własnie ta suma jest najlepszym przybliżeniem tej sumy. O co Ci chodzi?
          Sformuluj inaczej zadanie.
          • Gość: Krzyś Re: Pora na pierwiastki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.02.06, 15:41
            Jest dokładnie tak, jak napisał Kornel
            a te sumy zgadzają się przyapdkowo :-)

trzeba znaleźć 2 liczby całkowite x i y, takie, że
            \/x + \/y będzie jak najbliższe sumie pierwiatków podanych w początkowym poście
      • Gość: Student Re: Pora na pierwiastki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.02.06, 16:06
        V145 + V143 =24,031
        Suma Twoich pierwiastków jest 24,0312
        • Gość: student Re: Pora na pierwiastki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.02.06, 16:14
          Pomyłka w przeoisaniu cyfr.
          • Gość: PM Re: Pora na pierwiastki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.02.06, 16:45
            Zdefiniuj najlepsze przybliżenie poszukiwanej sumy. Istnieje niskończenie wiele
            takich przybliżeń, ale jaki jest sena zastępować jedną niewymierność
            " przybliżeniem" inną niewymiernością.
            Zagadki tego typu można mnozyć, np.Podaj pierwiastek kwadratowy kiczby
            naturalnej, ktorego kolejne 5 cyfr rozwinięcia tworza ciąg arytmetyczny.
            W twoim zadaniu sa przybliżenia V475+V5; V466+V6 i wiele innych.Nie trzeba tu
            konceptu, tylko dłubaniny.
            • Gość: Krzyś Re: Pora na pierwiastki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.02.06, 19:11
              I mi się zebrało
              PM, czy mam rozumieć, Kornel bez konceptu "wydłubał" dokładność do 8 miejsca po
              przecinku? Tamte rozwiązania są "tylko" do 3
              • kornel-1 Re: Pora na pierwiastki 10.02.06, 19:31
                Gość portalu: Krzyś napisał(a):

> PM, czy mam rozumieć, Kornel bez konceptu "wydłubał" dokładność do 8 miejsca
                po
                > przecinku? Tamte rozwiązania są "tylko" do 3

Ja po prostu podałem (zakodowaną) parę liczb NAJLEPIEJ spełniającą warunki
                zadania. Koncept sprowadził się do napisania kilkulinijkowego programu (zmienne
                double precision) i podjęciu decyzji, czy wolę kawę czy herbatę.
                ;-p

k.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka