Dodaj do ulubionych

Jak jest Sacharynia sodu po niemiecku?

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.10.05, 08:46
Proszę o pomoc.
Obserwuj wątek
    • Gość: Mary Re: Jak jest Sacharynia sodu po niemiecku? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.10.05, 08:48
      Sacharynian sodu
      • Gość: ich Saccharin-Natrium IP: *.129.1511G-CUD12K-02.ish.de 03.10.05, 10:24
        odchudzasz się? Nie tędy droga, uważaj na poziom cukru! :))
    • paffcio85 Re: Jak jest Sacharynia sodu po niemiecku? 03.10.05, 10:33
      sacharynian sodu to SACHARYNA, a sacharyna po niemiecku to: Saccharin :)
      Dowód?? :)
      de.wikipedia.org/wiki/Saccharin
      www.heko.ch/toxin/01948b935413b2e01/01948b935414403b7/01948b93550002b6f/01948b93550bf52a5.html
      Pozdrawiam!.
      • Gość: ich paffcio85, sacharyna to... IP: *.129.1511G-CUD12K-02.ish.de 03.10.05, 10:39
        jest Saccharin, a sacharynian sodu to jest Saccharin-Natrium. Wziąłem takie
        gó.. z kuchni i zobaczyłem. Trzymam dla niektórych pie..iętych gości! :))
        • tiggerific Re: paffcio85, sacharyna to... 03.10.05, 10:41
          tak jest!
          jest w Calcium Sandoz, można sobie porównać składy po niemiecku i polsku.
          • Gość: ich co najbardziej lubią tygrysy? IP: *.129.1511G-CUD12K-02.ish.de 03.10.05, 10:48
            • Gość: ich chyba irysy! IP: *.129.1511G-CUD12K-02.ish.de 03.10.05, 10:53
              albo delikatne drapanie po brzuszku. ;)
            • tiggerific Re: co najbardziej lubią tygrysy? 03.10.05, 10:53
              wapna nie lubią, ale piją z rozsądku :)
              • Gość: ich die Mediziner sagen: IP: *.129.1511G-CUD12K-02.ish.de 03.10.05, 10:59
                1/4 l Rotwein täglich beugt Herzkrankheiten vor. Ich gehe auf Nummer sicher und
                beuge gleichzeitig mehreren Krankheiten vor! ;)
        • paffcio85 Zgadzam się :) 03.10.05, 10:50
          Sacharynian sodu to rzeczywiście Saccharin-Natrium, bo to jest pełna nazwa
          (Natrium- NA- sód). Nazwą potoczną dla sacharynianu sodu (E 954) jest
          sacharyna, czyli samo Saccharin.
          Chyba już każdy aspekt objasniony :)
          Pozdrawiam.
          • liloom Süßstoffe 04.10.05, 12:57
            Natrium Saccharin a nie odwrotnie albo razem pisane Natriumsaccharinat
            tak jak Natrium Cyclamat cyklamat sodu
            i Potassium Sorbat - sorbinian potasu (Konserwant)
            Nazwa potoczna sie zgadza
            Ale tworzenie nazw chemicznych jest inne niz piszecie.
            Sa slowniki jakby ktos mial watpliwosci;)
            • tiggerific Re: Süßstoffe 04.10.05, 19:27
              hmmm, a dlaczego np. koncerny farmaceutyczne tego nie wiedzą?
              w którym słowniku można to znaleźć?
              • liloom Re: Süßstoffe 06.10.05, 10:26
                slownik chemiczny mam conieco opanowany;)
                nie spotkalam sie w branzy chemicznej z napisami takimi jak mowicie tzn typu
                saccharin natrium
                co do twojego pytania trzeba zapytac koncernow;) ale watpie zeby nie wiedzieli;)
                na jakim opakowaniu byl ten odwrotny (wg mnie oczywiscie) napis - bardzo mnie
                to ciekawi, mozecie mi napisac? chetnie ich sama zapytam czemu tak pisza tylko
                dajcie mi info kto.
                • tiggerific Re: Süßstoffe 06.10.05, 15:32
                  :) dzięki, że się odezwałaś
                  nazwa Saccharin-Natrium występuje np. na opakowaniu wapna Calcium Sandoz, a w
                  google też jest znacznie bardziej popularna od Natrium-S. (ponad 100.000 w
                  porównaniu do kilkuset)
                  tinyurl.com/9asfg
                  w moim chemicznym w ogóle sacharynianiu nie ma, ani w pol.-niem., ani w niem.-
                  pol. - inna sprawa, że jest stary jak świat ;)
                  • liloom Re: Süßstoffe 09.10.05, 22:18
                    w chemii sa nazwy chemiczne, handlowe i brand-names, moze stad roznica
                    sacharyna jest nazwa popularna, a ze sa rozne (np. calcium saccharin) uzupelnia
                    sie "natrium", dlaczego na koncu - interpretuje to jako uzupelnienie, a nie
                    nazwe chemiczna czy handlowa.
                    rzeczywiscie widzialam ze w googlach jest wiele wpisow saccharin natrium, co nie
                    znaczy dla mnie ze akurat ta jest wlasciwa, nie mialam czasu skonsultowac u nas
                    w laboratorium, ale skoro cie interesuje to wlasciwie dlaczego by nie zapytac.
                    nie wiem czy zauwazylas, ze jak wpiszesz w google po polsku "sacharyna" to
                    wlasciwie nigdzie nie dostaniesz informacji ze tak naprawde jest to sol;)
                    internet tworza ludzie, wiec zakladam bledy, a popularne nie musi byc wlasciwe.
                    Jeszcze pomyslalam, ze twoje pytanie mozna by skierowac np. do jezykoznawcow -
                    bo DLACZEGO np. po "daß" czasownik wedruje na koniec zdania wlasciwie?
                    Sa pewne ustalone reguly i tych sie trzymamy, ale dlaczego?;)
                    • tiggerific Re: Süßstoffe 09.10.05, 22:36
                      a znalazłoby się coś podobnego po niem.? (szukaj: sacharynian sodu, sacharyna
                      itp.) z nazwami chemicznymi i potocznymi?
                      tinyurl.com/7umw3
                      • liloom Re: Süßstoffe 11.10.05, 20:27
                        tiger, przyznam sie ze nie bardzo mam czas sie w to bawic, a firmowych rzeczy
                        jakos trudno mi tu publikowac;)
                        masz narazie i na szybko takie wytlumaczenie
                        193.170.46.90/chemie/fachbe/2004/muenzer/6.pdf
                        jest tam wzmianka o tym ze ze wzgledu na lepsza rozpuszczalnosc uzywa sie soli
                        sodu (cholerka wie jak to po polsku) czyli Natrium-Salz , tylko ze to juz
                        dywagacje chemiczne, nie wiem czy jestes w temacie;)
                        • tiggerific Re: Süßstoffe 11.10.05, 21:36
                          szkoda, że nie masz czasu.
                          trudno, poszukam sama
                          thx
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka