Dodaj do ulubionych

ks.Tischner

24.04.06, 22:19
jest taka jego zlota mysl, (cytuje z pamieci, wiec z gory pszepraszam jesli
niedokladnie),ze istota chrzescijanstwa jest cierpienie a nie cierpietnictwo.
cierpienie to wiem, a cierpietnictwo?
bo czasem dyskutujemy z malzonkiem na takie duchowe tematy.
Obserwuj wątek
    • ich11 zum Leiden verurteilt? 24.04.06, 22:23
      • ich11 keinen Widerstand dem Martyrium gegenüber leisten, 24.04.06, 22:29
        widerstandslos
        • Gość: jecki ICHU, ile Ty masz, cholera, intus ?! :-) IP: *.pools.arcor-ip.net 24.04.06, 23:59
          j.
    • Gość: jecki ja tu siem, mamusia, z wielebnym ks. Tischnerem IP: *.pools.arcor-ip.net 24.04.06, 22:28
      nie zagadzam. istota chrzescijanistwa jest nie ani cierpienie ani
      cierpietnictwo, lecz zmartwychwstanie lub - jak wolisz - przezwyciezenie
      smierci... :-)

j.
      • Gość: mamusia1999 Re: ja tu siem, mamusia, z wielebnym ks. Tischner IP: *.proxy.aol.com / *.proxy.aol.com 25.04.06, 01:13
        no wlasnie chcialam podyskutowac z oswieconym malzonkiem i posluzyc sie
        cytatem. ze niby zgrabny ale i tak dla mnie nie do przyjecia. pewnie (ty i ja)
        podobnie myslimy. jesli czegos nie lubie to apoteozy cierpienia zamiast
        apoteozy szczescia (czyli zmartwychwstania=szczescia, ktore chcial na ofiarowac
        chrystus). ale to nie to forum ;-)
        co z tym cierpietnictwem?
        a tischner tez powiedzial, ze mozna sie tak zakochac w krzyzu, ze sie zapomni
        z niego zejsc w momencie zmartwychwstania. a to ju bardziej na moj gust.
        • Gość: ich11 cierpiętnictwo wg Słownika Języka Polskiego, to: IP: *.129.1511G-CUD12K-02.ish.de 25.04.06, 02:25
          bierne poddawanie się cierpieniom, lubowanie się w cierpieniach: Kult, kompleks
          cierpiętnictwa.
          Po przeczytaniu książki: "między Panem a Plebanem" jestem przekonany, że ksiądz
          Józef Tischner nie tylko mówi, co wie, ale przede wszystkim wie, co mówi.
          Konkluzja: mówi o cierpiętnictwie zgodnie ze znaczeniem tego słowa.
          • mamusia1999 Re: cierpiętnictwo wg Słownika Języka Polskiego, 25.04.06, 10:48
            opisowo to bym sobie dala rade. ale nie przychodzi ci do glowy trafne
            niemieckie slowko, zeby cytat byl zgrabny jak w oryginale?
            • Gość: jecki Re: cierpiętnictwo wg Słownika Języka Polskiego, IP: *.pools.arcor-ip.net 25.04.06, 16:33
              Das Wesen des Christentuums ist das Leid, nicht die (religöse) Wehleidigkeit.

- moze...

j.
            • tiggerific Re: cierpiętnictwo wg Słownika Języka Polskiego, 25.04.06, 19:45
              a nie Leiden vs. Märtyrertum?
              • tiggerific Re: cierpiętnictwo wg Słownika Języka Polskiego, 25.04.06, 19:57
                albo Sichkasteien może?
                • Gość: jecki ich glaube, dass dies nicht ganz zutrifft, Tigeri, IP: *.pools.arcor-ip.net 25.04.06, 21:53
                  aber alleine, dass Du auf die Vokabel kommst zeugt von Deinem Genius...:-)

"swenne ein gotshus dienstman eins bischofs hulde verliusit, als ober wider in
                  ... iemanne hulfe, oder mit andern redelichen sachen, so sol er sich ze
                  bezzerunge, unz daz er genade vindet, entwürten vür gevangen in den roten turn
                  ..., unde sal der scholteizze einen siden vaden mit wasse dar vür spannen, unde
                  die ambtliute us des bischoves costen suln ime rat tuon, ... unde sol da licgen,
                  unz er gnade vindet, unde so er genuog g e k e s t i g e t wirt, so sol ouch
                  der herre gnade han"

j.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka