Gość: ASA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.06.06, 13:03 Wiem , że każdy ma swoje tempo nauki ale napiszcie o swoich doświadczeniach z nauką języka obcego .Jak długo uczyliście się lub uczycie i na jakim poziomie językowym jesteście:-) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
annajustyna Re: ile zajęła wam nauka języka? 01.06.06, 13:24 Ja sie ucze juz kilkanascie lat i konca nie widac...Ale na poziomie bardziej ambitnej konwersacji mozna byc po intensywnej ok. 3-letniej nauce. Pzdr! Odpowiedz Link Zgłoś
robbi2 Re: ile zajęła wam nauka języka? 02.06.06, 14:28 "Ja sie ucze juz kilkanascie lat i konca nie widac..." Mam dokładnie tak samo. A koniec to chyba u mnie zaczyna już przechodzić w nieskończoność....... Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: ile zajęła wam nauka języka? 02.06.06, 14:34 :))) Widocznie zbyt "ostro" dazymy do doskonalosci;)))). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lamabuddyjska Re: ile zajęła wam nauka języka? IP: *.icpnet.pl 08.06.06, 14:26 4 lata..poziom DSD II Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adalbert Trzeba mieć codzienny (prawie) kontakt .. IP: *.dip.t-dialin.net 02.06.06, 14:42 .. z językiem. Inaczej niestety zapomina się. Zostają podstawy. Jak mówią w Niemczech - Übung macht Meister Odpowiedz Link Zgłoś
hamburgerka Re: Trzeba mieć codzienny (prawie) kontakt .. 02.06.06, 17:30 Übung macht den Meister !!!! Genau. Odpowiedz Link Zgłoś
karaboo Re: ile zajęła wam nauka języka? 08.06.06, 11:47 Słyszałam że 3 lata intensywnej nauki mogą wystarczyć by nauczyć się porozumiewać w codziennych prostych konwersacjach dość swobodnie:-) Odpowiedz Link Zgłoś
hamburgerka Re: ile zajęła wam nauka języka? 08.06.06, 12:06 a ile minut dziennie ???? :-)))))))))))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: ile zajęła wam nauka języka? 08.06.06, 12:32 Ja zasuwalam po srednio 4 godziny, ale ja malo zdolna jestem... Odpowiedz Link Zgłoś
feelfine Re: ile zajęła wam nauka języka? 08.06.06, 14:11 Witam, Kiedy przyjechalam do Niemiec moj poziom niemieckiego zostal przez szkole jezykowa zakwalifikowany pomiedzy A1 - A2. Zeby studiowac w Niemczech musialam w ciagu paru miesiecy podniesc moja znajomosc pare poziomow wzwyz. Majac taka motywacje udalo mi sie po 5 miesiacach zdac Test DaF na TDN 5 (najwyzszy wynik). Musze przyznac ze byly to jednak bardzo ciezkie miesiace. Uczylam sie ok 5-6 godzin dziennie + codzienny kontakt z jezykiem z racji mieszkania w Niemczech. Teraz jestem nie tylko w stanie prowadzic normalna konwersacje, ale rowniez rozmawiac o polityce, ekonomii i sprawach technicznych - studiuje podyplomowo, wiec nie rozmawiamy o podstawych pojeciach, ale bardziej ogolnie i w stopniu dosc zaawansowanym. Ale jestem juz tu ponad rok. Podobno powoli zaczynam tez tracic wschodni akcent kiedy mowie po niemiecku. Mysle, ze przy odpowiednim samozaparciu i dobrej motywacji naprawde mozna sie calkiem porzadnie nauczyc jezyka w przeciagu roku. Jesli jest sie w danym kraju to oczywiscie krocej. Pozdrawiam, Feelfine/Ula Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: daw Re: ile zajęła wam nauka języka? IP: *.tvsat364.lodz.pl 08.06.06, 16:33 nauka zajmuje chyba cale zycie, jednym nauka moze zajac rok i umieja tyle ile umieja a innym 10 lat i tez umieja tyle ile umieja i co z tego? nie da sie stwierdzic: to juz koniec mojej nauki bo wiem wszystko;) Odpowiedz Link Zgłoś
hamburgerka Re: ile zajęła wam nauka języka? 08.06.06, 16:39 poznałam kiedyś pewną Afrykankę,która całkiem nieźle sprechała. Podobno nauka zajęła jej rok a mówiła naprawdę dobrze.Wystarczy chcieć i mieć ciągle kontakt z językiem,czyli najlepiej wyjechać do Niemiec i "pomęczyć" się te kilka miesięcy a na pewno będą efekty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ich11 6 tyg.! Potem mówiłem lepiej od Eddiego Stoibera:) IP: *.129.1511G-CUD12K-02.ish.de 08.06.06, 16:51 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ich11 słyszałem, że chcą jemu odebrać obywatelstwo, IP: *.129.1511G-CUD12K-02.ish.de 08.06.06, 16:53 chyba, że powtórzy kurs integracyjny. ;) Odpowiedz Link Zgłoś
hamburgerka Re: ile zajęła wam nauka języka? 08.06.06, 16:40 feelfine a ty z HH ? Czy ja cię przypadkiem nie znam ? :-) Kiedyś poznałam kogoś na forum i byłam pytać się o kurs na Collonaden. Odpowiedz Link Zgłoś
feelfine Re: ile zajęła wam nauka języka? 08.06.06, 17:28 tak jestem z HH :=) I moj pierwszy kurs robilam na Collonaden. Ula (page at home.pl) Odpowiedz Link Zgłoś
karaboo Re: ile zajęła wam nauka języka? 09.06.06, 11:48 Następne pytanie do wszystkich:-) jak myślicie czy mozna się nauczyć bardzo dobrze języka, nie mieszkając za granicą( bo chciałabym zauważyć że nie wszyscy mają mozliwość pojechania sobie na rok do Niemiec)?:-) Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: ile zajęła wam nauka języka? 09.06.06, 12:23 Oczywiscie, ze mozna. W sumie wszyscy germanisci znaja b. dobrze jezyk, aczkolwiek jest roznica miedzy tymi, co nie wyjezdzali, a wyjezdzali... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marek Benedykt XVI IP: *.dip.t-dialin.net 09.06.06, 13:34 ...nie mieszka w Polsce, ma 79 lat, uczy sie polskiego dopiero od roku, a juz mowi po polsku lepiej niz prezydent tego kraju ;) Odpowiedz Link Zgłoś