Dodaj do ulubionych

Rodzajniki określone,co z nimi?!

IP: *.jsn.osi.pl 05.09.06, 18:13
Witam,chodzi mi o określone rodzajniki der,die,das,czy są jakiekolwiek zasady ich stosowania,bo słyszałem opinie,że tak i nie,więc jestem w dylemacie,bo nie wiem,czy mam się uczyć słówek na pamięć razem z rodzajnikami,lub mogę zawsze sięgnąć do regułek,których właśnie szukam,na razie wiem o dwóch zasadach,że bodajże przed nazwami jezior,rzek,gór stawia się bodajże der,ale nie jestem pewien,a druga zasada,to ,że rzeczowniki zakończona na bodajże -ung są zawsze rodzaju żeńskiego.Czy to prawda,są takie zasady?Jest więcej takich zasad i czy w ogóle rządza rodzajnikami określonymi jakieś zasady?
Obserwuj wątek
    • annajustyna Re: Rodzajniki określone,co z nimi?! 05.09.06, 18:25
      Zasady sa (i mnostwo wyjatkow od nich)...POlecam repetytorium Bezy...Slowek
      najlepeij uczyc sie od razu z rodzajnikiem...
    • Gość: jecki nix zasady - zakuwac !!! :-) IP: *.pools.arcor-ip.net 05.09.06, 18:25
      Die Schleswig-Holstein wird morgen ablegen.
      (ale z "ung" to s i e m mniej wiecej zgadza:-)

j.
    • nixon3 Re: Rodzajniki określone,co z nimi?! 06.09.06, 17:53

Ja powiem tak: słówka zawsze z rodzajnikami zawsze się uczyć, bo chociaż jest
      kilka końcówek które zawsze są przypisane do jednego rodzajnika (np -ung, -
      schaft, -keit, -heit zawsze z die) jednak zdecydowana większośc rodzajów nie
      jest rozpoznawalna po końcówce :)
      Jako ciekawostkę dodam, że jedno słowo może mieć dwa różne rodzaje jako słowo
      właściwe i jako nazwa dla innego przedmiotu, np. katedra to DER DOM, ale na
      jedno z piw Kölsch z Kolonii które nazywa się DOM (od kolońskiej katedry) mówi
      się DAS DOM, ponieważ jest DAS BIER (piwo). W języku polskim taka sytuacja nie
      występuje, jest TO PIWO, ale na Żywca nie powiemy "TO DOBRE ŻYWIEC" tylko "TEN
      DOBRY ŻYWIEC".
      • Gość: jecki also, dat iss einfach unjlaublisch !!! :-) IP: *.pools.arcor-ip.net 06.09.06, 18:08
        j.
        • tiggerific Re: also, dat iss einfach unjlaublisch !!! :-) 06.09.06, 18:43
          jecki, Ty po prostu nie doceniasz pionierskiego ducha tego wywodu :)
      • Gość: jecki dla kogo pionierski, temu w czas... :-) IP: *.pools.arcor-ip.net 06.09.06, 18:52
        - doceniasz pionierskosc powyzszego ???!!! :-)

j.
        • tiggerific Re: muszę podregulować zgryźliwość 06.09.06, 19:03
          najwyraźniej!!!! :)
          • Gość: jecki dat wird Dir nischt gelingen, denn IP: *.kincaid.name 06.09.06, 19:50
            Dein P h i l t r u m scheint zu breit zu sein... :-)

j.
      • garfield35 ich habe ein Mädchen kennen gelernt. 06.09.06, 19:22
        Sie ist sehr sexy.
        • ja.nusz Re: ich habe ein Mädchen kennen gelernt. 07.09.06, 07:58
          garfield35 napisał:

> Sie ist sehr sexy.

Pewnie prowokowałeś korektę. Oto ona: Es ist sehr sexy.
          • Gość: xxx klar, gramatycznie. IP: *.129.1511G-CUD12K-02.ish.de 07.09.06, 08:44
            Podałem tylko przykład na zmianę i użycie rodzaju. Dziewczę jest płci
            odmiennej, to w następnym zdaniu mówię "sie". Nie napiszę tak, ale w rozmowie
            użyję tej formy. Nie tylko ja.

O moich sukcesach erotycznych nie informuję publicznie. A jeżeli, to dla
            żartu. ;-)
      • Gość: Asiek Ich lese jeden Morgen DIE BILD IP: *.n.pppool.de 07.09.06, 09:27
        nixon3 napisał:
        jedno z piw Kölsch z Kolonii które nazywa się DOM (od kolońskiej katedry) mówi
        > się DAS DOM, ponieważ jest DAS BIER (piwo)
        ~~~~~~~
        Asiek odpowiada:

Und ich lese jeden Morgen sorgfältig DIE BILD.

Reporter der GW haben während der Fußballolympiade dauernd über DAS BILD berichtet.

Ich schlage den GW Reportern vor, noch einmal die zusammengesetzte Substantive
        zu wiederholen.

Jecki, habe ich recht oder nicht?

Aber wie schreibt man jetzt „Recht“ oder „recht“ ? Nach dem allerneusten DUDEN?
        • ja.nusz Re: Ich lese jeden Morgen DIE BILD 07.09.06, 09:39
          Gość portalu: Asiek napisał(a):

Und ich lese jeden Morgen sorgfältig DIE BILD.

Jetzt ist alles klar...
          • Gość: Asiek Re: Ich lese jeden Morgen DIE BILD IP: *.n.pppool.de 07.09.06, 09:57
            ja.nusz napisał:

> Gość portalu: Asiek napisał(a):
            >
            > Und ich lese jeden Morgen sorgfältig DIE BILD.
            >
            > Jetzt ist alles klar...
            ~~~~~~
            Asiek odpowiada:

BILD bildet, deswegen kann ich hier zwischen lauter Koryphäen mitreden. Knoff hoff.
        • Gość: jecki Hi Sesselfurzer, IP: *.donkeyfly.com 07.09.06, 09:43
          Recht wird Du - vielleicht - haben können, sobald Du die deutsche Grammatik
          beherrschst. Am Rande: Von der BILD habe ich zwar schön gehört, sie aber noch
          nie in Natura gesehen, geschweige denn gelesen. :-)

j.
          • ja.nusz Re: Das ist sicher nur ein Teilgeständnis 07.09.06, 09:57
            Nie gelesen - glaubhaft
            Nie gesehen - unmöglich!
          • Gość: Asiek Brauche dringend Hilfe! IP: *.n.pppool.de 07.09.06, 10:04
            Gość portalu: jecki napisał(a):

> Recht wird Du - vielleicht - haben können, sobald Du die deutsche Grammatik
            > beherrschst. Am Rande: Von der BILD habe ich zwar schön gehört, sie aber noch
            > nie in Natura gesehen, geschweige denn gelesen. :-)
            ~~~~~~~
            Brauche dringend Hilfe! Bewerbe mich als Simultandolmetscher Deutsch/Polnisch.
            Wie ist "Sesselfurzer" auf Polnisch? In meinen Wörterbüchern konnte ich es nicht
            finden...
            • ja.nusz Re: Brauche dringend Hilfe! 07.09.06, 10:48
              Gość portalu: Asiek napisał(a):
              Brauche dringend Hilfe! Bewerbe mich als Simultandolmetscher Deutsch/Polnisch.
              Wie ist "Sesselfurzer" auf Polnisch? In meinen Wörterbüchern konnte ich es
              nicht finden...

1. Odpowiednika polskiego na "Sesselfurzer" chyba nie ma. Najbardziej z nim
              spokrewniony jest pierdzistołek.
              2. Ze staraniem sie o stanowisko tłumacza dałbym sobie na Twoim miejscu spokój.
              • Gość: Asiek pierdzistołek IP: *.n.pppool.de 07.09.06, 11:37
                ja.nusz napisał:

> Gość portalu: Asiek napisał:
                > Brauche dringend Hilfe! Bewerbe mich als Simultandolmetscher Deutsch/Polnisch.
                > Wie ist "Sesselfurzer" auf Polnisch? In meinen Wörterbüchern konnte ich es
                > nicht finden...
                >
                > 1. Odpowiednika polskiego na "Sesselfurzer" chyba nie ma. Najbardziej z nim
                > spokrewniony jest pierdzistołek.
                > 2. Ze staraniem sie o stanowisko tłumacza dałbym sobie na Twoim miejscu spokój.
                ~~~~~~
                Asiek odpowiada:
                forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=516&w=47969623&a=47972618
          • Gość: Asiek Du bist eine Intelligenzbestie IP: *.n.pppool.de 07.09.06, 11:23

> Recht wird Du - vielleicht - haben können, sobald Du die deutsche Grammatik
            > beherrschst. Am Rande: Von der BILD habe ich zwar schön gehört, sie aber noch
            > nie in Natura gesehen, geschweige denn gelesen. :-)

> Was ist für Dich "gutes Deutsch", Sloneczko ? Dies z.B. "Ich wollte nur mein
            > Standpunkt klären" ? Es gibt mehr davon, viel mehr... :-)

~~~~~~

Asiek odpowiada:

Mein lieber jecki! Du bist eine Intelligenzbestie Dein IQ ist ja bestialisch.

Du kannst einen Akkusativ von einem Nominativ unterscheiden.

Habe die ganze Nach über meinem missglückten Satz gebrütet und rausgefunden,
            dass ich den Akkusativ mit dem Nominativ verwechselt habe. Danke für die
            freundliche Hilfestellung. Meine Reise nach Stockholm rückt immer näher. (Nobel).

Du bist so intelligent, könntest glatt aus meiner Familie stammen. In meiner
            Familie waren alle sehr intelligent: Das Zimmermädchen, der Gärtner, der Koch,
            der Stallmeister, sogar der Butler.

Ich bin sehr stolz auf meine Familie! Jawohl!

Zu meiner Entschuldigung:

In meiner Heimat haben wir kein großen Unterschied zwischen dem Akkusativ und
            Nominativ gemacht. In unserem Gestüt konnten alle meine Weisungen bestens
            verstehen.

Aber nichtsdestotrotz, ich danke dir sehr herzlich für deine Hilfe. Ich habe
            mir folgendes Werk gekauft:

„Grammatik null Problemo! Deutsch entdecken mit ALF“ ( Für die Jüngeren unter
            uns: ALF war eine Starfigur im Kinder TV der 80ger Jahre).

Du wirst dich noch wundern!

• Gość: jecki und ich hoffe für Dich, IP: *.lechtermann.net 07.09.06, 12:26
              dass Du irgendwann mal Deinen Standpunkt - mit Hilfe Deiner Stutten im Stall -
              KLÄREN kannst... :-)

j.
              • Gość: Asiek Meinen Stuten geht es gut IP: *.n.pppool.de 07.09.06, 12:42

>und ich hoffe für Dich, dass Du irgendwann mal Deinen Standpunkt - mit Hilfe
                Deiner Stutten im Stall -
                > KLÄREN kannst... :-)
                ~~~~
                Asiek odpowiada:
                Klar, wusste ich doch, dass es um den Akkusativ geht.

Herzlichen Dank.

PS.

Meinen Stuten geht es gut. Danke. (STUTE - weibliches Pferd, mit einem "T").
                • Gość: jecki ja, ja - manchmal bleibt der linke Zeigefinger IP: 209.97.215.* 07.09.06, 13:22
                  (oder auch was anderes:-) etwas zu lange hängen... :-)

j.
                  • Gość: Asiek Re: ja, ja - manchmal bleibt der linke Zeigefinge IP: *.n.pppool.de 07.09.06, 13:39

> (oder auch was anderes:-) etwas zu lange hängen... :-)
                    ~~~~~~
                    Asiek odpowiada:

Ich möchte bitte ganz genau wissen was länger hängen bleibt!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka