Gość: Anka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.09.06, 20:26 Der Begriff aus dem Börsenwortschatz, was bedeutet das genau? Gibt es dazu eine polnische Bezeichnung? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Anka Re: to nie jest niemiecki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.09.06, 20:42 Bardzo odkrywcze. Wystąpiło jednak w niemieckim tekście w wersji w wersji przeze mnie zacytowane. Całe zadanie: "Nonreportable Positions wurden mit 2.788 long lots angegeben." Może ktoś potrafi to rozszyfrować. "Nonreportable Positions" to pozycje nie podlegające zgłoszeniu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jecki i co z tego, ze wystapilo ? IP: *.pools.arcor-ip.net 27.09.06, 21:08 - to nie jest niemiecki. j. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anka Re: i co z tego, ze wystapilo ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.09.06, 21:53 Skoro to wszystko, co masz do powiedzenia na ten temat, to proponuję go zakończyć. W każdym języku występują słowa obcego pochodzenia, także w niemieckim. Myślę, że ktoś znający się na sprawach giełdowych nie miałby z tym, o co pytam, najmniejszego problemu. Szczerze mówiąc, do takich osób skierowałam moje pytanie, a nie do kogoś, kto naprawdę niczego nie jest w stanie wnieść. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Asiek Und dieses Kauderwelsch erobert heute die Welt IP: *.n.pppool.de 28.09.06, 10:16 Gość portalu: Anka napisał(a): >Szczerze mówiąc, do takich osób skierowałam moje pytanie, a nie do kogoś, kto naprawdę niczego nie jest w stanie wnieść. ~~~ Asiek odpowiada: Mein lieber Herr Jecki, jetzt hast du aber was auf die Nase bekommen! Ja, das Englische ist genau heute (Donnerstag, 28. September 2006) vor 940 Jahren entstanden. Als Wilhelm der Eroberer den Englischen Kanal überquerte und den dortigen germanischen Slang mit vulgär Lateinisch, und romanischen Brocken zusammenmischte. Und dieses Kauderwelsch erobert heute die Welt. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: daytrader nie znam po polskiemu, pisz lot long IP: *.129.1511G-CUD12K-02.ish.de 28.09.06, 11:08 chcesz wiedzieć więcej, szukaj lot short - lot long...;-) Odpowiedz Link Zgłoś
elissa2 Re: Was sind "lots long"? 28.09.06, 11:31 Jest to termin pochodzący z jęz. francuskiego. Może to Ci coś pomoże ... "Im südlichen Illinois entlang des Mississippi Flusses ist vereinzelt das französische "long lot system", bei dem Grundstücke mit ein paar hundert Meter entlang des Flusses und bis zu etwa eine Meile nach Inland gemessen wurde, anzutreffen)" din.lang.de.ogarnij.pl/de/Township+(USA) Term: long-lots Definition: French system of land tenure found at Green Bay and Prairie du Chien; property was laid out in long narrow strips fronting on the shoreline of the river, rather than in blocks that fronted on streets. www.geo.msu.edu/geo333/long_lots.html Odpowiedz Link Zgłoś
elissa2 Re: Was sind "lots long"? 28.09.06, 12:06 A może te przykłady ... www.gcitrading.com/german/margin-example.htm www.cmitrading.de/marginbeispiel.html Odpowiedz Link Zgłoś
tiggerific Re: Was sind "lots long"? 28.09.06, 12:53 lots to są partie, transze poszukaj terminu ang. na stronach polskich w google'u. niemożliwe, żeby nic się nie znalazło Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anka Re: Was sind "lots long"? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.09.06, 20:24 Dziękuję wszystkim, którzy udzielili rzeczowych wskazówek. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś