Dodaj do ulubionych

SZYK- ??erfüllt haben soll czy soll erfüllt haben

IP: *.icpnet.pl 14.01.07, 12:51
......ein Raum, der die Funktion der Schatzkammer des Herzogs soll erfüllt
haben
Obserwuj wątek
    • Gość: x der als Schatzkammer dem Herzog diente. IP: *.olsztyn.mm.pl 14.01.07, 15:23
      gedient hat
      • Gość: reatka Re: der als Schatzkammer dem Herzog diente. IP: *.icpnet.pl 14.01.07, 17:10
        al tu chodzi , ze prawdopodobnie pełnił taką funkcję,
        więc konstrukcja z sollen jest jak najbardziej proprawan, chodziło mi o SZYK
        • ggigus nie X z Olszytna ma racje - podana przez Ciebie 14.01.07, 17:11
          konstrukcja byla polonizmem, dienen jest lepiej
          • Gość: jecki malo cos tych "polonizmow" na google.de.... IP: *.pools.arcor-ip.net 14.01.07, 17:14
            www.google.de/search?as_q=&hl=de&num=10&btnG=Google-Suche&as_epq=funktion+erf%C3%BCllen&as_oq=&as_eq=&lr=&as_ft=i&as_filetype=&as_qdr=all&as_occt=any&as_dt=i&as_sitesearch=&as_rights=&safe=images
            - tylko 126 000...

j.
            • ggigus 1) sprawdz dienen als i 2) google NIE JEST argume 14.01.07, 17:19
              ntem, jesli sprawdzisz "Sinn machen" albo poszlem
              ile razy przerabialismy juz google jako pseudoargument, misui?
              • Gość: jecki po pierwsze primo IP: *.pools.arcor-ip.net 14.01.07, 17:24
                nie jestem misui, musisz mnie z kims mylic. po drugie primo: wiem, ze rozumienie
                subtelnych roznic nie jest twoja mocna strona, mimo to: google.de jest
                miernikiem rozpowszechnienia zwrotu w jezyku. ciekawe, ze "polonizm" pojawia sie
                126 000 razy na niemieckich stronach, prawda ? chyba, ze ty bys je tworzyla,
                wtedy rozumiem...

j.
                • ggigus wolisz chamjecki zamiast misiu? oki 14.01.07, 17:26
                  no i co z tego, ze 126.000 razy pojawilo sie Funktion erfüllen? to moze byc tez
                  agglicyzm, zapozyczenie z kazdego innego jezyka
                  ile razy pojawilo sie np. Sinn machen?
                  • Gość: jecki Ach sooooooooooooooooooo............. ...........! IP: *.pools.arcor-ip.net 14.01.07, 17:30
                    - jak nie "polonizm", to anglicyzm... coz, no comment, poza: och glupias ty...

j.
                    • ggigus chamjecki znow ad personam - nie wiem, nie 14.01.07, 17:33
                      przeanalizowalam tych 126.000 przykladow, nie wiem, wiec daruj sobie te chamskie
                      ejakulaty
                      w zdaniu reatki to byl polonizm i postaraj sie to zapamietac
                      • annajustyna Re: chamjecki znow ad personam - nie wiem, nie 14.01.07, 17:40
                        No dobrze, ale w sumie prawie wszytsko to zapozyczenie. Jak nie angielskie to
                        chocby lacinskie://// (abstrahujac od zdania Reatki - ja, jesli juz,
                        powiedzialabym Funktion haben)...
                        • ggigus nie, nie chodzi o samo slowo jako o zapozyczenie 14.01.07, 17:45
                          bo rzeczywiscie wiekszosc slow jako takich to zapozyczenia
                          a o uzycie go w konretnym zdaniu - w zdaniu Reatki to byl polonizm
              • annajustyna Re: 1) sprawdz dienen als i 2) google NIE JEST a 14.01.07, 17:24
                Sinn machen to piekny kolokwializm i proszem siem nie czepiac;))))). Podobnie
                jak "das" w znaczeniu "dass". Cudo:)))).
        • Gość: jecki erfüllt haben soll IP: *.pools.arcor-ip.net 14.01.07, 17:12
          j.
          - chiiiba musisz troche poczytac o szyku przestawnym...

• annajustyna Re: erfüllt haben soll 14.01.07, 17:23
            Ja tez muszem...Kiedys to haben przeskakuje faktycznie, tylko nigdy nie wiem,
            kiedy.(((((
    • Gość: ana Re: SZYK- ??erfüllt haben soll czy soll erfüllt h IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.01.07, 17:58
      soll na końcu
      • ja.nusz Re: SZYK- ??erfüllt haben soll czy soll erfüllt h 14.01.07, 18:23
        Problem szyku został już rozwiązany, daltego jedynie mała uwaga:

w poszukiwaniu polonizmów natykamy się często na debilizmy...
        • Gość: jecki jeszcze zas czesciej na debilki ? :-) IP: *.pools.arcor-ip.net 14.01.07, 19:02
          j.
          • Gość: reatka Re: jeszcze zas czesciej na debilki ? :-) IP: *.icpnet.pl 14.01.07, 19:35
            ok dzięki za wszelkie uwagi , natomiast jesli chodzi o szyk, to wiem na pewno,
            ze jesli pojawiają się tzy czasowniki, to CZASAMI (tylko wlasnie nie wiem kiedy)
            ten odmienny idzie na pierwsze miejsze

, dass ich... habe machen müssen
            • ggigus regula: kiedy sa trzy formy czasownika, na 1. mies 14.01.07, 19:40
              jscu jest ta odmieniana
              • Gość: ana Re: regula: kiedy sa trzy formy czasownika, na 1. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.01.07, 20:12
                a po dass ta odmienna jest na końcu,tu- habe
                • Gość: reatka Re: regula: kiedy sa trzy formy czasownika, na 1. IP: *.icpnet.pl 14.01.07, 23:06
                  możesz mi to na jakimś konkretnym przykladzie pokazać

no.
                  wszyscy wiemy, że on musiał wtedy być o wiele młodszy.
                  i napiszmy to z dass
                  wir wissen, dass er damals jünger musste gewesen sein ????
                  czy gewesen sein musste
                  wg podanej reguly jesli sas trzy czasowiniki to ta odmiana stoi na pierwszym
                  miejscu

podaj mi proszę inny przyklad, moze wtedy zrozumiem lepiej te zasadę
                  • Gość: jecki naturalnie IP: *.pools.arcor-ip.net 14.01.07, 23:13
                    gewesen sein musste. po dass zawsze szyk przestawny.

j.
            • Gość: Marek Jak masz 2 infinitivy IP: *.dip.t-dialin.net 15.01.07, 03:54
              ...+ odmieniana forme na koncu, to odmieniana forma idzie na przód.
              • annajustyna Re: Jak masz 2 infinitivy 15.01.07, 05:30
                To znaczy, ze dobrze uzywam, tylko nigdy pewna nie jestem:////. Zycie w ciaglym
                stresie jezykowym:////.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka