mroof 17.04.08, 17:08 Hej, szukam informacji na powyższy temat. Gdzie mogę je znaleźć? W google wyskakuje mało wyników. Może to po prostu jakoś inaczej się nazywa, a "partizipen als adjektive" to jakaś alternatywna nazwa? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bo4630 Re: Partizipien als adjektive - gdzie to znaleźć? 17.04.08, 17:16 www.uni-marburg.de/fb10/klassphil/studium/latein/lat_sprachkurse/fruehjahr06/lektion18 Odpowiedz Link Zgłoś
mroof Re: Partizipien als adjektive - gdzie to znaleźć? 17.04.08, 17:51 Dzięki, chciałam się pochwalić że już sama znalazłam ale i tak dzięki za link. W związku z tym mam pytanie: jak bedzie "Grupa trzymająca władzę"? Odpowiedz Link Zgłoś
mroof mam na myśli oczywiście... 17.04.08, 18:04 Grupę trzymającą władzę z użyciem partizipien :-) Odpowiedz Link Zgłoś
konrad-walenrod Grupę trzymającą władzę 17.04.08, 18:41 mroof napisała: > Grupę trzymającą władzę z użyciem partizipien :-) --------------------------------- Odpowiedz Link Zgłoś
mroof Re: Grupę trzymającą władzę 17.04.08, 19:40 więc to jest tak, ze łączy się rzeczownik z imiesłowem? machthaltende a nie Macht haltende? puppespielende a nie Puppe spielende? Co z rodzajnikiem? Odnosi się do "Gruppe" a nie do "Macht", tak? Odpowiedz Link Zgłoś
konrad-walenrod Das Partizip I 18.04.08, 09:38 mroof napisała: > więc to jest tak, ze łączy się rzeczownik z imiesłowem? ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Das Partizip I Das Partizip I wird mit der Endung -(e)nd gebildet, die an: (1) VERBSTÄMME (betEND, reisEND, singEND, wanderND, (2) NOMINALSTÄMME (herzEND, landEND, trompetEND, wässerND, zeltEND (3) ADJEKTIVSTÄMME (grünEND, kränkEND, kühlEND, tötEND) angefügt wird. ----------- Odpowiedz Link Zgłoś
konrad-walenrod “Partizipien als Attribute” 18.04.08, 10:08 mroof napisała: Hej, szukam informacji na powyższy temat. Gdzie mogę je znaleźć? W google wyskakuje mało wyników. Może to po prostu jakoś inaczej się nazywa, a "partizipen als adjektive" to jakaś alternatywna nazwa? ********************* Co z rodzajnikiem? Odnosi się do "Gruppe" a nie do "Macht", tak? ----------------- Odpowiedz Link Zgłoś