juliiaa 16.10.08, 22:31 jak przetłumaczyć ten przedmiot szkolny? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
realdirect2 inni tez sie mecza: 16.10.08, 23:04 www.proz.com/kudoz/german_to_polish/education_pedagogy/1223121-sachkunde.html Odpowiedz Link Zgłoś
wdeszczurosne Re: Sachkunde - b. pilne 16.10.08, 23:45 A to na pewno chodzi o jeden przedmiot szkolny? Mi sie to kojarzy z terminem "nauczanie podstawowe". Odpowiedz Link Zgłoś
zuq1 mam napad! 17.10.08, 12:28 Proste to nie jest, ale gdzieś widziałem to w innym zastosowaniu, coś takiego: "mit der Sachkunde eines erfahrenen Facharbeiters" - czyli może jako przedmiot, uwzględniając też linka od realdirecta: "podstawowa wiedza o świecie"? Odpowiedz Link Zgłoś
six_a Re: mam napad! 17.10.08, 12:42 odkryłeś właśnie amerykę, czyli drugie znaczenie Sachkunde ;) Odpowiedz Link Zgłoś
six_a Re: Sachkunde - b. pilne 17.10.08, 12:52 wracając do tematu:) dzieci w podstawówce mają taki przedmiot EP - edukacja początkowa, częściowo zakres się pokrywa, jeśli szukać odpowiednika. jeśli natomiast szukać tłumaczenia, przyroda jest średnio trafiona. najbardziej by mi pasowała wiedza o świecie, albo wiedza ogólna, oczywiście nie są to żadne oficjalne propozycje, ale imho lepiej oddają treść, niż "przyroda". Odpowiedz Link Zgłoś
kazeta.pl55 Re: Sachkunde - b. pilne 17.10.08, 18:46 six_a napisała: > najbardziej by mi pasowała wiedza o świecie, ŚWIECIE! - hmm? Das sollte Dir jedoch helfen: "Sachkunde < Odpowiedz Link Zgłoś
six_a Re: pippi, liebchen 17.10.08, 19:04 11. Gebot: Du sollst nicht ran an den Computer, bevor du lesen kannst. Sachkunde 2. Unterrichtsfach der Grundschule, das die Bereiche Biologie, Erdkunde, Geschichte, Verkehrserziehung, Sexualerziehung u.a. umfasst. © Duden - Deutsches Universalwörterbuch, 5. Aufl. Mannheim 2003 [CD- ROM]. Odpowiedz Link Zgłoś
jessi_a Re: Sachkunde - b. pilne 17.10.08, 18:55 mozna tak: Środowisko społeczno-przyrodnicze ;) Odpowiedz Link Zgłoś
jecki.p Re: Sachkunde - b. pilne 17.10.08, 19:15 Wnioskujac z zawartosci "Sachkunde" mojego syna w podstawowce (wcale nie tak dawno!:) proponuje: czlowiek-natura-technika :-) j. Odpowiedz Link Zgłoś
bettina75 Re: Sachkunde - b. pilne 17.10.08, 19:18 i HISTORIA bo takze nauka o najblizszym srodowisku, czyli miejsca zamieszkania, tez jest w tym ujeta. Odpowiedz Link Zgłoś
jecki.p Re: Sachkunde - b. pilne 17.10.08, 20:04 historia miesci sie w czlowieku... :-) j. Odpowiedz Link Zgłoś
bettina75 Re: Sachkunde - b. pilne 17.10.08, 21:19 .....raczej czlowiek w historii :-)) Odpowiedz Link Zgłoś
mamusia1999 Re: Nauczanie zintegrowane. 21.10.08, 15:17 ta, tylko zalezy czego w tym polskim nauczaniu zintegrowanym ucza. u nas w szkole (Niemcy) ten przedmiot nazywa sie MeNuK czyli "czlowiek, natura i kultura". sa osobne lekcje pod tym tytulem ale do oceny wlicza sie jeszcze oceny z muzyki, plastyki i ....Textiles Werken. nie tak dawno nazywal sie HuS czyli "Haus und Soziales" ale byl w ocenach osobno. mozna sie tylko zblizyc do tlumaczenia ;))) a tak z innej beczki jak tlumaczyc oceny - czasem mi potrzebne jak rozmawiamy z przyjaciolkami o dzieciach. czy wystarcza proste odwrocenie skali? wtedy niem. 1 to polski celujacy czyli 6. a dalej? czy niem. 2 to polski bardzo dobry? no bo w niem. ta ocena nazywa sie "dobry" a w rozszerzeniu "uczen dobrze opanowal caly material"? Odpowiedz Link Zgłoś
konrad-walenrod a tak z innej beczki jak tlumaczyc oceny... 21.10.08, 15:37 mamusia1999 napisała: a tak z innej beczki jak tlumaczyc oceny - czasem mi potrzebne jak rozmawiamy z przyjaciolkami o dzieciach. czy wystarcza proste odwrocenie skali? wtedy niem. 1 to polski celujacy czyli 6. a dalej? czy niem. 2 to polski bardzo dobry? no bo w niem. ta ocena nazywa sie "dobry" a w rozszerzeniu "uczen dobrze opanowal caly material"? ×××××××××××××××××××××××××××××××× Opinie zawodowców: tiny.pl/swn3 Odpowiedz Link Zgłoś