Gość: mirek IP: *.rwe.com 17.12.03, 09:32 Jak można powiedzieć po polsku? Tafelsilber verkaufen Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: jklk Re: Tafelsilber IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 17.12.03, 10:10 das Tafelsilber to: Tafelbesteck aus Silber (wg Dudena). Odpowiedz Link Zgłoś
crannmer Re: Tafelsilber 17.12.03, 10:29 Gość portalu: mirek napisał(a): > Tafelsilber verkaufen Wyzbywac sie / wyprzedawac majatek / sposcizne Pozdr. C. Odpowiedz Link Zgłoś
iza_r Re: Tafelsilber 18.12.03, 21:44 Tafelsilber = srebro stolowe (sztucce, filizanki, talerze, itp. itd.) Czyli logicznie myslac....... Sprzedarz srebra stolowego. (tyk mi sie wydaje ale nie jestem pewna czy po polsku nie bedzie lepiej napisac Sprzedaz srebrnej zastawy stolowej) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hut Re: Tafelsilber IP: *.cymes.net / 62.53.138.* 19.12.03, 00:42 W jakim znaczeniu? Doslownym czy przenosnym( tu patrz odp cranmera)? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marek Re: Tafelsilber IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 19.12.03, 10:07 "sprzedawać srebra rodowe" , czyli wyprzedawać się wskutek złej sytuacji materialnej. Odpowiedz Link Zgłoś
basia553 Crannmer, 19.12.03, 13:07 nie mam watpliwosci, ze znasz niemiecki lepiej jak ja. Ale czy nie mylisz sie w tym wypadku? Wyprzedaz majatku nazywa sie chyba "versilbern"? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marek Re: Crannmer, IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 19.12.03, 17:04 tutaj chodzi o znalezienie odpowiednika polskiego, w znaczeniu , a nie o tłumaczeniu słówka samodzielnego Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PA Re: Tafelsilber IP: *.dip.t-dialin.net 19.12.03, 18:20 W doslownym znaczeniu to jest po prostu moim zdaniem srebro stolowe , moze srebrne sztuczce stolowe, bo jak inaczej przetlumaczyc na polski:" wertvolles Besteck aus Silber oder mit Silberauflage,mit dem ein Tisch festlich gedeckt werden kann"? Odpowiedz Link Zgłoś
basia553 Re: Tafelsilber 19.12.03, 19:09 Tego zdania i ja jestem, stad moja uwaga o "majatek versilbern"! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PA Re: Tafelsilber IP: *.dip.t-dialin.net 19.12.03, 19:25 Doslowne znaczenie jest jasne, ale uzycie tego slowa w znaczeniu np. "sprzedac najlepsze z tego,co sie ma",jest rowniez prawidlowe. Aby nie wdawac sie w dyskusje,kto i jak rozumie niemiecki,proponuje zajrzec do dzisiejszego "Hamburger Abendblatt",gdzie spotkalem taki oto tytul: "Kassen leer:Trittau muss "Tafelsilber" verkaufen." Gminie brakuje 200000 € i postanowiono sprzedac min. nalezace do gminy dzialki budowlane.Burmistrz, ktory wcale nie jest z tego powodu szczesliwy,cytowany jest ze slowami: "Tafelsilber zu verkaufen,ist auf Dauer aber nicht gut". Do przeczytania na www.abendblatt.de. Pozdrawiam wszystkich. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mirek Re: Tafelsilber IP: *.rwe.com 22.12.03, 14:04 Chodzi o określenie: sprzedawać srebra rodowe. Dzięki. Versilbern zaś znaczy spieniężać. versilbern (ugs.) (schnell) zu Geld machen: seine Uhr v. Odpowiedz Link Zgłoś