jean.jacques 12.05.10, 23:48 Monogamy may not be in his DNA. To przykład użycia wyrażenia, które mnie interesuje. Pytanie kieruję do English speakers obracających się wśród native speakers: czy słyszeliście/spotykacie się z taką frazą? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kotkanadachu Re: DNA 13.05.10, 00:12 spotykamy sie, to tak jakby ktos powiedzial ze monogamia nie jest zakodowana w jego krwi. Odpowiedz Link Zgłoś
jean.jacques Re: DNA 13.05.10, 00:56 przciez nie pytalem co to znaczy ;-) chodzi mi o to czy takiego zwrotu uzywa sie na codzien? Odpowiedz Link Zgłoś
kotkanadachu Re: DNA 13.05.10, 03:11 pytales czy sie z takim zwrotem spotykamy, no i odpowiedzialam, przepraszam jezeli nazbyt rozwinelam swoja odpowiedz. Odpowiedz Link Zgłoś
karul Co znaczy "na codzien"? 13.05.10, 05:05 Robotnicy ktorzy naprawiaja nasz dach napewno tego nie zrozumieja, powiedza o kumplu ktory lubi kobiety wiele bardziej dosadniej - czego pewnie moderator nie przepusci. Tylko mniejszosc mowiacych na codzien po angielsku uzyje twojego nieco napuszonego zwrotu. Odpowiedz Link Zgłoś
jean.jacques Re: Co znaczy "na codzien"? 13.05.10, 09:26 to wyrazenie znam z jezyka francuskiego, stad moje zapytanie o angielski. "napuszony zwrot"? nigdy bym nie pomyslal. gdybysmy nie uzywali przenosni, zamiast jezyka mielibysmy do dyspozycji niewiele wiecej ponad malpie postekiwania ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
warmi2 Re: Co znaczy "na codzien"? 15.05.10, 09:19 W USA stosunkowo czesto sie spotykam z tym zwrotem - oczywiscie twoj przyklad o robotnikach jest poprawny ale to mozna powiedziec o praktycznie kazdym idiomie. Sposob w jakim ludzie porozumiewaja sie w biurze zawsze bedzie inny niz to co mozna uslyszec "na dachu" ... Odpowiedz Link Zgłoś