Dodaj do ulubionych

SAUL -ktoz to nawiazujac do religii?

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.01.05, 01:33
jestem malo obeznany z religia wiec jak przeltumaczyc SAUL - pierwszy krol
Izraelitow?

www.angielski.ling.pl
Obserwuj wątek
    • ampolion Re: SAUL -ktoz to nawiazujac do religii? 13.01.05, 02:48
      Saul.
      www.biblia.net.pl/template.php?tpl=ksiegi_historyczne#samuela
      • Gość: jo Re: SAUL -ktoz to nawiazujac do religii? IP: *.hti.pl 13.01.05, 10:56
        ktos powiedzial mi ze SZAWEL
        czy to ta sama osoba???
        • sol_bianca Re: SAUL -ktoz to nawiazujac do religii? 13.01.05, 11:04
          Nie.
          • jan.kulczyk Re: SAUL -ktoz to nawiazujac do religii? 13.01.05, 17:47
            Szaweł to pierwsze imię Pawła z Tarsu, wroga chrześcijan i prześladowcy chrześcijaństwa, który po doznanym objawieniu (wg Pisma ukazał mu się - zdaje się - Chrystus pytający go: Szawle, dlaczego mnie prześladujesz?). Szaweł wtedy nawrócił się i został jednym z najgorliwszych wyznawców JC. Oba imiona po angielsku brzmią Saul, ale spalszcza (spolszcza ? ;)) się tylko Saul of Tarsus (Szaweł z Tarsu). Natomiast imię pierwszego króla Izraela wg wszystkich chyba polskich wydań Pisma Św. pozostaje niezmienione. A więc stary Saul to Saul, a młody to Szaweł ;)
            • Gość: alienfiend Re: Blinded like Saul IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.01.05, 17:04
              a co tu chodzi? (w tytule piosnki)
              • sol_bianca Re: Blinded like Saul 14.01.05, 17:26
                I guess it's our "Szaweł" this time.

"About noon as I came near Damascus, suddenly a bright light from heaven flashed
                around me. I fell to the ground and heard a voice say to me, `Saul! Saul! Why do
                you persecute me?' " `Who are you, Lord?' I asked. "`I am Jesus of Nazareth,
                whom you are persecuting,' he replied. My companions saw the light, but they did
                not understand the voice of him who was speaking to me. " `What shall I do,
                Lord?' I asked. " `Get up,' the Lord said, `and go into Damascus. There you will
                be told all that you have been assigned to do.' My companions led me by the hand
                into Damascus, because the brilliance of the light had blinded me" (Acts 22:6-11).

In Damascus Saul met Ananias, Jesus' disciple, who prayed for him and Saul
                received his sight back.
                • Gość: alienfiend Re: Blinded like Saul IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.01.05, 18:27
                  gee, thanx! That's what I call a Reply :)))
            • Gość: eve.translations Re: SAUL -ktoz to nawiazujac do religii? IP: *.dami.pl 14.01.05, 23:40
              wow...janie.kulczyku...jestes bogiem (pozwolisz,ze przez male "b" :P ?)
              naprawde, lebski z Ciebie facet(???)...chcialabym osobiscie wymienic kiedys z
              Toba pare slow na rozne rtematy :) chyle czola...jak bede miala jakis problem
              to wiem do kogo uderzyc... mam nadzieje, ze mam twoja permisje :) pozdrawiam i
              zycze milego sloneznego dnia!!!
              • jan.kulczyk Re: SAUL -ktoz to nawiazujac do religii? 15.01.05, 13:48
                Jestem łasy na pochlebstwa, jak każdy bogacz ;)
                Mój priv oraz moje forum (hehe) stoją przed tobą otworem.
                W sprawie moich atrybutów płciowo-biologicznych, patrz poprzednie wątki ;)
            • ampolion Re: SAUL -ktoz to nawiazujac do religii? 15.01.05, 00:31
              Nie mógł prześladować chrześcijaństwa bo "chrzecijaństwa" jeszcze nie było.
              • sol_bianca Re: SAUL -ktoz to nawiazujac do religii? 15.01.05, 10:11
                ampolion napisał:

> Nie mógł prześladować chrześcijaństwa bo "chrzecijaństwa" jeszcze nie było.

Nie czepiaj się, to forum o angielskim a nie o historii religii :)
              • jan.kulczyk Re: SAUL -ktoz to nawiazujac do religii? 15.01.05, 13:46
                Wiedziałem, że się do tego ktoś przyczepi. Obstawiałem Sołtysa, Yoricka albo Ciebie.
                Wiem wiem wiem...
                Trudno mi coś odpowiedzieć, nie jestem ekspertem. Może i nie było, ale jak miałem to sformułować? Prześladować wyznawców Chrystusa? Może i tak..
                Swoją drogą chrześcijaństwo mogło istnieć już przed Chrystusem, bo Jan przecież chrzcił kilka lat wcześniej.

A jeśli nie, to kiedy pojawiła się nazwa chrześcijaństwo?

Aha, proszę, żadnych linków z google... plizzz... nie chce mi się ich czytać.. ;)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka