Dodaj do ulubionych

Jak nazywa się takie zjawisko... od kropli do wypa

24.06.05, 13:31
Jak nazywa się takie zjawisko... Czasem można zobaczyć je w filmach, gdy
drobne wydarzenia powodują jakieś większe wydarzenie. Np. spadająca kropla
deszczu przelewa naczynie, wylewająca się woda porywa z prądem liść, na
mokrym liściu ślizga się rowerzysta i wpada na jezdnię, gdzie najeżdża na
niego ciężarówka. I tak od kropli deszczu mamy wypadek. Wiem, że jest na to
jakaś nazwa po angielsku ale wypadło mi z głowy. Help!
Obserwuj wątek
    • ms.jones Re: Jak nazywa się takie zjawisko... od kropli do 24.06.05, 13:39
      a chain of events :)
      • pawelek_25 Suspence 24.06.05, 18:47
        Czyli stopniowanie emocji w miare rozwoju akcji w filmie. Wymyślił to mistrz
        trillerów Alfred "Hiczkok" :-)
        • pawelek_25 Suspense 24.06.05, 18:48
          tak prawidłowo się to pisze suspense
          • jafima Re: Suspense 24.06.05, 21:30
            Nie do końca o to mi chodzi. Nie chodzi o napięcie w filmie ale o to, że gdyby
            nie zaistniała ta mała rzecz na początku to nie wydarzyłaby się ta duża rzecz
            na końcu choć obie te rzeczy nie mają zasadniczo ze sobą nic wspólnego. To może
            też dotyczyć prawdziwego życia np. psuje mi się komputer, oddaję go do naprawy,
            odbieram z naprawy, naprawiający zostawia nichcący w moim komputerze dyskietkę,
            chce ją odebrać, przyjeżdża i widzi w moim domu bardzo cenny dla siebie
            obrazek, prosi mnie o sprzedaż i ja mu sprzedaję. Gdyby nie zepsuł mi się
            komputer nie sprzedałabym obrazka. Może trochę pokręcony przykład ale próbuję
            jakoś wytłumaczyć o co chodzi. Jest takie słowo po angielsku bo pamiętam je z
            pewnego wykładu. Tzn, że padło i nawet były przykłady (filmowe) na to zjawisko
            ale słówko mi wypadło ;-(((
    • aga.p.p Re: Jak nazywa się takie zjawisko... od kropli do 24.06.05, 21:21
      The butterfly effect;)

pzdr,
      Aga
      • egotegoexorcismo Re: Jak nazywa się takie zjawisko... od kropli do 24.06.05, 21:25
        snowball effect
        • jafima Butterfly effect! 24.06.05, 21:32
          O właśnie - to było chyba właśnie to! A chciałoby Ci się jeszcze napisać
          dlaczego tak to się nazywa? Pzdr. J.
          • aga.p.p Re: Butterfly effect! 24.06.05, 21:42
            Quote:
            "The butterfly effect, first described by Lorenz at the December 1972 meeting
            of the American Association for the Advancement of Science in Washington, D.C.,
            vividly illustrates the essential idea of chaos theory. In a 1963 paper for the
            New York Academy of Sciences, Lorenz had quoted an unnamed meteorologist's
            assertion that, if chaos theory were true, a single flap of a single seagull's
            wings would be enough to change the course of all future weather systems on the
            earth. By the time of the 1972 meeting, he had examined and refined that idea
            for his talk, "Predictability: Does the Flap of a Butterfly's Wings in Brazil
            set off a Tornado in Texas?" The example of such a small system as a butterfly
            being responsible for creating such a large and distant system as a tornado in
            Texas illustrates the impossibility of making predictions for complex systems;
            despite the fact that these are determined by underlying conditions, precisely
            what those conditions are can never be sufficiently articulated to allow long-
            range predictions." (whatis.com)

pzdr,
            Aga
            • jafima Re: Butterfly effect! 24.06.05, 21:52
              ;-))))))))))) Dzięki! Jesteś Wielka~!
          • ms.jones Re: Butterfly effect! 24.06.05, 21:57
            polecam ci przeczytanie ksiazki pt Chaos, autor James Gleick, gdzie model
            Lorenza jest opisany i wytlumaczony. Odnosil sie on do pogody i
            dlugoterminowych prognoz opartych na modelach komputerowych, ktore zdajwaly
            egzamin na krotka mete ale powyzej 6, 7 dni byly bezwartosciowe - ze wzgledu
            na 'butterfly effect'. Lorenz, jako matematyk w przebraniu meteorologa,
            dostrzegl porzadek (order) maskaradujacy jako randomness.
            The 'butterfly effect' ma techniczna nazwe: sensitive dependence on initial
            conditions, zjawisko znane z folkloru:

For want of a nail, the shoe was lost;
            For want of a shoe, the horse was lost;
            For want of a horse, the rider was lost;
            For want of a rider, the battle was lost;
            For want of a battle, the kingdom was lost.
            • jan.kulczyk Re: Butterfly effect! 25.06.05, 00:06
              Wszystko to opisał już b. ładnie kochany Jeff Goldblum w Jurassic Parku. Wtedy nastała nowa moda na teorie chaosu i fraktale. Ten filmik z kochasiem Demi to już tylko nędzne popłuczyny bo dinozaurach ;)))
          • minimus Re: Butterfly effect! 25.06.05, 11:01
            chyba snowball effect to niezupełnie to co opisałeś. Wyobraż sobie małą kulkę
            śniegu, którą spuszczasz z pochyłości. Tocząc się robi się coraz większa, aż
            jest ogromna. Stała się taka właściwie sama, niewiadomo kiedy.
            • ms.jones Re: Butterfly effect! 25.06.05, 13:40
              The snowball effect is present in any process that starts from an initial small
              state and builds upon itself, becoming larger perhaps potentially dangerous or
              disastrous (a "spiral of decline" or "vicious circle"), but might be beneficial
              (a virtuous circle, or often a self-fulfilling prophecy).
              (wikipedia)

sa jeszcze domino effect & chain reaction - blizsze lancuchowi wydarzen

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka