meana 25.10.05, 12:07 Czy dla osoby rozpoczynającej naukę języka to dobry pomysł?Bardzo proszę o opinie.Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mama_do_kwadratu Re: Metoda Callana 25.10.05, 23:13 strata czasu i pieniędzy IMHO Odpowiedz Link Zgłoś
nikoru Re: Metoda Callana 26.10.05, 21:35 Powiem inaczej: zależy jaki typ nauki preferujesz. Jeśli jesteś słuchowcem i masz dobrą pamięć, jak najbardziej. Jeśli zaś jesteś wzrokowcem lub kinestetykiem (uczysz się pisząc, rysując znaczki, podkreślając, chodząc po domu itp) nie polecam. Mój mąż po dwóch latach Callanem mówi prawie płynnie po angielsku. Lepiej ode mnie po trzech tradycyjną (zna duuuużo więcej słówek). W domu prawie się nie uczył, wystarczyło, że raz przeczytał sobie przerobiony materiał. Ot, ma dobrą pamięć. Ja zaś po pierwszych zajęciach Callanem powróciłam do tradycyjnej... Odpowiedz Link Zgłoś
baba67 Re: Metoda Callana 27.10.05, 11:39 Tez slyszalam, ze dobra dla sluchowcow, ale oni sa w mniejszosci. Reszta swiata moze pouczyc sie Callanem przez kilka miesiecy(semestr) w sytuacji, gdy ma sie pewna wiedze gramatyczna i slownikowa, ale dramatyczne opory przed mowieniem- podobno rozgaduje bardzo dobrze. Odpowiedz Link Zgłoś
marcin9098 Re: Metoda Callana 31.10.05, 16:52 Teraz nawet programy do nauki słówek ludzie nazywają programami do nauki metodą Callana. Ja do nich nie należę, mój program to zwykłe eMaestro! :))) Ale faktem jest, że nauka dużej ilości słów (bez względu na technikę), daje bardzo dobre efekty. Odpowiedz Link Zgłoś