puuchatek 03.12.05, 17:00 No właśnie - czy toto ma jakaś polską nazwę? To jakiś rodzaj tradycyjnego irlandzkiego pieczywa, robionego bez drożdży, tylko na sodzie i zsiadłym mleku. Ktoś coś takiego widział? Jadł? Może chociaż zdjęcie ktoś ma? :) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kasiasmom Re: Irish soda farls 03.12.05, 21:39 Nie wiem, czy maja odpowiednik w jezyku polskim. Zdjecie i przepis tutaj: images.google.com/imgres? imgurl=www.bbc.co.uk/northernireland/saturdaymagazine/images/soda_bread_i ndex.jpg&imgrefurl=www.bbc.co.uk/northernireland/saturdaymagazine/paula_i ndex.shtml&h=59&w=120&sz=7&tbnid=nqnew6B5ESEJ:&tbnh=40&tbnw=83&hl=en&start=9&pre v=/images%3Fq%3D%2Bsoda%2Bfarls%26svnum%3D10%26hl%3Den%26lr%3D%26safe%3Doff% 26sa%3DG Znalazlam to w Google Images (bardzo pozyteczne). Odpowiedz Link Zgłoś
gosiash Re: Irish soda farls 05.12.05, 01:28 Ja akurat jadlam, ale przyznam, ze nie za bardzo mi podchodzi ;) Natomiast Irish soda bread, mmmmmmm zdecydowanie pyszny. Nie mam pojecia jak to najlepiej opisac. Chyba jednak trzeba sprobowac. Nie za bardzo wiem do jakiego polskiego chleba porownac. No moze soda farls, sa takie bardziej 'gliniaste', jasne. Natomiast soda bread jest ciemny, tez taki troszke 'gliniasty', ale pozytywnie. Generalnie baardzo dobry, zwlaszcza jak jeszcze cieply, z maslem kerry gold :) Odpowiedz Link Zgłoś