Dodaj do ulubionych

Jelly roll pan

24.01.06, 16:41

Czy ktoś wie, jak to się nazywa po polsku??? Można obejrzeć tu:

www.surlatable.com/common/products/product_details.cfm?dmode=browse&StartRow=1&CRPCGNBR=30&CGRFNBR=98&PRRFNBR=322
UWAGA - to NIE JEST "blacha do pieczenia". POmóżcie...
Obserwuj wątek
    • ontarian tacka do pieczenia? (n/t) 24.01.06, 17:45
    • westpoint Re: Jelly roll pan 24.01.06, 18:19
      Ja bym to nazwała "formą/płytą do pieczenia". Bo raczej należy zwrócić uwagę
      na "Bakesheets" a nie na nazwę tego produktu czyli "Jelly Roll Pans" choć
      przecież "pan" oznacza np "niecke".
      • natalia.brzeska Re: Jelly roll pan 24.01.06, 19:05

Blaszka do pieczenia rolad.
    • hanula Re: Jelly roll pan 24.01.06, 20:56
      > UWAGA - to NIE JEST "blacha do pieczenia".

UWAGA - to JEST "blacha do pieczenia", a w każdym razie rodzaj blachy do
      pieczenia. Skąd to przekonanie, że jest inaczej? Dlaczego prostokątne,
      aluminiowe, płaskie, płytkie naczynie do pieczenia ciast miałoby się jakoś
      inaczej nazywać?
      • puuchatek Re: Jelly roll pan 26.01.06, 10:43
        hanula napisała:

> UWAGA - to JEST "blacha do pieczenia", a w każdym razie rodzaj blachy do
        > pieczenia. Skąd to przekonanie, że jest inaczej? Dlaczego prostokątne,
        > aluminiowe, płaskie, płytkie naczynie do pieczenia ciast miałoby się jakoś
        > inaczej nazywać?

Już wyjaśniam.

"Blacha do pieczenia" (zwykle - cookie sheet po prostu) do cienka blacha, która ma brzegi tylko z trzech czasami nawet z dwóch) stron, aby łatwiej można było z niej zsuwać upieczone rzeczy.

Natomiast to coś (co, jak się okazuje, nazywa się "forma do rolady biszkoptowej") ma brzego ze wszystkich stron, zaokraglone i grubsze. To "pośrednia forma bytu" pomiędzy blachą do pieczenia a formą do ciasta lub brytfanną.

Oczywiście - jeśli nie mam zwykłej blachy, to mogę użyć takiej formy do pieczenia np. ciasteczek. Ale odwrotnie - juz nie (jeśli mam tylko zwykłą blachę, to nie upiekę na niej paru rzeczy, do których potrzebna jest ta forma).

Tak czy owak - dzieki za pomoc! :)
        • hanula Re: Jelly roll pan 28.01.06, 23:24
          puuchatek napisał:
          > "Blacha do pieczenia" (zwykle - cookie sheet po prostu) do cienka blacha,
          > która ma brzegi tylko z trzech czasami nawet z dwóch) stron, aby łatwiej
          > można było z niej zsuwać upieczone rzeczy.

Być może w twojej prywatnej terminologii. W życiu "blacha do pieczenia" miewa
          różne kształty, często ma cztery ścianki i bywa różnej głębokości. Łatwo sprawdzić:
          images.google.co.uk/images?q=blacha%20do%20pieczenia

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka