paper_mate Re: jak liczba mnoga? MPs czy MP's, CDs czy CD's? 26.01.06, 17:47 I own 200 CDs = I own 200 compact discs That CD's case is broken = That compact disc's case is broken Odpowiedz Link Zgłoś
easystreet Re: jak liczba mnoga? MPs czy MP's, CDs czy CD's? 26.01.06, 18:55 Przy skrotach daje sie apostrophe przed 's liczby mnogiej, tak jak i w latach: In the 1900's '50's 1960's etc. There are MP3's on sale today, or who took my CD's? Odpowiedz Link Zgłoś
deadeasy Re: jak liczba mnoga? MPs czy MP's, CDs czy CD's? 29.01.06, 19:52 Cytujac za pania Lynne Truss: "Only one significant task has been lifted from the apostrophe's workload in recent years: it no longer has to appear in the plurals of abbreviations ("MPs") or plural dates ("1980s"). until quite recently, it was customary to write "MP's" and "1980's" - and in fact this convention still applies in America." Ja akurat pisze CDs jak mam na mysli liczbe mnoga a CD's jak mam na mysli cos co "nalezy" do CD np. konkretna wkladke "CD's cover" etc. Ja to sobie tlumacze, ze jakbym miala napiscac cale "Compact Disc" to przeciez napisalabym "Compact Discs" a nie "Compact Disc's". Tak samo traktuje PC: "PC's case" i "10 PCs". :) Odpowiedz Link Zgłoś
gorzatax Re: jak liczba mnoga? MPs czy MP's, CDs czy CD's? 29.01.06, 12:28 According to "A Practical English Grammar" Thomson, Martinet, initials can be made plural: MPs, VIPs, UFOs etc. Odpowiedz Link Zgłoś
karul plural and saxon genitive 30.01.06, 03:28 sa czesto mieszane nie tylko przez cudzoziemcow mowiacych po angielsku, ale takze przez rodowitych. w mojej kanadzie neraz bola zeby gdy widzi sie mieszanie obu: zamiast "baker's dozen" czyli trzynascie ciasteczek czy bulek, na napisie stoi glupio "bakers dozen", czyli tuzin piekarzy. a gdy sie powie temu piekarzowi ze jest blad, ze powinien byc dopelniacz saksonski (tak mnie uczono w szkole polskiej dawno temu), to patrzy na ciebie jak na wariata. w kanadyjskich szkolach bowiem nikt nie uczy juz zasad gramatyki. Odpowiedz Link Zgłoś
deadeasy Re: plural and saxon genitive 30.01.06, 11:12 Moim ulubionym jest "apple's" na stoisku z warzywami... :) Odpowiedz Link Zgłoś
easystreet Re: plural and saxon genitive 31.01.06, 17:56 "w kanadyjskich szkolach bowiem nikt nie uczy juz zasad gramatyki." No moze nie zupelnie tak juz NIKT:) Azar podaje apostrophe przed abbreviations, wiec stosuje sie do niej, a tu Betty Azar = the "Bible" of ESL grammar. Odpowiedz Link Zgłoś
easystreet Re: plural and saxon genitive 31.01.06, 17:58 a reszte populacji naprawde i tak to malo obchodzi, bowiem sa wazniejsze sprawy, jak np. kompletna ignorancja zasad ortografii na pograniczu ulomnosci (i to czesto wsrod tych, ktorzy powinni umiec!) Odpowiedz Link Zgłoś