28.03.06, 21:28
Mam zamiar zdawac ten egzamin bez specjalnego przygotowania (nie mam
mozliwosci uczeszczania na zaden kurs) wczesniej (3 lata temu) zdalam CAE na
B (mam nadzieje, ze nie zapomnialam zbyt wiele i moj poziom jest mniej wiecej
podobny)
czy ktos moglby mi powiedziec, jak ma sie B w CAE w odniesieniu do puktacji
IELTS (potrzebuje 7 pkt zeby dostac sie na uniwerek tam gdzie chce)
Obserwuj wątek
    • natalia.brzeska Re: IELTS 28.03.06, 22:34
      Powinnaś dostać te 7, pod warunkiem, ze przerobisz trochę testów. Skoro znasz
      angielski na poziomie, na którym piszesz, to bez problemu sama mozesz się
      przygotować do IELTS. Musisz po prostu poznać "techniki egzaminacyjne", gdyż
      struktura egzaminu IELTS ma się nijak do egzaminów FCE/CAE.
      Polecam Insights into IELTS albo IELTS Handbook (biała książeczka), a przede
      wszystkim książki do testów IELTS (wraz z płytami - bo kilka listeningów trzeba
      przerobić, szczególnie te ostatnie - idą wg stopnia trudności). W razie pytań
      służę pomoca na priv.

PS. W IELTS bardzo liczy się czas. Zazwyczaj uczniowie narzekają, ze po prostu
      nie starczyło czasu.
      PS2. Writing też jest inny niż w CAE, gdyż trzeba opisac proces (np efekt
      cieplarniany na podstawie obrazka, graf (opis zmian, porównanie dwóch grafów,
      tabelek itp), jakieś zmiany, działanie urządzenia na podstawie obrazka, itp.
      • mary_an Re: IELTS 29.03.06, 12:17
        No dobra, a jak sie zapisze na kurs przygotowujacy do TOEFL (tylko takie u mnie
        sa), to moze mi sie to w jakis sposob przydac? Bo wiem ze struktura egzaminu
        jest dosyc podobna, ale czy wystarczajaco?
        DOdatkowo, TOEFL jest wazny 2 lata, dlatego nie chce go zdawac, bo nie wiem
        kiedy skoncze studia i pojade na studia do Wlk Brytanii, czy IELTS tez ma jakis
        ograniczony okres waznossci? Czy uniwersytety zadaja testu zdanego w ciagu
        ostatnich X miesiecy?
        • natalia.brzeska Re: IELTS 29.03.06, 12:40

TOEFL jest egzaminem amerykańskim i różni się od IELTS. Po co chcesz w ogóle
          zapisywać się na kurs? To strata czasu i pieniędzy. Kup sobie odpowiednie
          podręczniki (są też takie "with self-study"), a także handbook (na stronie
          IELTS też jest jakiś handbook z wyjaśnieniem poszczególnych części, FAQ oraz
          sample tests).
          Tak, IELTS też jest ważny 2 lata. Tak, wynik musi być jak najbardziej aktualny.

• bournemouth Re: IELTS 31.03.06, 10:28
            zupelnie sie zgadzam z Natalią. skoro masz poziom CAE nie bedzie problemu z
            ielts. pamietaj tylko ze jednak troche sie roznia, zdazaja sie jakies wykresy i
            tym podobne dziwolągi... z zalozenia slownictwo ktore ma ci sie przydac w
            trakcje studiowania... a wiec porob kilka testow i z glowy ;)

---
            www.e-angielski.com - darmowe testy do nowej matury z angielskiego!
      • athandavan Re: IELTS 31.03.06, 17:12
        Ja jestem w podobnej sytuacji. Zdalam CAE w 2004 roku, potem studiowalam troche
        w UK (Erasmus) - teraz pracuje. Ale... zamarzyl mi sie doktorat w Oxfordzie.
        Przeszlam interview, dostalam sie. Jeden warunek IELTS na 7.5.- 8.0 do 1
        sierpnia. Czy ktos moze mi polecic materialy i wytlumaczyc, jak roznia sie
        techniki przygotowywania sie do tego egzaminu? moj email: aga_kubal@yahoo.co.uk
        Bede BARDZO wdzieczna!
        • natalia.brzeska athandavan! 31.03.06, 20:18
          Materiały napisałam powyżej. Wszystko też jest wyjaśnione w Handbook dostępnym
          na stronie IELTS. Jeśli chcesz coś więcej wiedzieć napisz na priv.
    • mary_an Re: IELTS 31.03.06, 19:32
      a ja przemyslalam sprawe, poczytalam regulacje uniwerkow brytyjskich i tak samo
      akceptuja TOEFLA jak i IELTS wiec wole zrobic TOEFLA, jak patrzylam na zadania
      to jest o wiele latwiejszy i poza tym jest tanszy. No tylko bede musiala 100km
      dojechac, zeby go zdawac, ale jakos przezyje. I wtedy bez problemu, zapisze sie
      na kurs TOEFL i sobie zdam.
      Nie wiem czemu myslalam, ze TOEFL jest dla USA a IELTS dla G Britain, bo obydwa
      sa tak samo akceptowane w obydwu krajach :)
      • natalia.brzeska Re: IELTS 31.03.06, 20:17

latwiej dostać z IELTS 6.5 niż z TOEFL'a 230. Taki jest najczęściej próg, gdy
        te dwa są zestawione "obok siebie"
      • natalia.brzeska Re: IELTS 31.03.06, 20:17
        latwiej dostać z IELTS 6.5 niż z TOEFL'a 230. Taki jest najczęściej próg, gdy
        te dwa są zestawione "obok siebie"
        • bournemouth Re: IELTS 03.04.06, 11:44
          swiete slowa ;)

co do materialow to jest cala masa w necie. nawet ksiazek nie musisz kupowac ;)

---
          www.e-angielski.com - bo mature trzeba zdac ;P
          • joa33 Re: IELTS 04.04.06, 13:21
            Hej, a gdzie znalezc te materialy w necie? Mozecie podac jakies linki? Ja zeby
            pracowac w UK w swoim zawodzie musze zdac CAE lub IELTS (7.0) albo TOEFL na 600
            punktow albo TOEIC na 810. Nie wiem ktory egzamin najlepiej wybrac. Niestety moj
            angielski jest mniej wiecej na poziomie FCE :( Wiec musze duzo pracy wlozyc w
            przygotowanie sie. Zupelnie nie znam struktury powyzszych egzaminow. Co
            polecacie, ktory egzam?
            Pozdrawiam serdecznie i dziekuje za pomoc,
            Joasia
            • sir_jarod Re: IELTS 12.06.06, 17:18
              TOEIC i tylko TOEIC. Najlepiej go zdać i najszybciej są wyniki.
              Zobacz : www.toeic.eu
              Najszybciej zdasz w Warszawie, tu jest centrala ETS, twórców egzaminu. Sesje są
              organizowane b. często a i koszt przyzwoity, 375 złotych, studenci mają jakąś
              zniżkę.

Pozdr.
          • athandavan Re: IELTS 04.04.06, 17:36
            TO ja takze bylabym bardzo wdzieczna za te linki! bo jakos nic przez google nie
            moga znalezc. Wiem, ze Cambrige Publications Press wysyla kopie materialow
            przygotowujacych do egzaminu - podanie jest do sciagniecia z www.ielts.org Wraz
            z kosztami przesylki to jakies 9 funtow. Juz sobie zamowilam, ale to tylko
            jeden test - potrzebuje duuuzo wiecej, kochani!!! Pomozcie!
            • natalia.brzeska IELTS-linki 04.04.06, 20:21
              1. IELTS Hanbook:
              www.ielts.org/mediacentre/latestieltsdevelopments/1649_IELTShbk_2005.pdf
              Powinno być rozpisane - cały egzamin i jeden próbny. Piszę "powinno być", bo ja
              mam wersję z 2004 roku, tej nie otwierałam.

2. Darmowy test wraz z listeningiem:
              www.world-english.org/ielts_free_tests.htm
              3. Online for IELTS:
              www.ieltscourse.f2s.com/
              4. Kolejny test (wraz z listening):
              education.kulichki.net/lang/ielts.html
              5. IELTS listening:
              www.edict.com.hk/vlc/IELTS/listening/tests/dlg1-test.htm
              6. IELTS testy i wskazówki:
              www.edict.com.hk/vlc/IELTS/default.htm
              7. IELTS: free tutorial:
              www.ieltshelpnow.com/iqs/sid.04332940133718986108683/free_tutorials.html
              • athandavan Re: IELTS-linki 05.04.06, 12:33
                Dziekuje BARDZO Natalio!
                Pozdrawiam serdecznie z Reading,
                agnieszka
                • natalia.brzeska Re: IELTS-linki 05.04.06, 13:39
                  ooo to blisko mnie :-)
                • spinkamala Re: IELTS-linki do Agnieszki! 13.06.06, 19:17
                  hej ja wlasnie robie IELTS ale w Londynie, ale moj ukochany mieszka w
                  Basingstoke, chcialam sie tam przeprowadzic ale szkoda mi zostawiac tego
                  kursy ....Jak u was w Reading jest z tymi kursami?? Ile godzin tygodniowo i jak
                  z opatami za nie?
                  pozdrawiam
                  • athandavan Re: IELTS-linki do Agnieszki! 19.06.06, 13:20
                    Czesc spinkamala!

Z kursami w Reading slabiutko. Najgorsze jest to, ze jak pracujesz to
                    praktycznie trzeba uczyc sie samemu - bo wszyskie kursy na IELTS (sprawdzilam w
                    dwoch collegach i jednej szkole jezykowej) sa w poludnie!!!! No po prostu
                    fantastycznie, bo studenci to maja nic tylko czas uczyc sie jezykow, a
                    pieniazki na nauke same splywaja.

W efekcie olalam to badziewie i ucze sie sama. Zobaczymy z jakim skutkiem
                    (egzamin juz 8 lipca). Jesli planujesz egzamin po tej dacie, moge Ci bardzo
                    tanio odsprzedac materialy - ksiazki z testami Cambridge (2,3,i 4). Niestety
                    niektore sa pokryklane przeze mnie (podkreslenia i takie tam...) - stad cena
                    leci na leb na szyje ;-)

Jesli masz czas w poludnie sprawdz takie college:
                    Impact,
                    szkola na London Street (zapomnialam nazwy, ale jest najstarsza w Rdg, chyba)
                    i taka trzecia mniejsza, poszlam na dwa zajecia z Profficiency, ale oni tylko
                    cwiczyli testy (i to do Profa) wiec na nic sie nie przydalo - bo techniki
                    egzaminacyjne inne. W kazdym razie, ta trzecia szkola jest najbardziej
                    flexible, bo placisz za tylko te zajecia na ktorych jestes (£5.5/ lekcja). Z
                    tego co wiem maja kursy profa wieczorami, od wrzesnia do czerwca - jesliby Cie
                    interesowalo. Jak chcesz do nich kontakt to maila podam na priva.

Powodzenia!
                    Aga
                    • robak.rawback kursy w anglii - ilosc osob w grupie 19.06.06, 15:44
                      athandavan napisała:

> Czesc spinkamala!
                      >
                      > Z kursami w Reading slabiutko. Najgorsze jest to, ze jak pracujesz to
                      > praktycznie trzeba uczyc sie samemu - bo wszyskie kursy na IELTS (sprawdzilam
                      w
                      >
                      a ile maxymalnie osob maja w grupie na kursach takich ?
                      • athandavan Re: kursy w anglii - ilosc osob w grupie 19.06.06, 16:07
                        witaj robak - jesli chodzi o te dwa pierwsze to nie sprawdzalam, bo juz godzina
                        mi odpadala. jesli sa zgodne ze standardami BC to maxymalnie 12 osob w grupie
                        (uczylam sie tam jeszcze w kraku).

jesli chodzi o ta ostatnia szkole gdzie bylam na dwoch zajeciach bylo nas 3-5
                        osob. ale i tak cieniutko, bo same testy przerabialismy. moge to samo robic w
                        domu z kluczem ;-))))
                        • natalia.brzeska Re: kursy w anglii - ilosc osob w grupie 19.06.06, 17:36

Polecam kursy na Uniwerku w Reading.

W grupie, którą przygotowywałam do IELTs były 3 osoby, często było tak, ze było
                          one-on-one. Była to grupa tzw IELTS Advanced (mieli w okolicy 8,9 punktów). Bo
                          było jeszcze Basic IELTS i oni byli na poziomie 5,6 punktów.
                          • athandavan Natalia, a sa to wieczorowe kursy, czy 20.06.06, 14:51
                            dla przyszlych studentow Uniwerku, ktorzy mieli za malo punktow z IELTSa u
                            siebie i teraz musza te pare punktow 'dochodzic'? Czy one sa otwarte dla
                            niekoniecznie studentow University of Reading.

Gapa ze mnie totalna, bo jesli te kursy byly wieczorkami to porzadnie musze sie
                            trzepnac w ucho. Wydawalo mi sie, ze strony www uniwerku (mieszkam doslownie na
                            przeciwko!!!!) z ofertami kursow jezykowych przerobilam dosc dokladnie i...nic
                            nie znalazlam.
                            • athandavan natalka - mozesz podac linka do strony rdg, gdzie 20.06.06, 15:04
                              oferuja takie kursy. ja znalazlam tylko takie:
                              www.cals.rdg.ac.uk/presessional.asp#
                              a skoro sa full time (i to do 6.5) wiec niezbyt nam po drodze.
                              • spinkamala Do Natali Brzeskiej 20.06.06, 19:50
                                Czy wiesz moze cos wiecej o University of Reading? Mysle o rozpoczeciu studiow -
                                dentystyka tam niestety nie moge tego zaczac;( a bardzo mi zalezy zeby to byl
                                rejon Reading ! Znasz moze jakis inne uczelnie tam?
                  • spinkamala Re: IELTS-linki do Agnieszki! 19.06.06, 18:14
                    ze szkolami to musze pomyslec ja mam egzamin 28czerwac ale tylko L2 takze
                    spoko:) ale jestem baardzo zainteresowana kupnem ksiazek-nawet te pokryklane
                    (bede miala co poczytac;)u nas w szkole naciskali na ze nalezy zrobic te L2
                    ESOL bo masz certyfikat wazny na cale zycie a IELTS tylko na 2 lata!! No i
                    chcac nie chcac poddalam i m sie -w sumie niewiem czy madrze zrobilam, ale do
                    studiow mam jeszcze ponad rok wiec mam czas na ten IELTS! Ja w Londynie mam
                    kurs codziennie po 3-4 godziny i jest naprawde fajnie prowadzony ,takze szkoda
                    mi go zostawiac....ale daj znac jak bedzie z ksiazkami!!!
                    pozdrawiam
    • spinkamala Re: IELTS 10.07.06, 14:59
      ??????
      • athandavan do Spinkamala i natalia brzeska 26.07.06, 12:55
        nie odzywalam sie, bo sie uczylam.

jak sie okazalo - skutecznie.

overall score: 8.0
        reading: 8.5
        writing: 8.0
        speaking:8.0
        listening: 7.5

Refleksje po:
        1. ostatni wynik mnie zawiodl, jak w domu robilam sluchanki z discmena zawsze
        mialam 1, maksymalnie 2 bledne odpowiedzi. jesli komus to pomoze - przy uczeniu
        do egzaminu nigdy nie robcie listeningow ze sluchawkami, gdzie lektora sluchac
        super czysto. mozecie - jak ja - wyladowac na sali egazminacyjno-gimnastycznej,
        z echem, w ostatniej lawce, (rzad 21) a glosniki beda tylko z przodu. w dodadku
        sasiedzi mieli okropny zwyczaj szurac kartkami...)

2. pozytywnie zaskoczyl mnie reading, nie wiedzialam ze mi tak dobrze pojdzie -
        zawsze mialam ok 4-6 bledow. a tu taka niespodzianka.

3 Polecam ksiazki (z plytami lub kasetami) Cambridge IELTS Exam Papers 2, 3, 4,
        5. W kazdej sa czery testy Academic. Wydania 1. nie polecam bo wg mnie mocno
        zdezaktualizowane.

4. Jesli nie stac was na ksiazki jest swietna strona rosyjska, gdzie wszyskie
        (doslownie wszystkie materialy i MP3 ze sluchankami)a do tego slowniki i inne
        mozna sobie sciagnac za friko.

artefact.lib.ru/languages/english/index.html
        Ale koniecznie przeczytajcie instrukcje obslugi strony po angielsku, bo
        sciaganie plikow jest troche tricky! :->

P.S. Spinka, a jak u Ciebie?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka