sister7 21.04.06, 19:50 mam pytanie: co to zanczy? interest warrant stockholders' register a moze poleci mi ktos jakis dobry slownik on-line, oczywiscie chodzi mi przede wszystkim o pojeci finansowe, bankowe, ekonomiczne itp. dziekuje Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
paper_mate Re: pojęcia finansowe 21.04.06, 21:01 interest warrant = the receipt form which accompanies fixed-interest securities, against which the outstanding interest is paid on the interest payment date. stockholder register = official list of owners of company stock. It is used for such purposes as calculating dividend, voting rights, legal compliance, verification of ownership in share trading and estate matters. Odpowiedz Link Zgłoś
mag1974 Re: pojęcia finansowe 24.04.06, 15:00 Czyli na polski "warrant odsetkowy" i "księga akcyjna" ;-) M. Odpowiedz Link Zgłoś
paper_mate Re: pojęcia finansowe 24.04.06, 20:45 mag1974 napisał: > Czyli na polski "warrant odsetkowy" Bardzo prosze o zrodlo (slownik, link, etc.). Dzieki. Odpowiedz Link Zgłoś
mag1974 Re: pojęcia finansowe 25.04.06, 09:50 Np. inwestycje.elfin.pl/? id=inwestycje/przewodnik//wswtl_artykul.html&id_serw=1052&id_art=664 Warrant uprawnia do wypłacenia kwoty rozliczenia. W przypadku "interest warrant" chodzi o kwotę odsetek, które właściciel np. obligacji chce dostać od emitenta i dlatego przesyła mu "interest warrant". Jest to trochę odpowiednik kuponu odsetkowego ("odcinać kupony", tylko że kupony odcinałby od obligacji emitent, a warrant odcina inwestor i przesyła go emitentowi) i ewentualnie może być w sposób uproszczony tak tłumaczony dla odbiorców, dla których słowo Warrant bedzie czarną magią. Pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
paper_mate Re: pojęcia finansowe 25.04.06, 16:05 inwestycje.elfin.pl/?%20id=inwestycje/przewodnik//wswtl_artykul.html&id_serw=1052&id_art=664 Ten link podaje niestety definicje instrumentów pochodnych: Warrant Kupna i Warrant Sprzedaży. Natomiast moje pytanie jest: Podaj link pokazujacy ze Interest Warrant = Warrant Odsetkowy. Wielkie dzieki. Odpowiedz Link Zgłoś
mag1974 Re: pojęcia finansowe 25.04.06, 16:46 Ten link podaje definicje tylko warrantów kupna i sprzedaży, bo tylko takie są znane w Polsce. Ale może faktycznie, będąc super dokładnym "interest warrant" trzeba przetłumaczyć "arkusz kuponowy" (albo "kupon", jeśli mówimy o jednym kuponie odciętym przez właściciela i przesłanym do emitenta). Podstawa jest wiązana: 1. definicja "interest warrant" i 2. opis obligacji (niestety przedwojenny, bo dzisiaj w Polsce obligacje są zdematerializowane, więc nie ma płaszcza ani arkuszy :-( 1.www.encyclopedia-wiki.org/encyclopedias/financial- encyclopedia/Interest-warrant.html "Definition: Interest warrant (Coupon), the receipt form which accompanies fixed-interest securities, against which the outstanding interest is paid on the interest payment date." 2. e-numizmatyka.pl/obligacje "Takie obligacje zawierają odpowiedni zestaw kuponów (arkusz kuponowy) na określony czas (kilka lub kilkanaście lat), przedstawianych do wypłaty w odpowiednich terminach. " M. Odpowiedz Link Zgłoś
paper_mate Re: pojęcia finansowe 25.04.06, 17:08 Czyli ze “Interest Warrant” to nie “Warrant Odsetkowy” tylko "Arkusz Kuponowy”. Cytujac Twoje wlasne slowa “Widac, że jeśli się nie zna na 100% tłumaczeń branżowych, to nie ma co wymyslać”. Odpowiedz Link Zgłoś
mag1974 Re: pojęcia finansowe 26.04.06, 10:56 Prawie masz rację. Tylko że "arkusz kuponowy" jest pojęciem staroświeckim, a dla branży finansowej stwierdzenie "warrant odsetkowy" powinno być bardziej zrozumiałe. Pytałaś o linki (jego w linkach nie znalazłem) a nie o bieżącą wiedzę finansową. Odpowiedz Link Zgłoś