wuj_truj 31.05.06, 11:58 Jak prawidło wymówić (i napisać) Trójmiasto ? Tri-city? Tricity? Wymawia się - >traj<city? czy tak jak sie pisze? spotkalam sie z rożnymi wersjami, sama już nie wiem.. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
tuti Re: Tricity ?? 31.05.06, 13:13 www.google.com/search?sourceid=navclient&ie=UTF-8&rls=GGLG,GGLG:2006- 16,GGLG:en&q=Tricity+sopot Triple City or TriCity jesli triple-city to wymowa byla by 'triple', nie trajple... sugerowalabym ze przy TriCIty tez.. Odpowiedz Link Zgłoś
mudzyn7 Re: Tricity ?? 02.06.06, 07:50 nie, triple to jedno slowo (przymiotnik), a slowa jak tri + cos tam... to przedrostek(prefix) 'tri' (traj) + noun (rzeczownik), no ale chyba juz dawno wiesz o tym nie?? hehe Mudzyn Odpowiedz Link Zgłoś
mudzyn7 Re: Tricity ?? 31.05.06, 17:21 Tri wymawia sie traj. np. wymowa tripod (trajpod), statyw fotograficzny, albo do lunety Odpowiedz Link Zgłoś
ania_2000 Re: Tricity ?? 31.05.06, 18:57 triple to potrojny - trojmiasto to tri city - (trajsiti) Odpowiedz Link Zgłoś
hanula Re: Tricity ?? 31.05.06, 23:43 Wg słownika wymowy Wellsa, słowo "tri-city" wymawia się [trai'siti]. Odpowiedz Link Zgłoś
jarka63 Re: Tricity ?? 01.06.06, 13:46 Bo "i" w niektórych transkrypcjach fonetycznych to "y". Odpowiedz Link Zgłoś
hanula Re: Tricity ?? 01.06.06, 23:58 Nie wiem, co masz na myśli pisząc, że ""i" w niektórych transkrypcjach fonetycznych to "y""; nie wiem też, co ma na myśli Ampolion, sugerując wymowę [syti]. Nie zapominajmy, że w języku angielskim nie ma samogłoski wymawianej tak, jak nasze [y]. Wells jest zdania, że [i] jako ostatni dźwięk słowa jest wymawiane nieco wyżej niż w środku, dlatego używa dwóch znaków, i bez kropki oraz i z kropką, czego nie potrafię zapisać na komputerze; ale w gruncie rzeczy oba dźwięki w słowie "city" [siti] są niemal takie same, nieco niższe od polskiego [i], nieco wyższe od polskiego [y]. Co do tego nie ma wątpliwości. Natomiast pytającemu, o ile dobrze rozumiem, chodzi o wymowę pierwszej części słowa, "tri". Odpowiedz Link Zgłoś