jaka.to.melodia 25.09.06, 13:58 byłam w tym roku w londynie i miałam spory kłopot z zakupieniem 2 porcji frytek :) jak powiedzieć po angielsku- "2 porcje frytek"/"2 razy frytki"? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
azm2 Re: frytki :D 25.09.06, 15:18 Fries for two, please. Powinno być zrozumiałe. Odpowiedz Link Zgłoś
j23c Re: frytki :D 25.09.06, 15:29 Double chips please! or bit lauter: Dopeln Pomesfrites bitte aber shnell!!! Odpowiedz Link Zgłoś
chickenbaby Re: frytki :D 25.09.06, 16:04 Double chips to nie to samo co two portions of chips Odpowiedz Link Zgłoś
j23c Re: frytki :D 25.09.06, 16:31 You have right! I have wanted to say: Twice chips, please! or simply: Te! kaj są nasze pommfrytki? dla mnie i dla zi,ala :))) Odpowiedz Link Zgłoś
ontarian Re: frytki :D 25.09.06, 17:28 too formal, just 'two fries' would be fine but, when you go to the burger joint there are different sizes of fries so you say 'too small/medium/.. fries' p.s. in GB fries are called 'chips' Odpowiedz Link Zgłoś
mudzyn7 Re: frytki :D 25.09.06, 17:43 and, the battle goes on... this is just a speculation, I've never been to england, but anyways to be realistic, always: two orders of (smal, whatever, large) french fries ja wiem, ze gdybys powiedzial: 2 fries, tez by cie zrozumieli, ale po co odrazu pokazywac swoja ignorancje? Odpowiedz Link Zgłoś
mudzyn7 Re: frytki :D 25.09.06, 17:45 A tak naprawde, jezeli jestes z kims: Fries for both of us (zakladajac, ze ta osoba stoi obok ciebie) Odpowiedz Link Zgłoś
mudzyn7 Re: frytki :D 25.09.06, 17:47 prosze skreslic slowo 'french' , bo to jest oczywiste, nie ma innych 'fries" ponioslo mnie Odpowiedz Link Zgłoś
enlightened Re: frytki :D 25.09.06, 18:22 > prosze skreslic slowo 'french' , bo to jest oczywiste, nie ma innych 'fries" . nie zapominaj o "Freedom" fries :)... Odpowiedz Link Zgłoś
chickenbaby Re: frytki :D 25.09.06, 20:19 ontarian napisał: > too formal, just 'two fries' would be fine > but, when you go to the burger joint > there are different sizes of fries > so you say 'too small/medium/.. fries' > Przede wszystkim: two fries bedzie ok, pod warunkiem ze nie trafisz na jolopa, ktory zaserwuje ci slownie dwie frytki. Kiedys kupujac papierosy, poprosilem Ten's of Marlboro please... Dostalem 10 paczek. > p.s. in GB fries are called 'chips' Nie do konca i nie zawsze. forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=517&w=49227718&a=49231773 Odpowiedz Link Zgłoś
jsolt Re: frytki :D 27.09.06, 11:54 > Przede wszystkim: two fries bedzie ok, pod warunkiem ze nie trafisz na jolopa, > ktory zaserwuje ci slownie dwie frytki. > Kiedys kupujac papierosy, poprosilem Ten's of Marlboro please...> Dostalem 10 paczek. > > p.s. in GB fries are called 'chips' :)))) przez wiele wiele lat prosiłam o "two, three chips" i zawsze się udało kupić nie na sztuki tylko paczki, tak się po prostu mówi w życiu nie słyszałam żeby ktoś prosił o "two orders of ..." bo to trochę nie ma sensu albo "fries/chips for two" itp bo to też nie jest jednoznaczne Odpowiedz Link Zgłoś
kurdelebele Re: frytki :D 25.09.06, 20:58 no bez jaj, przecież w Londynie frytki wystarczy zamówić po polsku… Odpowiedz Link Zgłoś
j23c Re: frytki :D 25.09.06, 22:46 Kurdebele, dięki za poparcie! osobiście słyszałem: Te! kaj som nasze pomfrytki dla mnie i dla ziomala? Odpowiedz Link Zgłoś
mudzyn7 Re: frytki :D 26.09.06, 03:04 nie zapominaj o "Freedom" fries :)... can you even believe that stupidity? it was insane! ... and a freedom fies with that... madness! Odpowiedz Link Zgłoś
j23c Re: frytki :D 26.09.06, 13:47 Would I add anything ? We should remember about "Freedom of speach fries" in this forum :) Слава героям! Героям слава! I guess I'm learning... F. Mercury (c) Odpowiedz Link Zgłoś
masha_qrella Re: frytki :D 27.09.06, 09:48 chips, twice, please. w BE chips to chips. jedna z najbardziej zaskakujacych lingwistycznych niespodzianek w anglii, ze zadne fries. a czipsy to crisps. Odpowiedz Link Zgłoś
j23c Re: frytki :D 27.09.06, 12:53 Thanks Masha_qrella for your supporting suggestion of mine :) Let I make next suggestion, more again: Duplowe hranolki, dwakrat!!! Odpowiedz Link Zgłoś