Dodaj do ulubionych

Program IB- Międzynarodowa Matura

IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 15.03.03, 16:41
Jestem w III klasie gimnazjum, a więc przede mną trudny wybór liceum.
Zaiteresowałam się programem IB- Międzynarodowej Matury. Chciałabym dostać
się do szkoły realizującej właśnie taki program. Szukam osób, które mogłyby
podzielić się ze mną informacjami na temat przebiegu egzaminów do takich
klas, zakresu materiału, pytań zadawanych podczas egzaminowania itp.
Czy rzeczywiście trzeba bardzo dobrze znać angielski? Czy poza językiem
sprawdzają też wiedzę z innych przedmiotów? Jak wygląda lekcja po angielsku?
Czy ktoś może coś na ten temat powiedzieć?
Obserwuj wątek
    • Gość: banal Re: Program IB- Międzynarodowa Matura IP: *.bsk.vectranet.pl / *.gazeta.pl 15.03.03, 19:56
      jestes z Poznania?
      • Gość: aga Re: Program IB- Międzynarodowa Matura IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 16.03.03, 19:11
        Tak, jestem z Poznania.
        • Gość: banal Re: Program IB- Międzynarodowa Matura IP: *.bsk.vectranet.pl / *.gazeta.pl 17.03.03, 22:46
          O ile mi wiadomo, nie ma w Poznaniu szkoly z programem IB, a moze sie myle?
          Jesli nie ma, to bedziesz musiala wyjechac do innego miasta. Wszystkie
          informacje znajdziesz na stronach roznych szkol(jest ich chyba 6, z czego 3
          prywatne) - co do tego jakie sa kryteria przyjec. Powodzenia!
    • Gość: ma Re: Program IB- Międzynarodowa Matura IP: *.crowley.pl 19.03.03, 16:43
      byłam w takiej szkole, co prawda juz jakis czas temu ją skonczyłam (kopernik w
      W-wie) choć nie konczylam klasy IB to po rozmowach ze znajomymi wiem ze jesli
      ktos nie zamierza studiowac za granicą to mu to do niczego nie potrzebne.
      pamietam ze moi znajomi (97rok)zdawali równolegle z nami polską mature. nie
      wiem jak jest teraz.
      chyba lepiej dobrze znac angielski bo lekcje są po angielsku a na pewno
      podreczniki są angielskie. egzamin wstepny byl wtedy z wiedzy ogolnej z zakresu
      liceum (wczesniejszych lat/ roku teraz chyba??)
      jesli mam polecac szkolę to chyba nie moją- raczej III Lo w Gdyni. z tego co
      wiem to jest niezle
      pozdrawiam i życze powodzenia
    • Gość: xxx Re: Program IB- Międzynarodowa Matura IP: *.sshn.net 25.03.03, 19:11
      ja skonczylam IB we Wroclawiu pare lat temu. jest tez IB w Poznaniu, w
      prywatnej szkole. Na nic nie przydala mi sie miedz. matura. Nie dala mi wstepu
      na polskie uczelnie ani nie pozwolila mi studiowac na zachodzie (ze wzgledow
      finansowych). Ale warto. Bardzo sie dzieki tej szkole rozwinelam. I nie chodzi
      tylko o angielski. Naukowo, to byl moj najlepszy okres w zyciu. I nie mam
      pojecia czemu w Warszawie zdawali polska mature, bo matura IB (przyznam, z
      klopotami) byla honorowana przez nasze uniwersytety.
      • Gość: ma Re: Program IB- Międzynarodowa Matura IP: *.chello.pl 25.03.03, 23:41
        bo to było jeszcze zanim uczelnie warszawskie w szczegolności SGH, gdzie w
        rezultacie większośc wylądowała, zdecydowały sie na honorowanie matury
        miedzynarodowej. to było juz ladnych pare lat temu w zasadzie na poczatku IB w
        Polsce gdy IB była tylko w dwoch czy trzech szkołach.
        prawda ze program IB bardzo rozwija i obejmuje nie tylko typowe zajecia szkolne.
        a pamietam pierwszy rok IB w Koperniku(chyba matura '95)to nikt niczego nie byl
        pewien i tak na wszelki wypadek, gdyby sie nie udało zdawali zwykłą mature.
    • Gość: Lucy Re: Program IB- Międzynarodowa Matura IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 29.03.03, 20:47
      W Poznaniu jest nie tylko w szkole prywatnej (I LIceum Anglojęzyczne), ale
      również w liceum nr 2, chyba na Matejki.
      Tam też pewnie można się dowiedzieć co i jak. Poza tym, na niektórych
      kierunkach studiów (nawet tych prestiżowych) duż ilość punktów daje indeks bez
      egzaminu. No więc chyba warto. No i trudno przecież wykluczyć, że uda ci się
      studiować za granicą, a tam to IB otwiera już wszystkie "furteczki" edukacyjne.
    • mihal_04 Re: Program IB- Międzynarodowa Matura 02.04.03, 16:11
      dostac sie latwo, poziom troche wyzszy niz w zwyczajnej klasie, efekty znikome

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka