Dodaj do ulubionych

czy nauka ang. bez kontaktu z językiem ma sens???

IP: *.krakow.pl 05.07.03, 21:14
Tracę nadzieję czy nauka jezyka ma sens w przypadku gdzy nie ma się kontaktu
z jezykiem. Strasznie chciałbym poznać kogoś anglojęzycznego albo nawiązać
kontakt z luidzmi posługującymi się tym językiem.Jest to bardzo trudne
pomimo, że mieszkam w tak duzym mieście jak Kraków.
Obserwuj wątek
    • and77 jasne, że tak! 06.07.03, 10:23
      Gość portalu: amik28 napisał(a):

> Tracę nadzieję czy nauka jezyka ma sens w przypadku gdzy nie ma się kontaktu
      > z jezykiem. Strasznie chciałbym poznać kogoś anglojęzycznego albo nawiązać
      > kontakt z luidzmi posługującymi się tym językiem.Jest to bardzo trudne
      > pomimo, że mieszkam w tak duzym mieście jak Kraków.

Jasne, że ma sens!!! Ja uczyłem się kilka lat angielskiego bez kontaktu z
      obcokrajowcami. Zawsze jednak się do tego przykładałem, bo wiedziałem, że to
      będzie dla mnie ważne.

I rzeczywiście, nagle posypały się możliwości!!!
      Więc nie trać nadziei i nie opuszczaj się w angielskim. Poczekaj na swoją
      szansę. Miasto w którym mieszkasz nie ma w tej sprawie znaczenia.

P.S. Ja też mieszkam w Krakowie:)))
    • Gość: as Ofermo! IP: *.client.attbi.com 09.07.03, 01:53
      Czytaj ksiazki, ogladaj filmy, sluchaj radia, ogladaj CNN. Oczywiscie wszystko
      po angielsku. Najpierw z jezykiem trzeba sie osluchac. Potem odrozniac, slowa,
      wyrazenia itd. Ja nie znajac angielskiego przeczytalem Star Wars po angielsku.
      Ze slownikiem w reku. Nauka jezyka to proces. Dlugi.
    • jkobuu Re: czy nauka ang. bez kontaktu z językiem ma se 09.07.03, 07:43
      Sądzę, tak jak przedmówca, że ma sens. Tym bardziej,że na internecie można
      czytać na stronach angielskich. Ja jestem z Katowic ,ale w Krakowie na pewno
      też jest Biblioteka British Counsil . Można tam wypożyczać książeczki z
      kasetami- uczysz się języka czytając i słuchając jednocześnie. Bardzo fajna
      rzezc. Odkoąd sie tam zapisałąm czyli jakieś dwa m-ce temu przeczytałam 4
      Ksiązki in english ;)Oczywiście nie były to jakieś balszoje knigi,ok 150 stron
      każda. Można tez wypożyczac słuchowiska na kasetach,ale już bez książki.
    • Gość: Ewa Re: czy nauka ang. bez kontaktu z językiem ma se IP: *.dialsprint.net 09.07.03, 15:41
      Jestem Polka zamieszkala w USA . Mowie plynnie obydwoma jezykami,polskim i
      angielskim.Moze moglabym byc pomocna.

I'm a Polish woman living in the USA. I speak fluently in both languages,
      Polish and English. May be I could help you.
      • Gość: amik28 Re: czy nauka ang. bez kontaktu z językiem ma se IP: 212.160.65.* 10.07.03, 06:43
        Dzięki Ewa za chęć okazania pomocy, bardzo mi miło i za każdą pomoc, będe
        bardzo wdzięczny. Postanowiłem, że muszę się nauczyć tego języka, a na dodatek
        bardzo mi się podoba. Mam nadzieję, że mi się uda. Pozdrawiam amik28
    • walenty8 Re: czy nauka ang. bez kontaktu z językiem ma se 10.07.03, 11:23
      Ewo od jak dawna jesteś w USA? Czy wyjeżdzając znałaś dobrze język?
      Ja również uczę sie angielskiego i to bardzo długo ale efekty baaardzo marne?
      Może masz jakiś sposób na szybką naukę?
    • Gość: Smyk Re: czy nauka ang. bez kontaktu z językiem ma se IP: *.spurgeons.ac.uk 10.07.03, 22:46
      A ja jestem w Londynie i nie potrafilem sklecic zdania po angielsku,a teraz
      (nadal nie potrafie)zartuje,musze operowac tym jezykiem zeby sie dogadac z
      synem.
      Jest w Krakowie konsulat angielski,kiedys stad dzwonilem i rozmawialem z bardzo
      przyjemnym facetem.Nie polecam czytania ksiazki ze slownikiem,bo sie
      wykonczysz.CNN,no coz to amerykanski angielski,jest BBC z Hotbirda analogowa i
      cyfrowa,albo radio angielskie cyfrowe z Astry 2(trudno ustawic talerz).Sa tam
      stacje angielskie,nawet Irlandzka i sporo innych.Zobaczysz roznice w mowie
      roznych nacji,bo w Krolestwie,w zaleznosci jak czysto mowisz po angielsku to
      pokazuje do jakiej klasy spolecznej nalezysz.Motywacja to podstawa,a sposoby
      nauki musisz dobrac pod siebie.Powodzenia
      • Gość: asik Re: czy nauka ang. bez kontaktu z językiem ma se IP: *.adsl.easynet.be 11.07.03, 01:35
        sorki, ale zupelnie sie z wami nie zgadzamm, choc moze to co napisze jest
        odosbnionym przypadkiem. oby

uczylam sie anglika w szkole sredniej, na studiach mialam 6 - tke a w momencie
        kiedy naprawde musialam zaczac uzywac tego jezyka pojawial sie belkot. sory,
        zadne ksiazki, telewizja - to wszystko jest bierne i nie daje mozliwosci
        komunikowania sie z druga osoba.
        tylko koniecznosc uzywania jezyka spowoduje ze bedziecie w stanie go uzywac.
        polecam: dzialalnsoc w org. studenckich BEST, AISEC i inne ktore dzialaja na
        poziomie miedzynarodowym, kursy w UK, pomoc przy kursach polskiego dla
        obcokrajowcow i zaczepianie zagraniczniakow w knajpach - dziala!!!

pozdrawiam :-)
        • Gość: Smyk Re: czy nauka ang. bez kontaktu z językiem ma se IP: *.spurgeons.ac.uk 11.07.03, 14:05
          I masz racje i jej nie masz.Trzeba sie osluchac jezyka z radia,TV,bo musi Cie
          zainteresowac zebys miala motywacje.Moja panna ma "advansa" zrobionego w
          Londynie,a ja wiedze knajpiana z kelnerowania i....kiedy przychodzi do
          rozumienia Irish'a czy Szkota to ona sie gubi,a ja nie mam problemow.Sami
          Anglicy "gubia"sie w Yorkshie czy Belfascie,dlatego....radio pozwala Ci sie
          osluchac,no a praktyka to cala reszta i podstawa.Ja tez probowalem uczyc sie z
          ksiazek i umialem po "swiom"angielsku i nikt inny mnie nie rozumial.
          Nie mozna sie bac i wstydzic,trzeba gadac,byle jak ale gadac.2lata temu,kolo
          kosciola Mariackiego w Krakowie dwoch Amerykanow przekonywalo mnie,zeby zostac
          mormonem.Mowili zle po polsku wiec przeszlismy na angielski i bylo o wiele
          szybciej(dlatego rada dla naszego kolegi-daj sie nawrocic,to tez sposob
          nauczenia sie po angielsku,niech sie staraja)Pozdrowienia
          • and77 Re: czy nauka ang. bez kontaktu z językiem ma se 11.07.03, 15:40
            A Ty amik nie doceniasz faktu, że mieszkasz w Krakowie:)))
            A tak poważnie: w pełni się zgadzam z przedmówcą.
    • Gość: Karol_K I tak i nie IP: *.cc.columbia.edu 11.07.03, 03:54
      To zależy co z tą umiejetnością chcesz później zrobić.

Ja w życiu uczyłem się wielu róznych rzeczy i wielu zapomniałem.
      Z punktu widzenia moich sprecyzowanych wczesniej celów zyciowych
      muszę się
      przyznać, że np. nauka języków niemieckiego i francuskiego
      były nietrafioną inwestycją,
      ale nie mogłem wczesniej o tym wiedzieć,
      że skończę w angielskojęzycznym kraju.

Warto wcześniej rozpoznać swoje cele.
      Czasem nie ma rady na zmarnowany czas
      i wysiłek bo wiele rzeczy dzieje się przez przypadek.

Jeżeli np chcesz wyjechać za granicę, to sama znajomość angielskiego
      na niewiele się może przydać gdy trafisz np do Hiszpanii albo Italii.

Jeżeli zaś masz np 70% pewności, to ucz się natychmiast.
      Bez języka zginiesz.
      Kupuj albo pożyczaj książki - np Agatha CHristie pisała łatwym angielskim.
      Czytaj, słuchaj BBC World jeżeli masz dostęp.
      Ja tak robiłem i sobie chwalę efekty.

pozdrawiam.
    • carollina Re: czy nauka ang. bez kontaktu z językiem ma se 11.07.03, 11:48
      Jeżeli uczysz się języka to jakiś kontakt z nim musisz mieć, no chyba, że
      uczysz się angielskiego po polsku i z bardzo silnym polskim akcentem :-)) A
      tak poważnie, to ja miałam straszne opory przed mówieniem po angielsku i
      przełamałam się idąc za radą mojego nauczyciela – zaczęłam mówić do mojej
      kolekcji plusowych łosi. Poważnie. W końcu najważniejsze to zacząć. Poznanie
      kogoś anglojęzycznego to dobry pomysł, żeby się rozkręcić. Czy w Krakowie nie
      ma jakiegoś klubu, gdzie spotykają się ludzie chcący pogadać po angielsku. W
      moim mieście jest... więc może jest również w Krakowie? Ale nie przejmuj się,
      jeżeli nikogo nie znajdziesz. Ja nie rozmawiałam (oczywiście poza kursami) po
      angielsku w ogóle a potem pojechałam na stypendium do Niemiec i nie mogli się
      nadziwić, co ja tak dobrze mówię po angielsku, jeżeli nigdy nie byłam w
      Anglii. Bo w Niemczech pokutuje przekonanie, że języka nauczysz się tylko
      wtedy, jeżeli wyjedziesz do danego kraju. W co naprawdę nie należy wierzyć.
      Powadzenia w nauce :-)
      • and77 Re: czy nauka ang. bez kontaktu z językiem ma se 11.07.03, 13:30
        carollina napisała:

> Czy w Krakowie nie ma jakiegoś klubu, gdzie spotykają się ludzie chcący
        > pogadać po angielsku.

Wystarczy wyjść na Stare Miasto i masz obcokrajowców wszystkich maści :))))

• Gość: dradam Re: czy nauka ang. bez kontaktu z językiem ma sen IP: *.direcpc.com 13.07.03, 06:41

Greetings for a Cracow resident !
      I think that studying English without "live" contact has quite limited value.
      For very simple reason = English language is difficult just because
      pronounciation has nothing to do with the spelling.

On the other hand they are many variants of English , just to mention N-Z,
      Australian, Texan , Oxford = to mention a few, that it is quite common that
      speakers from different reagions have problems with communicating , just
      because of accent ...

So, basis, written English , you may acquire without using verbal skills. And
      this maybee of assistance for you in many situation. But "spoken" language,
      specially on "professional" level, is another matter and you have to keep this
      in your mind.

BTW. I am advising you to use National Geographic for the first step in
      acquiring this language. It has very nice style and construction sentences are
      easy to understand.

Cheer !

dradam
    • Gość: amik28 Re: czy nauka ang. bez kontaktu z językiem ma se IP: *.krakow.pl 14.07.03, 20:24
      Dzięki za Wasze cenne opinie, widzę, że zdania są podzielone. Na pewno jeśli
      się ma kontakt z językiem jest łatwiej. Ja mimo, iż nie znam nikogo
      anglojęzycznego i nie mam kontaktu z językiem postanowiłem, że MUSZE się
      nauczyć !!, chociaż czasami przychodzą mi myśli do głowy czy rzeczywicie mi się
      uda?? pozdrawiam wszystkich, którzy odpowiadają na moje pytanie, dziękuję i
      zapraszam do pisania dalszych uwag, amik28
      • Gość: HuGo Re: czy nauka ang. bez kontaktu z językiem ma se IP: *.pl / 172.17.0.* 16.07.03, 13:28
        Ja uważam, że nauka angielskiego zawsze ma sens, bo nawet jeżeli teraz uczysz
        się jedynie na "sucho", to potem i tak będziesz mieć z tego korzyści - mniejsze
        lub większe, ale zawsze się znajdą. Ja też uczę się angielskiego (oprócz w
        szkole) z BBC, DW Europe, angielskich stron internetowych, czasami pogadam po
        angielsku na czasie Angielski na WP.
        Gdy miałem 6 lat, mieszkałem przez miesiąc z Kanadyjczykiem pod jednym dachem.
        Moi rodzice w kółko musieli gadać z nim po angielsku, ja też coś próbowałem :).
        Teraz, gdy muszę korzystać z angielskiego, to czuję, że nam ten język od dawna.
        Myślę, że duży wpływ miał na to ten własnie gość z zagranicy. Gdy zaczynałem
        uczyć się angielskiego w podstawówce, znałem podstawy i część słownictwa, a sam
        do tej pory nie wiem skąd!
        Widać, że bezpośredni kontakt z ludzmi mówiącymi tylko i wyłącznie po angielsku
        daje duże korzyści, szczególnie wpływa na małe dzieci :)
        Staraj się nie zwątpić we własne możliwości, życzę Ci, aby angielski stał się
        Twoim drugim językiem !
    • Gość: amik28 Re: czy nauka ang. bez kontaktu z językiem ma se IP: *.krakow.pl 21.07.03, 11:10
      Oj widzę, że mój post już poszedł w zapomnienie i nikt już nic nie chce pisać a
      szkoda:-(
      Wszystkie uwagi są bardzo cene. Pozdrawiam amik28
      • Gość: agatha Re: czy nauka ang. bez kontaktu z językiem ma se IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.07.03, 22:28
        no, nie do końca poszedł w zapomnionko, bo jeszcze przyszło pewne Agaciątko :-
        ) , które poleca Ci wejść na tą stronę www.wszpwn.com.pl/default.asp?
        section=KLUB , a następnie kliknąć w niej napis: klub języka angielskiego,
        sporo ciekawych informacji. Good luck in learning English! Are you learning
        English very hard?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka