Gość: szuwar IP: 195.245.217.* 10.09.03, 09:30 Chcę sam uczyć się angielskiego! Jaki jest najlepszy komputerowy program do nauki tego języka? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mmaly Re: komputerowy program do angielskiego 10.09.03, 10:46 Dużo zależy od tego, jakie są Twoje potrzeby i jaką znajomością języka możesz się w tej chwili popisać. Zakładając, że jesteś osobą początkującą, najmniejszym wydatkiem byłoby zapronumerowanie dostępnego w każdym kiosku Multimedialnego Easy English, wraz z którym będziesz miał pełną wersję pojawiającego się często na tym forum Supermemo. Ale jest wiele rozmaitych programów, często bardzo rozbudowanych. Niektóre nie działają dobrze w niektórych platformach systemowych, więc to też kwestia do doprecyzowania. Parę programów edukacyjnych ściągniesz ode mnie ze strony, ale to w większości freeware i żadne edukacyjne kombajny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szuwar Re: komputerowy program do angielskiego IP: 195.245.217.* 11.09.03, 09:50 No dobra. A co powiesz na temat tych programów, którymi zawalone są empiki? Odpowiedz Link Zgłoś
mmaly Re: komputerowy program do angielskiego 11.09.03, 13:25 Ja sam wolałbym się nie wypowiadać, bo jestem komputerowym pedantem. Już wyjaśniam. Używam Linuksa - pod Linuksa nic nie ma, chyba że ktoś mnie wyprowadzi z błędu i pokaże jakieś sensowne programy edukacyjne pod linuksa. Windows służy mi do paru rzeczy, z uporem maniaka trzymam się Windows 98, staram się w nim nic nie instalować i nic nie odinstalowywać. Mam parę programów dydaktycznych, jednak gdy instalujący się program zaczyna mi grzebać w ActiveX i po raz sześćdziesiąty czwarty instaluje Real Playera, to wymiękam i wyrzucam ten program do kosza. I dlatego podobnie jak Ty będę wdzięczny za informacje o programach, które bez nadmiernej ingerencji w system dają się używać i są sensowne merytorycznie. Czekam na wypowiedzi innych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a Re: komputerowy program do angielskiego IP: *.zr.univ.gda.pl 11.09.03, 14:39 Przez ostatni rok uczylem sie na 1 poziomie w szkole jezykowej, czyli mokj poziom jest bardzo poczatkujacy. przez wakacje uzywalem Supermemo Basic English. Przez okolo 2-3 m-ce przerobilem okilo 2500 slowek. Moim zdaniem jest to najlepsza metoda do uczenia sie wlasnie slowek. Nalezy pamietac, ze sama nauka slowek nic nie da, to jest jedynie bierna znajomosc jezyka. Poza tym ucze sie jeszcze z Rewarda firmy YDP. To prawda, ze program instalije mase roznych rzeczy (DirectX, MediaPlayera i pewnie wrzuca jeszcze 50 innych bibliotek dll do systemu), ale ja nie narzekam. Program ten jest dosc mocno urozmaicuny: sa tam krotkie teksty, cwiczenia ze sluchu czy kilkuminouowe filmy. Mimo tego i nim mozna sie zndzic. jesli chodzi o stabilnosc, to pracuje pod W2k i nie mam z tym najmniejszych problemow. Szkoda, ze nie ma takiego programu, ktory by laczyl multimedialnosc Rewarta i mechanizmy optymalizacji powtorek z Supermemo do utrwalania slowek, czy najwazniejszych konstrukcji gramatycznych. Nikt o tym nie wspomina, ale sama praca przy kompie jest strasznie meczaca. Klikanie myszka pare godzin w nawet najbardziej wymyslnym programie jest dosc nudne. Trzeba miec sporo zaparcia, zeby do konca przerobic taki kurs. Mysle, ze warto jest urozmaicac nauke (praca z roznymi programaami, czasem cos poczytac z papierowych materialow). Jesli myslisz o kursie YDP, ktory kosztuje dosc sporo (w granicach 400 PLN), moze najpierw poszukaj albo pozycz od kogos jeden poziom i sprawdz jak sie Tobie uczy z czyms takim. Supermemo z kolei nie jest takie drogie. Koszt np basic English, to 49 PLN. sam program natomiast mozesz kupic w kiosku za 4 PL i teworzyc swoja wlasna baze wiedzy. W dobie totalnej informatyzacji wiele osob ma nadzieje, ze komputer znacznie ulatwi uzytkownikowi nauke i przyswajanie wiedzy. Jesli chodzi o uczenie sie, to i tak najskuteczniejsza metoda jest praca w tradycyjny sposob, czyli zajecia w grupie z nauczycielem (wiem to z wlasnego doswiadczenia). Duzi tez oczywiscie zalezy op poziomu w klasie i samego nauczyciela. Komputer moze jedynie urozmaicic nauke, ale mowic na pewno nie nauczy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szuwar Re: komputerowy program do angielskiego IP: 195.245.217.* 12.09.03, 08:33 Dzięki za wszystkie informacje! Szkoda tylko, ze nie dajecie mi nadziei na skuteczność samodzielnej nauki języka. Okazuje się kolejny raz, że tradycyjne metody nie pozwalają sie zdystansować przez postęp techniki!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a Re: komputerowy program do angielskiego IP: *.zr.univ.gda.pl 12.09.03, 11:59 Nie zalamuj sie. Ja tezs staram sie samemu uczyc ze wzgledu na brak pieniazkow na kursy w szkolach jezykowych. Uczylem sie raptem przez rok w szkole na poziomie dla poczatkujacych. Mimo, ze nigdy wczesniej sie nie uczylem angielskiego, moglem od razu wskoczyc na drugi rok. Spedzilem troche czasu uczas sie samemu i musze przyznac, ze biernie troche znam angielski. Czytanie prostych tekstow na stronach WWW nie sprawia mi problemu. czasem jednak jest potrzebny Collins. Z wymowa, pisaniem i rozumieniem ze sluchu mam oczywiscie ogromne problemy. W LO przz 4 lata uczylem sie francuskiego (3 razy w tygodniu przez 4 lata a potem jeszcze 2 na studiach!!!) i musze powiedziec, ze jesli chodzi np o rozumienie czytanego tekstu, to obecnie znacznie lepiej jest z angielskim niz zaraz po skonczeniou nauki francuskiego. na pewno znam znacznie wiecej slowek z angielskiego niz kilka lat temu z francuskiego. Wazna jest tez motywacja do nauki. Jesli chodzi o mnie, to tak sie zlozylo, ze w LO i na studiach nie mialem mozliwosci uczenia sie angielskiego, a na prywatne kursy brakowalo pieniazkow. Tak wyszlo, ze uczylem sie francuskiego z musu. Nie chce urazac romanistow, ale moj stosunek do tego jezyka byl skrajnie negatywny. Jesli ktos ma bardzo duzo samozaparcia, to moze sprobowac pouczyc sie samemu z pomoca programow (polecam wspomniane wczesniej przeze mnie Supermemo i Rewarda), ksiazek i kaset: zawsze pozna sie troche slowek i jakis tam poziom sie osiagnie. Mysle, ze tez bardo duzo daje czytanie Internetu. Lepsze juz to, niz nic nie robic w tuym kierunku. Odpowiedz Link Zgłoś