Dodaj do ulubionych

FCE z Szkoła Językową

05.01.09, 21:53
Cześć ! Co myślicie o przygotowaniu się do FCE ze szkołą językową ?
Czy jest to gwarancja zdania tego egzaminu ?

Paweł !
Obserwuj wątek
    • baba67 Re: FCE z Szkoła Językową 07.01.09, 12:33
      Zalezy od szkoly bo oczywiscie o zaangazowaniu ucznia pisac nie trzeba.
      Problem w tym, ze lekcja w dobrej szkole w kilkuosobowej grupie kosztuje tyle
      samo co u studenta anglistyki z dojazdem do domu. Zeby dostac sie na anglistyke
      dzienna trzeba znac jezyk na poziomie CAE, zatem student jest OK.
      Niemniej sa ludzi ktorzy lepiej ucza sie w grupie.Chodzenie do taniej szkoly to
      strata czasu i pieniedzy.
      W Warszawie polecam Bella Archibalda i Lingwiste, te szkoly maja filie w innych
      miastach.
      • aga.p.p Re: FCE z Szkoła Językową 07.01.09, 16:14
        Tylko trzeba podkreślić, że nie chodzi o anglistykę w wyższych szkołach tego i owego, gdzie spora część studentów pierwszego roku prezentuje poziom dużo niższy.
        Kurs w grupie ma jedną wielką zaletę - konwersacje z różnymi osobami. Łatwiej się przyzwyczaić do dziwnych akcentów, zobaczyć jak to jest jak się rozmawia z mocniejszymi i słabszymi od siebie.
        • paw_e_l Re: FCE z Szkoła Językową 07.01.09, 19:52
          Dzięki za odpowiedź.

Czyli sugerujecie, że nauka indywidualna jest lepsza ? U mnie w
          miescie sa takie szkoły językowe jak Albion, Britannia czy Logmar i
          kurs do FCE to jest 2 razy w tygodniu po 2 godziny - a taka nauka u
          studenta to jakieś 150-200 zł na tydzień ( 30-50 za lekcję )

Myślałem też o kursie przygotowawczym do FCE w szkole Callana. Z tym
          że dowiedziałem się ze taki kurs to nie są normalne konwersacje na
          takim poziomie lecz normalne korzystanie z podręcznika, speakingi,
          writingi, reading i gramatyka - kurs trwa od 4-6 miesięcy (z native-
          speaker'ami)

A czy ucząc się samemu można zdać pomyslnie FCE ? ( wiem, ze mozna
          ale pytam o szanse :-) )

Obecnie korzystam z kursu Sayit!FCE ! - pisze tam, ze jesli ktoś
          bedzie się uczył słówek gramatyki i wszystkie co jest w kursie
          napewno zda FCE ale wydaje mi się, że to jest za mało.

Pozdrawiam !
          • baba67 Re: FCE z Szkoła Językową 07.01.09, 20:23
            Callana to bym Ci nie polecala, chyba ze jestes sluchowcem i duzo bedziesz
            pracowal w domu -pisania sie Callanem nie zrobi. Chociaz moze to kurs tylko
            czesciowo metoda Callana to moze byc OK. Co do natiwow -sa rozni takze i w
            szkolach jezykowych-duzo o tym pisac. Jesli jestes czlowiekiem stadnym, zrob
            wywiad na temat zdawalnosci po kursach w tych szkolach-jesli sa dobre wal
            smialo. Lekcje prywatne maja to do siebie, ze sa prowadzone pod katem Twoich
            potrzeb i brakow-wystarczy 90 min tygodniowo plus praca wlasna. Lekcje
            indywidualne sa o wiele bardziej efektywne pod warunkiem, ale pracy domowej jest
            wiecej.
            • paw_e_l Re: FCE z Szkoła Językową 07.01.09, 21:19
              Tak jak napisałem kurs do FCE w szkole Callana to nie kurs Callanem
              tylko normalny jak w szkole językowej tylko, że tam sa native-
              speakerzy. Teraz chce się sam przygotowąc z tego programu a kurs
              rozpocząc we wrzesniu bo jestem dopiero w 1 klasie liceum także mam
              czas.

Chciałem zapytać jak dużo matura rozszeżona przewyższa poziom FCE ?
              • baba67 Re: FCE z Szkoła Językową 08.01.09, 12:56
                Prawidlowe pytanie powinno brzmiec-jak duzo FCE przewyzsza mature rozszerzona ?
                To ciezko zmierzyc osobiscie wydaje mi sie ze w fCE listening i writing jest
                zdecydowanie trudniejszy.A readingami to roznie bywa, use of English jest w
                zasadzie podobny, speaking nawet latwiejszy.
                • paw_e_l Re: FCE z Szkoła Językową 08.01.09, 21:28
                  Pytam, bo już kilka razy słyszałem, że poziom FCE jest niższy od
                  matury rozszeżonej.
                  Cały czas myslę o tych kursach mimo tego, że dopiero od wczesnia
                  pójde ale chyba jednak zostane przy szkole językowej (w której też
                  są native-speakerzy) a odrzucę Callana...
    • kitulec89 Re: FCE z Szkoła Językową 27.08.19, 14:20
      Robiłam FCE dwa razy. Najpierw poszłam sama bez przygotowania w gimnazjum i nie dałam sobie rady. Najwyraźniej w szkole nacisk jest położony na coś innego i zabrakło niektórych umiejętności. Potem poszłam do takiej szkoły językowej przy centrum egzaminacyjnym, LANG LTC i tam zapisałam się na kurs przygotowujący do FCE. To była bardzo precyzyjna nauka, doskonale wiedzieli, co robić, bo sami egzaminują, więc stawiali mnie przez cały czas w takiej sytuacji, w jakiej miałam się znaleźć. No i się udało
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka