gabiko 24.11.03, 19:29 jak będzie po angielsku skrót od inżyniera i docenta? thank you very, very much 4 your help ;)) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
etbl Re: does anyone know.... 24.11.03, 20:01 "Inzynier" to "engineer", ale nie uzywa sie tego slowa jako tytulu grzecznosciowego, tak jak to sie robi w Polsce. O ile wiem tytulu docenta nie ma na anglojezycznych uniwersytetach, ewentualnie "assistant professor", ale to rowniez nie jest tytul grzecznosciowy. Moze uzyj zwrotu grzecznosciowego "Sir". Odpowiedz Link Zgłoś
j_u Re: does anyone know.... 24.11.03, 20:03 Inzynier chyba nigdy w Polsce nie byl tytulem grzecznosciowym, tylko stopniem naukowym? Odpowiedz Link Zgłoś
soup_nazi Re: does anyone know.... 24.11.03, 20:22 j_u napisała: > Inzynier chyba nigdy w Polsce nie byl tytulem grzecznosciowym, tylko stopniem > naukowym? Bylo chyba dokladnie odwrotnie. Odpowiedz Link Zgłoś
gabiko Re: does anyone know.... 24.11.03, 20:37 dzięki bardzo za rady, ale niestety muszę przetłumaczyć tytuły naukowe..... typu mgr inż. doc. dr itp żaden mój słownik nie ma skrótów tych dwóch słów..... Odpowiedz Link Zgłoś
gabiko Re: does anyone know.... 24.11.03, 22:26 hmmm tego nie brałam pod uwagę..... czyżby? Odpowiedz Link Zgłoś
westpoint Re: does anyone know.... 25.11.03, 00:33 Ja chyba coś znalazłam: Np Doctor of Philosophy = Ph.D. (doktor filozofii) więc doktor to "D." Master of Science = M.Sc. (magister nauk ścisłych), magister to "M." Odpowiedz Link Zgłoś
westpoint Re: does anyone know.... 25.11.03, 00:50 Potwierdzam prawdziwość tego co napisałam w poprzednim poście. Doktor - D (ale bez kropki) albo doc. albo Dr. Magister - M. (z kropką) Inżynier - eng. (od engineer) Docent to "reader" i chyba nie ma skrótu Mam jeszcze: Poseł/Posłanka - M.P. (od Member of Parliament) - ale o to nie pytałaś Jakie są jeszcze tytuły naukowe? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: steph Re: does anyone know.... IP: *.in-addr.btopenworld.com 25.11.03, 01:03 I take it you are joking? PhD to doktorat, w kazdej dziedzinie, nie tylko filozofii Mr Smith PhD = Dr Smith MA - magister humanista MSc - magister nauk scislych; jesli studiowal engineering = mgr inz Odpowiedz Link Zgłoś
westpoint Re: does anyone know.... 25.11.03, 01:15 Rany to były tylko przykłady! Czego się czepiasz?! Ja przynajmniej oróbuję pomóc, a Ty jak widać tylko krytykujesz i piszesz zdania typu: "I take it you are joking?" Jak jesteś taka mądra to czemu wcześniej nie odpowiedziałaś na zadawane pytanie??? Odpowiedz Link Zgłoś
j_u Re: does anyone know.... 25.11.03, 00:09 Nie jestem do konca pewna, jak to jest z tym zwrotem grzecznosciowych, chociaz moje przypuszczenia pozostaja jak wyzej. Natomiast wiem na pewno i twierdze z cala stanowczoscia, ze inzynier BYL stopniem naukowym. Odpowiedz Link Zgłoś
westpoint Re: does anyone know.... 25.11.03, 00:26 Inżynier JEST stopniem naukowym. Tak samo jak doktor magister itd itp. Odpowiedz Link Zgłoś
j_u Re: does anyone know.... 25.11.03, 01:03 A to tez mozliwe, ale jedyne co wiedzialam na pewno, to to ze byl. Odpowiedz Link Zgłoś
gabiko Re: does anyone know.... 25.11.03, 06:07 dzieki wam pięęękne za pomoc ;)) bardzo mi pomogliście kisses Odpowiedz Link Zgłoś