wlk.brytania
02.02.10, 21:19
Ostatnio zdecydowalem sie na gruntowne odmlodzenie systemu.
Decyzje udalo mi sie podjac szybko, bo po... pol rocznym okresie jezdzenia na odsluchy sprzetu do roznych sklepow, a takze czytania rozmaitych zrodel. Mam pare kwestii, w ktorych chcialbym poznac wasze zdanie.
Zmienilem wzmacniacz i kolumny (w sumie dopiero zamowilem i czekam).
Postawilem na przedwmacniacz Rotela RC-1580 oraz koncowke mocy rowniez Rotel RB-1582. Jest to nowa seria 15 tej firmy, ktora jest w sprzedazy od zeszlego roku. Jest to sprzet flagowy Rotela zreszta.
Do tego zdecydowalem zakupic kolumny B&W CM9, jako ze od 14 lat jestem szczesliwym posiadaczem innych kolumn tej firmy, mianowicie model DM602. I teraz pare pytan:
- jaki inteconnect zastosowac? Udalo mi sie wynegocjowac w sklepie dwa interconnecty QED Reference Audio 1. Czy sadzicie, ze lepiej siegnac po cos jeszcze lepszego? Sprzet kosztowal jak dla mnie tyle, ze chcialbym skompletowac takie okablowanie, ktore pozwoli mu w pelni "rozlozyc skrzydla".
- kabel glosnikowy? Wciaz mam Kimber PR4, ktory kupilem rzeczonych 14 lat temu i wowczas byl jednym z lepszych w swojej cenie.
Czy wiele sie zmienilo od tego czasu?
Nigdy nie stosowalem zaciskow bananowych, ani niczego takiego. Gole kable wkrecone mam w zaciski kolumn i wzmacniacza. Czy po takim czasie te koncowki kabli mogly w takim stopniu sie utlenic, abym teraz musial je np uciac i zdjac koszulke ze swiezego odcinka, ktory zacisne w sprzecie?
Jesli macie, jakies sugestie, bede wdzieczny.
Oczywiscie, temat adresowany jest do entuzjastow.