Dodaj do ulubionych

DVD-R i DVD+R

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.02.05, 10:22
Czy ktoś mógłby mi wyjaśnić jaka jest różnica pomiędzy DVD-R a DVD+R?
Obserwuj wątek
    • Gość: qat Re: DVD-R i DVD+R IP: *.ipt.aol.com 01.02.05, 12:12
      to forum ma wyszukiwarke. sprawa byla wielokrotnie wyjasniana. sprobuj tez
      wyszukiwarki na forum "komputery". I pamietaj, ze istnieje cos takiego jak
      www.google.pl
      • Gość: mamsonka Re: DVD-R i DVD+R IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.02.05, 11:04
        Gdyby wyszukiwarka mi pomogła, nie zadawałabym takiego pytania. Owszem, często
        jest mowa o DVD-R, +R,- RW, czy też +RW, ale nikt nie wyjaśnił jaka jest
        różnica. Pozdrawiam, spróbuję w takim razie gdzie indziej.
        • Gość: qat Re: DVD-R i DVD+R IP: *.ipt.aol.com 02.02.05, 12:47
          zajecia z umiejetnosci zadawania pytan w google powinny byc OBOWIAZKOWE juz w
          podstawowce!

www.google.pl/search?hl=pl&q=format+dvd%2Brw+dvd-rw&btnG=Szukaj+z+Google&lr=lang_pl

juz pierwszy link wyjasni wszystkie Twoje watpliwosci

www.cdrinfo.pl/software/slownik/slownik_w.php?ID=2180133610
          • Gość: qat Re: DVD-R i DVD+R IP: *.ipt.aol.com 02.02.05, 12:49
            JESLI CZEGOS NIE MA W GOOGLACH, TO ZNACZY, ZE NIE ISTNIEJE.
            • Gość: mamsonka Re: DVD-R i DVD+R IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.02.05, 15:57
              Niestety będąc w podstawówce mogłam się cieszyć co najwyżej z ATARI 800XL, nie
              myśląc , że kiedykolwiek pojawi się coś takiego jak internet. Myślę, że po to
              istnieją różnorakie fora, aby jeden drugiemu, oszczędzając mu irytacji i ironi,
              pomagał. Pozdrawiam.
              • Gość: qe Re: DVD-R i DVD+R IP: *.ipt.aol.com 02.02.05, 16:29
    • Gość: łysy Re: DVD-R i DVD+R IP: 195.94.209.* 15.02.05, 16:40
      No to jak? -nikt nie wie, czy nie potrafi tego wyjaśnić? W smaku są podobne
      (przynajmniej mój pies nie czuje róźnicy). Wielkośc taka sama, kolory różne,
      ale chyba to cecha nieistotna. A jednak różnica jakaś jest, bo statystycznie
      mój DVD gorzej sobie radzi z DVD+R niż z tymi drugimi. Szukałem trochę w
      polecanym google.pl ale po linku do strony z wyjątkową ofertą, mianowicie płyt
      1-wszo komunijnych DVD-R (+R) dałem sobie spokój. I tam też nie uzyskałem
      wyjaśnienia na temat różnic, chociaż miałem nadzieję, że np DVD+R są
      odpowiednie dla chłopców -r dla dziewczynek, albo odwrotnie.
      • rafal.gtv Re: DVD-R i DVD+R 15.02.05, 20:09
        Inna jest szerokość i standard ścieżki pilotowej dla lasera piszącego. Dla
        minusów częstotliwość pilotowa to 817kHz , plusy - 140kHz. Na płycie plusowej
        zapis znajduje się na pofalowanej części ścieżki, natomiast na minusie znajdują
        się dodatkowe "pre - pity " , zamazywane podczas zapisu.
        Kompatybilność ze starszymi standardowymi odtwarzaczami wideo jest niepełna w
        każdym przypadku, współczesne urządzenia akceptują obydwa formaty.
        Wiele zależy od poprawności procesu rejestracji i wykonania pełnego zamknięcia
        sektora lead - out na płycie przez software.
        Coś jeszce ???
        • Gość: łysy Re: DVD-R i DVD+R IP: 195.94.209.* 16.02.05, 16:20
          Dziękuję. Chyba jest to jasne.
          Rozumiem, że jeśli chodzi o sam niezapisany nośnik, płyty "+" i "-" róznią się
          jedynie budową swojego fragmentu, zwanego ścieżką pilotową.
          • rafal.gtv Re: DVD-R i DVD+R 16.02.05, 20:33
            W zasadzie - tak. Struktura ścieżki wymusza odmienną strategię pracy
            nagrywarki.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka