IP: *.chello.pl 21.04.05, 01:08
Witam!

Posiadam sprzet H/K DVD 31, AVR 635 i chcę dokupić kolumny jako podstawowe
B&W 704 , centralny B&W HTM7, tył B&W DM 601 S3 oraz subwoofer B&W ASW600
lub B&W ASW650, .
Proszę o radę czy wyzej przedstawiony zestaw zagra poprawnie w stereo i w
systemie wielokanałowym (pokój teraz 22m2 w przyszłośni 31m2)
pozdrawiam
Irek
Obserwuj wątek
    • asinus-asinorum Re: H/K i B&W 24.04.05, 21:44
      Od razu zastrzegam, że nie odpowiem na zadane pytanie, bo z wymienionym sprzętem nie miałem styczności... Zresztą szczerze mówiąc podejrzewam, że mało kto akurat miałby taki zestaw, jak opisany przez Ciebie. Ale ad rem...
      704-ki do średniej klasy amplitunera (Twój HK jest w swojej kategorii dość drogim urządzeniem, ale to wciąż nie jest high-end w wydaniu A/V) to chyba coś, co w języku angielskim określa się słowem "overkill". Przypuszczalnie (z duuuuuuużym prawdopodobnieństwem) ta elektronika nie będzie w stanie zmusić wspomnianych głośników do pracy. Znaczy - grać będzie, ale raczej nie tak, jak grać by mogło. IIRC te głośniki kosztują ok. 7500 czy 8000 PLN. Oznacza to, że - w dużym uproszczeniu - wypadałoby zasilać je ze stereofonicznego wzmacniacza w co najmniej zbliżonej cenie. O odpowiednim źródle nawet nie wspominam. A musisz sobie zdawać sprawę, że amplituner AV za 6-7 kzł a wzmacniacz stereo z tej samej półki cenowej to są - pod względem jakości dźwięku - dwie zupełnie różne historie. Z oczywistych względów - na niekorzyść amplitunera.
      W Twoim przypadku przypuszczalnie rozsądniejszym rozwiązaniem byłoby skompletowanie zestawu głośników w oparciu wyłącznie o konstrukcje B&W serii DM 6XX. Jakościowo z pewnością bardziej pasują do Twojej elektroniki. Nie twierdzę, że taki komplet "zagra" - to trzeba by przećwiczyć w pokoju odsłuchowym - ale z pewnością nie pozostawi zmarnowanego potencjału głośników frontowych.

PZDR, powodzenia i wielu lat radości ze skompletowanego sprzętu.
    • Gość: Waciu Re: H/K i B&W IP: *.hsd1.il.comcast.net 30.04.05, 00:09
      Do tego wzmacha kup np JBL e E80 albo E90 - to ta klasa - za pare okolo 3 tys
      zl.
      • Gość: Mike Rosovt Re: H/K i B&W IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.05.05, 20:37
        Moja rada - zaproś sprzedawcę do domu i posłuchaj. W każdym mieście jest teraz
        taka mozliwość: przyjeżdżają do Ciebie, instalują konkretny sprzęt do Twoich
        klocków i słuchasz w swoim fotelu...
        Słuchałem podobnej konfiguracji (jestem fanem HK) z BW, jak i Infinity z serii
        Alpha. Moim zdaniem bez porównania Infinity są lepsze. BW mają bardzo ciepłe,
        ale jak dla mnie zbyt mdłe brzmienie. Infinity (może dlatego, że to ta sama
        grupa co HK) mają niesamowity PAŁER i świetną przestrzenność. Dla mnie to
        najdoskonalsza konfiguracja...

Pozdrawiam,
        Mike Rosovt

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka