Dodaj do ulubionych

Wasze ustawienie subwoofera ? jakie macie ?

IP: *.gdynia.mm.pl 09.03.06, 19:37
Mam pokój 3m2 i z przodu znajdują się 2 kolumny i w rogu pokoju subwoofer.
Kolejne 2 kolumny stoją na tylnej ścianie , w rogu oczywiście.

Czy ustawienie subwoofera bliżej siebie ( kanapy na której oglądam TV )
zwiekszy efekt dźwiękowy? Pytam , bo nie mam tak długiego kabla Chinch , aby
to sprawdzić.

pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • ing.elec Re: Wasze ustawienie subwoofera ? jakie macie ? 09.03.06, 19:54
      Gość portalu: Maciej napisał(a):

> Mam pokój 3m2

Bardzo ciasny ten pokoj.

> i z przodu znajdują się 2 kolumny i w rogu pokoju subwoofer.
      > Kolejne 2 kolumny stoją na tylnej ścianie , w rogu oczywiście.

Umiejscowienie kolumn w rogach pokoju to (za wyjatkiem kolumn do tego specjalnie
      przeznaczonych) zle rozwiazanie. Owocuje obfitym, ale strasznie bulgotliwym
      basem. I zla przestrzennoscia.

Sugeruje kompleksowe przemyslenie ustawienia kolumn.

> Czy ustawienie subwoofera bliżej siebie ( kanapy na której oglądam TV )
      > zwiekszy efekt dźwiękowy?

Pozycje subwoofera najlepiej znalezc tak: ustawia sie go na miejscu i pozycji
      glowy podczas odsluchu. A samemu chodzi sie po pokoju i szuka miejsca, gdzie
      brzmi najlepiej. I tam trzeba umiescic subwoofer.

> Pytam , bo nie mam tak długiego kabla Chinch , aby
      > to sprawdzić.

Kabel cinch 10 m kosztuje kilka zlotych. Nawet do testu nie szkoda, a nawet
      pozniej dobrze miec w szufladzie.

Pozdr.

I.
      • Gość: Maciej 30m2 miało być IP: *.gdynia.mm.pl 09.03.06, 19:59
        ing.elec napisał:

> Gość portalu: Maciej napisał(a):
        >
        > > Mam pokój 3m2

30m2 miało być
        :-)
        • Gość: wredniak Re: 30m2 miało być IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.03.06, 20:17
          5.1 Wybor wlasciwego umiejscowienia subwoofera.

Zanim przystapimy do pozostalych ustawien subwoofera, proponuje zaczac od
          wyboru wlasciwe umiejscowienie subwoofera, gdyz zmiana umiejscowienia
          subwoofera wymaga ponownej korekcji parametrow takich jak poziomu glosnosci,
          faza, kontur...
          Przy wyborze optymalnego miejsca ustawienia subwooferow morzemy spotkac sie z
          wieloma roznymi "filozofiami" i metodami. Kazda z nich ma swoje zalety i wady.
          Przykladowo wielu producentow zaleca ustawienie subwoofera w jednym z katow
          pokoju. Dzieki temu otrzymujemy mksymalny poziom glosnosci niskich
          czestotliwosci. Niestety wada tego ustawienia jest silne wzbudzanie
          czestotliwosci rezonansowych pomieszczenia (i to wszystkich trzech,
          specyficznych dla wysokosci, szerokosci i dlugosci pomieszczenia) prowadzacych
          do tzw. "dudnienia".
          Innna "szkola" zaleca ustawienie subwoofera na scianie bocznej, dzieki czemu
          efekt pobudzania rezonansow pomieszczenia jest po czesci ograniczony ale
          okupiony brakiem balansu/rownowagi w tworzeniu sceny dzwiekowej.
          Znajdziemy takze inne, bardziej wymyslne metody znajdywania optymalnego
          umiejscowienia subwoofera np. zamiane miejsc sluchacza i subwoofera -> sadzamy
          subwoofer na fotelu sluchacza, a sluchacz czolga sie wzdluz scian, sprawdzajac
          wszelkie potencjalne miejsca ustawienia subwoofera tak dlugo, az znajdzie
          miejsce w ktorym jakosc basu wydaje sie najlepsza (oczywiscie wtedy ponownie
          zamieniaja sioe miejscami - sluchacz wraca na fotel a subwoofer na wyznaczone
          optymalne miejsce).
          Ja osobiscie proponuje/polecam "sprawdzony" kompromis miedzy optymalna
          integracja subwoofera z pozostalymi glosnikami i optymalna akustyka
          pomieszczenia -> ustawienie subwoofera miedzy glosnikami, bezposrednio albo w
          pewnym odstepie od sciany frontowej. Takie ustawienie gwarantuje znakomite
          odwzorowanie przestrzeni dzwiekowej przy zachowaniu "kontrolowanego" basu i
          przy minimalnym pobudzaniu rezonansow pomieszczenia.
          Zainteresowanym tym zagadnieniem polecam wiele ciekawych linkow na temat
          akustyki i subwooferow, ktore zamiescilem w dziale LINKI -> Akustyka albo
          KnowHow

wiadomosc prosto z:
          www.audiostereo.pl/art06.html#5
          • Gość: wredniak Re: 30m2 miało być IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.03.06, 20:17
            podpisuje sie pod tym ;)
          • ing.elec Sztywne metody 09.03.06, 20:26
            Wszystkie sztywne przepisy co do ustawienia subwoofera maja to do siebie, ze raz
            dzialaja, a raz nie. Albowiem w tym zakresie czestotliwosci interakcja glosnika
            z falami odbijajacymi sie w te i we wte po pokoju jest bardzo wyrazna.

I dla tego dla pewnych proporcji pokoju przepisane ustawienie moze zadzialac, a
            dla innych, niewiele sie rozniacych, nie.

Natomist metoda z empirycznym szukaniem miejsca dziala zawsze.
            Oczywiscie mozna zaczac od miejsc wskazanych przez szkoly rozwiazan sztywnych.

Pozdr.

I.
            • Gość: jackk3 Re: Sztywne metody IP: *.ptr.terago.ca 09.03.06, 21:44
              Podpisuje sie pod tym. Przeciez rzdko sie zdarzaja pokoje 'symetryczne. ja
              osobiscie nie mam siany (czesciowo) z jednej strony i Sub jest z tylu (choc nie
              na srodku). Zawsze moze robic za fotel....
              Pzdr
              • Gość: wredniak Re: Sztywne metody IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.03.06, 23:52
                :P

u mnie sie akurat sprawdzilo miedzy glosnikami obok tv...

ale poczatki byly ciezkie... ;)

trzeba miec druga osobe ktora bedzie przestawiac, regulowac gromkosc... a
                samemu siedziec i pokazywac paluchem....

ot i cala tajemnica...
    • Gość: Maciej a jak podczas słuchania muzyki ? IP: *.gdynia.mm.pl 10.03.06, 22:11
      Ustawiłem suba między przednimi kolumnami blisko TV i chyba jest to opymalny
      wybór.Taki kompromis między słuchaniem muzyki , a oglądaniem filmów,

pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka