Gość: Pod Wrazeniem IP: Hilton* / 172.25.8.* 27.12.02, 23:02 Soso jestem pod wrazeniem twojej wiedzy, jak ja zdobyles ??, nauka w szkole czy godziny spedzone "przy kabelkach i audio" ??, jestem ciekaw ?? Z pozdrowieniami Pod Wrazeniem Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: soso pozory myla :-) IP: *.ppp.get2net.dk 29.12.02, 19:19 Wcale nie taka wiedza i nie takie obycie jak moze sie zdawac. 95% sprzetu nie znam i podobnie sa dla mnie zupelnie niezglebione a wielkie obszary (kino domowe np.) Sek w tym, ze wiele spraw obraca sie dookola moze 10 firm i w wiekszosci chodzi o nizsze przedzialy cenowe a tym sie zawsze interesowalem wiec moze i cos wiem ale tylko naprawde niewiele wiecej niz 'przecietny' zainteresowany. Za to duzo slucham muzyki i to roznej (3-6 godzin dziennie), wiem co to jest sterofonia, przestrzan, dynamika, znieksztalcenia, scena, parametry techniczne itd. I wiem to nie tyle powtarzajac za innymi co z wlasnych wrazen, przemyslen i doswiadzczen z roznym sprzetem i rozna muzyka. Po jakims czasie przychodzi latwiej i szybciej zorientowanie sie, co jest ile warte w mojej wlasnej i subiektywnej do granic skali jakosci :-) pzdrw soso ¨~ ¨ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: George Re: pozory myla :-) IP: *.vibamt.dk 03.01.03, 10:17 Aby moc sluchac muzyki do 6 godz. bez zmeczenia trzeba posiadac napradwe dobry zestaw.Zatem chcac niechcac nalezy byc rozgarnietym w tej materii. Noworoczne pozdrowienia dla Soso.Ja jestem takze pod wrazeniem- George. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pod Wrazeniem SoSo skoro.... IP: Hilton* / 172.25.8.* 04.01.03, 09:34 Witam ponownie, SoSo skoro sluchasz tak duzo i roznej muzyki to napewno sie zetknales sie muzyka znana jako sound system. Moim ulubionym przedstawicielem tego gatunku muzyki jest brytyjska kapela Zion Train. Jezeli sluchales tej kapeli to wiesz ze oni maja przepiekny bas w swoich utworach. Tak na marginesie jak ich po raz pierwszy uslyszalem to bylem w szoku, ze ktos moze robic tak zaje@%*#ta muze. I w ciagu kilku miesiecy skompletowalem ich cala dyskografie, a nie bylo latwo, w naszym pieknym kraju nie wiele mozna kupic z ich plyt. No ale wracajac do audio (to nie Muzyka :-))) ), jaki sprzet ma moze tworzyc tak miekki, gleboki bas jak np. w utworach Zion Train. Moze ktos powie , ze to glupota kupowac sprzet pod jeden zespol ale ta muza poprostu mnie powala, a nie mozna sluchac tej muzyki na slabym sprzecie, szkoda czasu i ich wysilku. To bylo po pierwsze, a po drugie to opisz jaki masz sprzet w domu a jaki chcialbys miec :-))) 3maj sie Roomi Odpowiedz Link Zgłoś
fajnyadres Przepraszam ,ze sie wcinam ,ale... 04.01.03, 16:19 ulatwisz mu odpowiedz podajac jakis zakres cenowy. Pozdrawiam PS Musze rozpoznac te Twoja kapele ,jak taka dobra ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pod Wrazeniem Nie szkodzi fajnyadres IP: Hilton* / 172.25.8.* 05.01.03, 16:59 Nie wcinasz sie, easy tiger :-))) pytasz sie o zakres cenowy, z cena to moze byc klopot poniewaz zakup klockow mam zamiar zrobic po powrocie z emigracji zarobkowej :-)) w Uk, moze 6mies, moze rok, ale chcialbym na audio przeznaczyc ostatni miesiac pracy, czyli conajmniej 1000 £ - 1500 £ I to jest to o co pytasz jezeli na podstawie tej kwoty moze cos doradzic, to juz sie ciesze (£ to ok 6zl ) A moze na miejscu moglbym cos kupic , czy znacie jakies dobre angielskie firmy ktore zrobia dobry sprzet. 3majcie sie W glowie rodzi mi sie jeszcze wiele pytan (jestem poczatkujacym sluchaczem), jak wyjedzalem z Polski kilka miechow temu to Technics robil na mmnie wrazenie ( to sobie wyobrazcie na czym sluchalem w domu :-))) ) czasami to ja sie sam smieje. wiele osob traktuje Technola za taka samochdowego malucha No ale moze powiecie ale tak na powazenie czym sie rozni Technics od lepszego sprzetu, tylko nie mowcie ze brzmieniem, prosze o szczegoly (jestem glodny tych szczegolow) Z powazanie Roomi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: verte Re: Nie szkodzi fajnyadres IP: 62.233.163.* 05.01.03, 23:36 BTW to niewiarygodne,że taki szmelc jak technics zakorzenił się w umysłach Polaków i dla wielu jest szczytem marzeń i wzorcem doskonałości.Może wpływ na to ma fakt,że kiedyś w Pewexach nie było nic innego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: soso po 3 tyg. wakacji IP: 195.41.66.* 06.01.03, 07:45 Fajnie bylo ale minelo - 3 tyg. w tym 5 dni w Polsce to fajny rezultat. Szczegolnie, ze mialem przyjemnosc pobawienia sie 2 zestawami na raz. Na wakacje zabralem do domu zestaw z roboczego mieszkanka i eksperymentowalem wymieniajac kolumny, kabelki, CDP, tunery i wzmacniacze w przeroznych kombinacjach. W tescie braly udzial NAD 350, 541, L-40 oraz rotel 02 (RA02.RCD02,RT02), kolumny Ruark Prelude II, Eltax Monitor III, kabelki Audioquest G-String, Copperhead, Python jako interkonekty, kabelki kolumnowe Audioquest Type 4 i link-tech w dwoch przekrojach dajac bi-wiring. Wnioski: 1. Kabelki nie byly kluczowe jakkolwiek niewielki roznice daja sie odnotowac szczegolnie w ukladzie rotel + ruark. Tak interkonekty jak i kolumnowe. 2. rotel w porownaniu z NAD dal na eltaxach monitor III przeogromny bas. 3. na ruarkach wszystko sie wyrownalo i brzmienie NAD i rotela bylo podobne i bas znalazl swoje miejsce w szeregu 4. tunery maja podobne (NAD i rotel) i nienajlepsze brzmienie w porownaniu z muzyka z CD. Kilka razy udalo mi sie znalezc na polce CD z muzyczka, ktora akurat leciala w radiu. Przelaczanie tuner / CD dawalo wyrazna przewage jakosci muzyce z CD (oczywiscie, nie byly to zupelnie identyczne miejsca w utworach ale i tak latwo bylo poczuc roznice) 5. Kolumny! No, warto bylo poeksperymentowac wlasnie z powodu kolumn. Okazuje sie, ze elektronika elektronika i cos tam sie dzieje przy zmianach wzmacniaczy czy CDplayerow ale sa to drobiazgi w porownaniu z tym, co zmieniaja kolumny. Eltax to wyforowany pierwszy plan stad trudno w wielu utworach doszukac sie wielkiej przestrzeni i glebokiej sceny. Jest czesto 'plaskawo'. Bas rozmazany choc jest go duzo wiecej niz w wielkich skadinad ruarkach. Na wykresikach rezonansow widac w monitorach III rezonans w okolicy 2-3 kHz i to sie czuje jak czasami gitara na wysokich czestotliwosciach nagle potrafi 'zakluc' w uszy. Przykre wrazenie. Te same momenty sluchane przez ruarki to mile i gladko plynace dzwieki. Zadnego podbijania niektorych czestotliwosci. W sumie wyszlo tak, ze kabelki im drozsze tym lepsze ale nie ma sie co natezac. NAD i rotel dosc podobne z dobrymi kolumnami ale z bardzo budzetowymi rotel foruje pierwszy plan i daje potworny bas, NAD zdaje sie lepiej oddawac przestrzen i nie daje wrazenia tak wielkiej mocy. Kolumny jak niebo i ziemia ale skoro roznica w cenie jak 10:1 to moze nie ma sie co dziwic. Tunery to zabawka i daja wprawdzie informacje o muzyce ale wiele detali ucieka i czuje sie znieksztalcenia i wielokrotnie gorsza separacje kanalow w stereo w porownaniu z niemal idealna w przypadku CD. Tak pisalem bo mysle, ze jest to bardzo a propos pytan w tym watku. Jezeli ktos chce kompletowac dobry system za w miare ograniczone pieniadze to chyba warto rozlozyc proporcje fifty/fifty na kolumny i reszte zestawu. Eltax monitor ma dobra prase i w np. 'What hi-fi?' skrzy sie na czerwono z 5 gwiazdkami ale jednak jest to tylko dobra parka w swej cenie. Podlacznie duzo lepszych kolumn naprawde zmienia katastrofalnie jakosc tak jak zmiany reszty sprzetu praktycznie sa kosmetyka. W wielu pisemkach kompletujac zestwy doklada sie tanie kolumny do w miare dobrej elektroniki. I to mnie zaskakuje bo az zal tracic tak wiele wlasnie bazujac na slabiutkich glosniczkach. W 'what hi-fi?' popularne jest doradzanie kompletowania np. czegos takiego: NAD 350, 541i, + kolumny kef Q1 !!! Przy calym szacunku dla kef, taki zestawik nie zagra tak, jak by mogl i sluchajc tego przez lata nawet sie nie bedzie wiedzialo, jak dobry sprzet sie posiada i jak wiele obcinaja kolumienki za 200 funtow. co do muzyki - lepiej trzymac sie tematow i o muzyce rozmawiac na forum 'muzyka' a tu tylko o sprzecie bo inaczej porobi sie balaganik :-) pzdrw soso ¨^ Odpowiedz Link Zgłoś