Dodaj do ulubionych

kino domowe 7k

IP: 195.117.1.* 18.05.06, 13:54
Czy ktoś mi może pomóc w wyborze. Zamierzam kupić porządnej klasy kino domowe
w cenie do 7.000 zł. Porządne to znaczy w tej cenie, wiem oczywiście, że są
lepsze itd. Wymyśliłem, iż chcę mieć DVD z nagrywarką (i czytnikiem DIVx) i
znalazłem LG RH 7900 w cenie ok. 1.900 zł. Do tego chciałbym naprawdę niezły
amplituner oraz porządne kolumny. Czyli razem z kablami mogę wydać na nie ok.
5 tys. zł Przeglądając różne posty wymyśliłem np. taki zestaw:
a) Amplituner DENON 2106 + głośniki DALI Concept 6 - przód, Concept 1 -
tył i głośnik centralny Concept Center Concept 6 + sub AW8.
b) Harman/Kardon 235 + JBL Balboa (10, 30, center i sub)
Co Wy na to?
P.S. Zastosowanie to: oglądanie filmów z Cyfry (50%), DVD (25%), muzyka (25%
czasami trchę rocka, głównie pop, hip-hop,). Salon ma ok. 35m2
Obserwuj wątek
    • bishopandroid Re: kino domowe 7k 18.05.06, 20:05
      LG bym wywalił i wybrał Harmana + JBL i jakieś pożądne DVD.
      • Gość: Zdezorientowany Re: kino domowe 7k IP: 195.117.1.* 19.05.06, 08:46
        A czemu byś wywalił LG? Wiem, że może trochę nie pasuje wg ogólnej oceny
        jakości, ale ma dużą dysk nagrywarki i czyta DIV-x na czym mi trochę zależy.
        Masz coś co można by polecić zamiast?
        • kriss_333 Re: kino domowe 7k 19.05.06, 16:28
          no wlasnie, tylko LG z dyskiem czyta DIVIX i to z jakoscia DVD i dzwiek AC3
    • Gość: kriss_333 Re: kino domowe 7k IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.05.06, 22:12
      www.horn.pl/promocje.html
      Mam kolumny j.w od ponad roku, amplituner Denon 1705 i nagrywarke LG 7800.
      Zaczne od nagrywarki - jest extra, mam ja pół roku i teraz najgorsze, własnie
      dzisiaj oddałem ja do serwisu bo sie w kółko uruchamia i nie moze. Ale do tej
      pory bylo ok, gwarancja jest na 2 lata wiec nie powinno byc problemu. POza ta
      wpadka zapewnia bardzo wysoka jakosc DIVIX, a DVD to oczywiste, dysk sie
      baaaardzo przydaje, wczesniej mialem bez dysku - porazka. Jak bede wiedzial co w
      serwisie to napisze. No teraz najwazniejsze - kolumny. Po prostu kup je i juz!!!
      Sa zajebiste !!! dzwiek piekny, miekki, basy super, na filmie z DVD kazdy
      "wysiada" a na kocercie J.M.Jarra na DVD to sie nie da opisać. O Denonie to
      nawet nie pisze, bo wiadomo jaka to uznana marka.
      • Gość: kriss_333 Re: kino domowe 7k IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.05.06, 22:16
        www.horn.pl/produktyphp/pokaz_produkt.php?modelProducent=WHARFEDALE&modelNazwa=DIAMOND+KINO+9.5
        • Gość: Maniek Re: kino domowe 7k IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.05.06, 22:53
          Kupilem taki zestawik, co mozecie o tym powiedziec?

www.maxaudio.pl/sklep/artykul/id/3019
          www.maxaudio.pl/sklep/artykul/id/3022
          www.maxaudio.pl/sklep/artykul/id/3022
          www.horn.pl/produktyphp/pokaz_produkt.php?modelProducent=WHARFEDALE&modelNazwa=SW150

Calosc podpieta do amplitunera Harman/Kardon , czy lepiej by gral zestaw z
          postu wyzej ?

• kriss_333 Re: kino domowe 7k 23.05.06, 20:33
      Jak obiecałem napisze o nagrywarce (LG RH 7800). Odebrałem juz z naprawy (4
      dni), wymienili jakas płytke i poki co dziala, przy okazji uruchamia sie w 20
      sekund, a wczesniej 1 min.
      • Gość: Zdezorientowany Re: kino domowe 7k IP: 195.117.1.* 24.05.06, 12:37
        Czyli jak rozumiem to polecasz ten zakup LG? A jakieś minusy tej nagrywarki?
        • kriss_333 Re: kino domowe 7k 28.05.06, 18:55
          Cze. ZApomnialem tu zajrzeć ostatnio :) Jasne, ze polecam, nie widze zadnych
          wad. Jak wlaczysz film DIVIX z dzwiekim AC3, to nikt sie nie skapnie ze to nie
          DVD. Kupuj jak nic.
          • Gość: Zdezorientowany Re: kino domowe 7k IP: 195.117.1.* 02.06.06, 13:56
            Już prawie byłem przekonany do LG ale na jednym z forum znalazłem takie oto
            zarzuty:
            a) nie mozna przewijac filmow w formacie DivX,
            b) nie dziala zoom dla tego formatu,
            c) Podczas wyswietlania filmow w formacie DivX/XviD nie dziala PiP, w zasadzie
            dziala tylko PLAY, PAUSE i STOP.
            d) Liczne bledy przy wyswietlaniu napisow, po "ż", "ź" zawsze wstawiana jest
            spacja, do "ę" przylega kolejna literka (zlewaja sie)
            e) Nagrywarka zawiesza sie przy przewijaniu filmow DVD na podgladzie wstecz,
            pomaga tylko twardy restart.
            f) Tragicznie wolno wyswietla zdjecia, jezeli na plycie jest zapisanych kilka
            tysiecy zdjec to samo zczytanie struktury katalogow trwa kilka minut, z HDD
            jest troche szybciej ale tez strasznie wolno, samo wyswietlanie zdjec rowniez
            trwa dlugo widac rysowanie poszczegolnych linii na ekranie.
            g) nie mozna nagrac na plyte filmow w formacie DivX, ktore znajduja sie na HDD,
            to samo tyczy sie plikow MP3 i zdjec.
            h) Nagrany film np. z TV i potem poddany operacjom np. wyciecie reklam moze byc
            zapisywany na plyte tylko w czasie rzeczywisym czyli material trwajacy jedna
            godzine tylez czasu nagrywa sie na plyte, to samo tyczy sie zmiany kompesji
            jezeli film zapisany jest w SQ, a chcemy na plyte zapisac w EQ zapis trwa tyle
            samo czasu ile trwa film.

Kriss mógłbyś skomentować te zarzuty z Twojej praktyki, w szczególności
            niepokoją mnie punkty a,d,e,f,h.
            Pozdrawiam
            • kriss_333 Re: kino domowe 7k 02.06.06, 18:12
              no cze, o rany ale ktos ma problemy :)), wiec po kolei:
              a) nie prawda, nie masz normalnego przewijania, tylko musisz wpisac czas na
              ktory ma sie przesunac film, wiem ze wydaj sie to malo wygodne, ale w mojej
              poprzedniej nagrywarce po przewijaniu DIVIX-ów napisy nie zgadzaly sie z filem.
              Poza tym po co przewijac film?
              b)moze i tak ,ale po co mi ten zoom?
              c)jak wyzej, ale jak ogladam film to film a nie jeszcze to co w TV, poza tym PIP
              dziala tylko jak masz podlaczona zwykla antene, a jak masz np podpieta Cyfre to
              na AV nie dziala, ale to dla mnie bajer
              d) nie mam zadnych bledow z napisami, normalnie polska czcionka
              e)mi sie nie zawiesila nigdy
              f)moze i wolno, ale to przesada na maxa , a poza tym od tego mam kompa :)
              g)to preciez nagrywarka DVD, wiec wg mnie nic dziwnego
              h) to prawda, jesli co obrabiasz to musi sie przegrywac w czasie rzeczywistym,
              ale ja teg praktycznie nie robie, szkoda mi czasu na takie zabawy, jak chcesz
              przegrac film bez przerobek to masz przegrywanie szybkie (2 h filmu wypala plyte
              w 10 min.)

Reasumujac, uwazam ze ktos przekombinowal i chyba chcial wszystkie funkcie
              wykorzystywac i to bardzo szysko. Ogólnie duuuza przesada. Nie wiem jak inne
              nagrywarki sie zachowuja , ale maja jedna zasadnicza wade. NIE ODTWARZAJA
              DIVIX-óW. Dla mnie ten sprzet sluzy przede wszystkim do nagrywania z TV czegos
              co obehjrze i kasuje lub zgrywam na plyte, od odtwarzania folmow DVD i DIVIX. I
              jest na prawde OK. Napisz co ty na to.
              • Gość: Zdezorientowany Re: kino domowe 7k IP: 195.117.1.* 05.06.06, 08:56
                Twoje odpowiedzi są logiczne. Jednak to wolne przegrywanie po obróbce (np.
                usuwanie reklam) trochę mnie martwi, bo czasami może się zdarzyć, że jakiś film
                z TV będę chciał zarchiwzoać dla potomnycj:) i wtedy jest to upierdliwe.
                Myślałem jeszcze o Pioneerze (chyba się zdecyduje na ampli Pioneer 1015) ale
                ceny są sporo wyższe. W każdym razie dzięki za informacje i dam znak jak
                ostatecznie wybiorę. Cieszę się też że działa w miarę bezawaryjnie
                • kriss_333 Re: kino domowe 7k 05.06.06, 16:50
                  jesli mowisz o archiwizacji filmow to reklamy masz w TVN, Polsat, gdzie filmy
                  popierwsze sa stare, po drugie z lektorem, co je wyklucza do nagrywania wg mnie,
                  bo jak nie sa w wersji oryginalnej to nie ma zadnych efektow, ja nagrywam z
                  Canal + i HBO a tam nie ma reklam, wiec nie ma obrobki , czyli szybkie przegrywanie
                  • Gość: Zdezorientowany Re: kino domowe 7k IP: 195.117.1.* 06.06.06, 15:48
                    Plus dla Ciebie za logikę bo to jest faktycznie argument. W przyszłym tygodniu
                    biorę się w takim razie za zamawianie tego LG. A na razie spadam na szkolenie.
                    Poozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka