Gość: fiszman IP: proxy / 195.94.206.* 06.02.03, 16:28 Chce wydac ok. 6kzl na wzmacniacz, ktory gra a nie pierdzi. Pod wzgledem dynamiki i rytmu to ma byc traba powietrzna a nie przeciag. Czy ktos z Was ma jakies propozycje badz sugestie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
soso_soso Re: Wzmacniacz, który gra. 07.02.03, 07:59 Za 6 tys. zlotych obawiam sie, ze zaden wzmacniacz juz nie pierdzi a wybor dosc duzy :-) A co z tym wzmacniaczem, jakie kolumny w planie lub w pokoju, jaka muzyka, itd. pzdrw soso Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fiszman Re: Wzmacniacz, który gra. IP: 195.94.206.* 07.02.03, 08:39 No, z tym graniem to roznie bywa :-( Kolumny bc acoustique tibre (made in france, skutecznosc 90db), cd rotel, pokoj 23 m2 a muzyka kazda. No moze oprocz country i rapu, ktory nudzi mnie smiertelnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: soso Re: Wzmacniacz, który gra. IP: 195.41.66.* 07.02.03, 08:58 No to np. Roksan Kandy III. Wprawdzie nie za 6 tys ale nieco mniej ale zawsze. To jest cos ciekawego bo dosc 'muzyczne' brzmienie w polaczeniu ze 120W mocy. Slyszalem wielokrotnie Kandy testujac kolumny w ulubionym sklepie i musze powiedziec, ze jest bardzo dobry. Co to tzw. zewnetrznych opinii z magazynow czy review nie spotkalem nigdy zlego slowa na temat tego wzmacniacza a raczej tylko, ze jakosc przekracza cene. Jest wiec to burza ale z dobrym smakiem. Rzeczywiscie, w tym brzmieniu cos jest. Mam dosc dobre porownanie z rotelem 02 i roksan prezentuje sie znakomicie. Drozszy roksan to caspian ale ten 'tylko' 70 W. W sumie sa to wzmacniacze o tzw. 'sonical' brzmieniu. Niejako przeciwienstwo rockowego i ciezkiego grania. Mimo to wlasnie rock (wgl mnie) bardzo dobrze na nich wychodzi bo nawet przy glosnym sluchaniu brzmienie trzyma sie i nie wpada w sciane dziweku. Ostro dajace wzmacniacze to z pewnoscia rotele - np. 1060. Cena jednak takze ponizej 6000 zl. Maranz PM17 MK2 - dosc drogo jak na moj gust bo wlasnie ze 6000 a brzmienie nieco jasne, duzo wyrazniej gory. NAD w tej cenie nie ma bo albo sa tansze albo drozsze :-) pzdrw soso Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fiszman Re: Wzmacniacz, który gra. IP: 195.94.206.* 07.02.03, 09:15 Obecnie uzywam primare a10 i sadze, ze candy nie prezentuje znaczaco wyzszego poziomu, jesli wogole... Caspiana nie slyszalem, zas marantze... No wlasnie - marantze pierdza. Nie sluchalem oczywiscie wszystkich, ale moje zdanie o tej marce uleglo zmianie. Cos nie moga sie zdecydowac, w ktora strone isc. Aha, procz dynamiki i rytmu chcialbym jeszcze pilota :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: soso Re: Wzmacniacz, który gra. IP: 195.41.66.* 07.02.03, 09:50 No tak, primare a 10 to ten sam poziom co Kandy. By the way, czy primare pierdzi?!?!?! pzdrw soso Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fiszman Re: Wzmacniacz, który gra. IP: 195.94.206.* 07.02.03, 10:05 :-) Miewa tendencje do pierdniec, niestety. To jest piecyk, ktory gra lagodnie, nie kluje w uszy itd. To sa oczywiscie zalety, ale kiedy trzeba wywolac burze z piorunami, to nie daje rady. Potrzebuje wiec ampa, ktory potrafi polaczyc ze soba te 2 obszary. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: patefon Re: Wzmacniacz, który gra. IP: *.elcompzu.com.pl / 192.168.0.* 07.02.03, 09:52 posluchaj sphinxa w tej cenie moglbs zlapac model ktory da rade:-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fiszman Re: Wzmacniacz, który gra. IP: 195.94.206.* 07.02.03, 10:06 Dzieki za propozycje. Czy sphinx ma w Polsce dystrybutora? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ing. elec. Re: Wzmacniacz, który gra. IP: 212.6.124.* 07.02.03, 09:24 Gość portalu: fiszman napisał(a): > Chce wydac ok. 6kzl na wzmacniacz, ktory gra a nie pierdzi. Pod wzgledem > dynamiki i rytmu to ma byc traba powietrzna a nie przeciag. Czy ktos z Was ma > jakies propozycje badz sugestie? Cos mi sie wydaje, ze w tym wypadku nie w wzmacniaczu lezy problem. Potrzebujesz IMHO zestaw kolumn dedykowanych do PA (estradowych), niechby i aktywnych. Na takich nawet z mocy wyjscia sluchawkowego dostaniesz koncertowe natezenie dzwieku :-) Plus dynamike wyscigowki formuly 1. Poszukaj u producentow sprzetu PA. Ramsa, ElektroVoice, Seeburg, KME, JBLpro, Dynacord, Nexo, Behringer etc. Z calym szacunkiem dla producentow high end, ale pewne rodzaje muzyki brzmia wlasciwie tylko przez PA :-) Pozdr. I. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fiszman Re: Wzmacniacz, który gra. IP: 195.94.206.* 07.02.03, 10:10 Dzieki za ciekawa propozycje. Ale obawiam sie, ze nie jestem mentalnie przygotowany na taka zmiane (i finansowo chyba tez nie). Czy sklepy oferujace profesjonalny sprzet prowadza odsluchy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ing. elec. Re: Wzmacniacz, który gra. IP: 212.6.124.* 07.02.03, 10:28 Gość portalu: fiszman napisał(a): > Dzieki za ciekawa propozycje. Ale obawiam sie, ze nie jestem mentalnie > przygotowany na taka zmiane (i finansowo chyba tez nie). Eeee... :-) Maly przykladzik: JBLpro EON 10 (aktywny) ca 600 EUR/sztuka, EON 15 (tez aktywny) ca 950/sztuka. I nie potrzebujesz nowego wzmacniacza :-) Ostrzezenie (juz kiedys pisalem, ale sie powtorze): To sa kolumny na prawde estradowe. Jak sie z bliska przy nich stoi (bez sygnalu), to szumia jak wodospad. Jak graja, to na pierwszy rzut ucha trudno odroznic saksofon od skrzypiec. Ale jazda jaka odchodzi, naprawde zrzuca z krzesla. Jak samochod wyscigowy reaguje kopem na delikatne glaskanie gazu, tak tutaj gaz, rytm i reakcja na skoki dynamiczne sa fenomenalne. Nominalne 128 resp. 130 dB@1m mowi za siebie. Zrobilem kiedys blad i puscilem sobie U2 "Sunday, bloody sunday" nagranie live (z "Under blood red sky") na takim sprzecie (mialem slzbowo caly zestaw przez tydzien w domu). I mam problem, bo na normalnym hi-fi (high-end inclusive) od tego czasu mi sie ten kawalek nie podoba :-/ Lepiej (a wlasciwie to tylko glosniej, bo lepiej juz nie bedzie) jest juz tylko na koncercie. Wlasciwie potrzebowalbym dwa zestawy: hi-fi do zwykle sluchanej muzyki (tej, co ma co najmniej dwiescie lat na karku), a PA do tej nieco wspolczesniejszej. :-)) > Czy sklepy oferujace > profesjonalny sprzet prowadza odsluchy? Tu, gdzie mieszkam, owszem. W Polsce pewnie tez. POzdr. I. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: o_ Re: Wzmacniacz, który gra. IP: *.krakow.sdi.tpnet.pl 14.02.03, 10:44 > > Czy sklepy oferujace > > profesjonalny sprzet prowadza odsluchy? W krakowie przy Dunajweskiego jest sklep Yamahy. Maja odsłuchy, maja tez kolumny estradowe nie tylko Yamahy. Kiedys pogrywali tam jakas rajcowna muzyczke przez aktywny zestaw i chyba bylo to cos co nazywasz huraganem. Ciekawe przezycie badz co badz. Faktycznie majac extra kase mozna takie paczki ustawic dodatkowo w kacie i czasem odpalac. pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś