Dodaj do ulubionych

kamera-komputer

14.03.03, 21:47
Mam kamerę NV-DS15EG i oprócz tradycyjnego wykorzystania chciałbym mieć
większą radość z jej możliwości np. podłączyć do komputera, robić jakieś
animacje lub też rejestrować stop-klatki. Mam instrukcję ale lepiej posłuchać
fachowców w tej branży. Co muszę kupić i jakie mam mieć oprogramowanie żeby
być zadowolonym. Czekam na informacje.
Obserwuj wątek
    • Gość: Rysiek Re: kamera-komputer IP: *.mancafe2.mancomplex.pl 15.03.03, 12:19
      No to tak
      Jak kazda kamera cyfrowa to i twoj panasonic posiada DV terminal (iLink) czyli
      jesli chcesz to podlaczyc do kompa i pobawic sie w zgrywanie, montaz dodawanie
      efektów musisz zakupic sobie karte FireWire czyli poprostu kontroler do kamer
      cyfrowych.Dzieki niej mozesz robic wszystko co tylko zwiazen z obrobka filmow.
      Co do programow to polecam Adobe Premiere.Karty w sklepach kosztuja od 150 w
      góre ale to zalezy od firmy,oprogramowania itd...Prawda jest taka ze wystarczy
      najzwyklejsza karta DV. Jesli chcesz dowiedziec sie czegos wiecej napisz do
      mnie: megak@interia.pl Jesli jestes zainteresowany zakupem takiej karty to mam
      obecnie kilka sztuk na stanie to moge ci sprzedac wysylkowo lub
      osobiscie ,wysle ci fotki dane itd...karty sa oczywiscie nowe z 2 letnia
      gwarancja kablem i wszystkim co potrzebne do zgrywania.Policze ci po kosztach.
      Pozdrawiam
      megak@interia.pl lub GG4086472

chlipala napisał:

> Mam kamerę NV-DS15EG i oprócz tradycyjnego wykorzystania chciałbym mieć
      > większą radość z jej możliwości np. podłączyć do komputera, robić jakieś
      > animacje lub też rejestrować stop-klatki. Mam instrukcję ale lepiej posłuchać
      > fachowców w tej branży. Co muszę kupić i jakie mam mieć oprogramowanie żeby
      > być zadowolonym. Czekam na informacje.
      • Gość: Wicio Re: kamera-komputer IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.03.03, 00:15
        Rysiek dobrze mówi.

Do niektórych kart dołączają całkiem dobre oprogramowanie do robienia filmów.
        Adobe Premiere nie jest zły, ale kosztuje kupę kasy (jeśli kogoś obchodzi
        legalność) i nie jest tak intuicyjny w obsłudze jak inne programy (choć ma
        większe możliwości). Generalnie jeśli chce się zrobić prosty filmik lepiej
        chyba użyć nieskomplikowanego programu (np. firmy Pinnacle) - szybciej się
        człowiek z tym uwinie. Natomiast jeśli film ma mieć jakieś nieziemskie efekty,
        to raczej Adobe Premiere lub podobne z "wyższej półki".

To jest moje zdanie - jestem absolutnym amatorem - zrobiłem kilka filmików.
        Generalnie korzystam z programu dołączonego do karty (akurat jest to już
        niesprzedawany chyba Pinnacle Studio DV, ale są jego następcy) - łatwo w nim
        powycinać sceny, zrobić przejścia i fajne napisy w 5 sekund. Ewentualnie
        czołówki robię w Adobe Premiere.
        Mam nadzieję, że moja opinia pomoże.
      • chlipala Re: kamera-komputer 17.03.03, 08:38
        Dzięki za informacje. Jak się zdecyduję nie omieszkam skorzystać z Twojej
        oferty.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka