Dodaj do ulubionych

Kable Euro połączenia

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.10.06, 20:10
Mam wielką prośbę do Was. Kupiłam sobie nagrywarke i nie moge teraz dobrze
połączyć kablami Euro jej z pozostałymi sprzętami, tzn nie wiem jak mam
podłaczyć kino domowe, nagrywarkę, dekoder Polsatu, magnetowid i TV. Błagam
pomóżcie, bo zapomniałam dodac, że mam kablówkę i Polsat a nagrywając na
nagrywarce nagrywam z kablówki a mi zależy żeby nagrywac z Polsatu, co źle
robię? Próbowałam z instrukcjami, próbowałam połączyć VCR-nagrywarka-kino-
Polsat-TV i zawsze coś jest nie tak, albo Polsat mi znika, albo nie ma
głoasu, albo nie moge nagrywać. Dla was to pewnie pestka a dla mnie problem.
Obserwuj wątek
    • Gość: Jas Re: Kable Euro połączenia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.10.06, 14:58
      Mam podobny problem, denerwuję się, iż mam niewykorzystane możliwości ale nie
      potrafię tego dobrze podłączyć.
      • Gość: Amator Re: Kable Euro połączenia IP: *.dip.t-dialin.net 06.10.06, 16:14
        temat rzeka,dlatego eksperci glusi,ilosc sprzetu tez nie mala u ciebie,Ile
        wejsc Euro posiada telewizor,ile AV moze te wiadomosci ulatwia odpowiedzi?
        • Gość: normalny Re: Kable Euro połączenia IP: *.adsl.inetia.pl 06.10.06, 19:31
          dokłądnie, potrzeba jest okreslic ilosc i rodzaj wejsc w TV zeby nad tym
          pomyslec
        • Gość: normalny Re: Kable Euro połączenia IP: *.adsl.inetia.pl 06.10.06, 19:32
          dokladnie, trzeba wiedziec jakie i ile jest wejsc w TV zeby podjac sie próby
          podłaczania
    • Gość: Beata Re: Kable Euro połączenia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.10.06, 22:43
      Już odpowiadam.
      TV dwa wejścia Euro ale kupiłam taką przedłużkę z wyjściem na pięc Euro
      Dekoder Sat 2 wyjścia Euro, Magnetowid 2 wyjścia Euro, Nagrywarka DVD dwa
      wyjścia Euro, tuner kina dom wyjście cinch
      • Gość: Beata Re: Kable Euro połączenia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.10.06, 22:45
        Aha a TV ma 3 x AV
        • Gość: Amator Re: Kable Euro połączenia IP: *.dip.t-dialin.net 06.10.06, 22:57
          przy okazji dodatkowe pytanko(dla specow)czy ta przedluzaczka to nie pic?
          • Gość: rex Re: Kable Euro połączenia IP: *.spray.net.pl 06.10.06, 23:29
            tu trzeba uwazac, bo powinna byc naprawde dobrej jakosci i by byla dobra musi
            niemalo kosztowac
        • Gość: rex Re: Kable Euro połączenia IP: *.spray.net.pl 06.10.06, 23:34
          do pierwszego wejscia w tv podlacz nagrywarkę, do drugiego polsat, do trzeciego vcr

kablowke podlacz kablem "okraglym" do nagrywarki, a stamtąd zalaczonym kablem
          (rowniez "okraglym") do tv antena. pomijam vcr, ale jesli chcesz jeszcze
          nagrywac cos z tv na vcr to zacznij podlaczenie kablowki do vcr, potem przlotka
          na nagrywarke i na koncu tv
    • Gość: Beata Re: Kable Euro połączenia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.10.06, 15:49
      Jak pytałam w sklepie to kazali mi kupic kabel optyczny. Czy on rozwiąże mój
      problem?
      • Gość: luj Re: Kable Euro połączenia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.10.06, 01:42
        kablem optycznym podlaczysz dzwiek z nagrywarki do amplitunera
    • Gość: Beata Re: Kable Euro połączenia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.10.06, 07:39
      Ale jak to połączyć by można było nagrywać na nagrywarce z dekodera a nie z
      kablówki?
      • Gość: Kornik Re: Kable Euro połączenia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.10.06, 10:39
        Cały urok kabli Euro polega na tym, że wszystkie sygnały mamy w jednej wtyczce
        i łatwo to wszystko podłączyć, ale trudno zapanowac nad tym, gdzie jaki sygnał
        płynie. Dlatego ja preferuję podłaczanie wszystkiego przez stare dobre cinche
        do amplitunera i sterowanie wszystkim z pilota ampli. Ale skoro zdecydowałaś
        sie na Euro to spróbuje cos zaproponować. Zakładam, że magnetowid podłączasz bo
        masz wiele taśm, ale nie bedziesz na niego (ani z niego) nagrywać. Podłącz go
        więc kablem euro z TV.
        Nagrywarkę podłącz kablem Euro z TV. Do gniazda antenowego nagrywarki podłacz
        kabelówkę. Jeśli chcesz ogladać kablówkę bez włączania nagrywaarki, to wyjście
        antenowe z nagrywarki też podłacz do TV. Tuner Polsatu podłącz kablem Euro z
        nagrywarką. Jeśli przy włączonej nagrywarce włączysz tuner, to teoretycznie
        nagrywarka powinna przesłać jego sygnał do TV (u mnie DVD jest podpięte pod
        tuner Cyfry i gdy włączam DVD to ten sygnal jest wysyłany do TV zamiast obrazu
        z satelity).
        Teraz połączenia audio. Jeśli chcesz miac dźwiek z magnetowidu na głosnikach
        kina to podłacz magnetowid zwykłym kablem stereo (2x cinch z każdej strony) do
        amplitunera do gniazd VCR. Tuner Polsatu podłącz analogicznie do gniazd SAT w
        ampli. Podobnie podłącz nagrywarke do kolejnych gniazd w ampli. W amplitunerze
        będziesz wybierać, z którego źródła chcesz słuchac dźwięku. Jeśli chcesz mieć
        dźwięk wielokanałowy 5.1, to nagrywarkę musisz do ampli podłaczyć kablem
        cyfrowym (zwykłym metalowym lub optycznym). Tylko nie wiem, czy dźwięk z
        kablówki nagrywarka wyśle przez kabel cyfrowy. Jeśli nie, to musisz miec
        zarówno kabel cyfrowy jak i zwykły stereo.
        I słowo o nagrywaniu. Pamietaj, że przy takich podłaczeniach nagrywarka dostaje
        dwa sygnały: z kablówki i z tunera sat. Teoretycznie po właczeniu tunera
        powinna sama wybrac jego sygnał jako docelowy, ale nie musi tego zrobić. Wtedy
        musisz przełączyć nagrywarkę na to źródło z którego chcesz nagrywać. Powinno to
        być opisane w instrukcji. Dla przykadu powiem, że mój magnetowid ma 4 wejścia
        LINE IN + antenowe i po przeprowadzce zajęło mi prawie godzinę zmuszenie go do
        nagrywania z wejscia drugiego a nie z antenowego (instrukcja oczywiscie gdzieś
        się zawieruszyła). Oczywiście nie twierdzę, że ten wariant jest jedynym
        poprawnym, bo tak nie jest. Mozna też robudowac te połączenia np. zeby mozna
        było nagrywac z kablówki na magnetowid, ale proponuję, żebys podłączała każde
        urzadzenie w jak najprostszej konfiguracji i sprawdzała, czy wszystkie funkcje
        działają. Łatwiej wtedy eliminowac ew. błędy.
        • Gość: Beata Podziękowania IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.10.06, 12:16
          Dziękuję za pomoc i poświęcony czas. Wszystko działa, tylko chyba muszę zmienić
          kable, bo mam jakieś migania i straty kolorów /nie zawsze/ na ekranie. Kolega
          mi doradził, żebym kupiła porządne kable tzw. ekranowe. Czy to może pomóc i
          jaki jest orientacyjny koszt takich kabli?
          • Gość: rex Re: Podziękowania IP: *.spray.net.pl 09.10.06, 22:09
            ze 100 zl na jeden trzeba dac
            • Gość: Beata Re: Podziękowania IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.10.06, 15:24
              Kupiłam te kable "ekranowe" są dośc drogie i nic nie pomogło
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka