Dodaj do ulubionych

Kolumny i amplituner

IP: 80.51.159.* 20.02.07, 21:52
Witam,
Czy zestaw stereo złożony z kolumn JBL TLX 70 (150 W, 8 Ohm) i amplitunera Onkyo TX-100 [2 X 40W przy 8 Ohm (30W RMS ), minimalna implementacja 4 Ohm] jest dobrze dobrany? Amplituner nie jest za słaby i w pełni wykorzystuje potencjał kolumn?

kolumny: img107.imageshack.us/img107/3007/kolumnycd9.jpg
amplituner: img66.imageshack.us/img66/8/amplituneronkyotx100zo9.jpg
Obserwuj wątek
    • ing.elec Re: Kolumny i amplituner 20.02.07, 22:33
      Gość portalu: fazi napisał(a):

> Witam,
      > Czy zestaw stereo złożony z kolumn JBL TLX 70 (150 W, 8 Ohm) i amplitunera
      > Onkyo TX-100 [2 X 40W przy 8 Ohm (30W RMS ), minimalna implementacja 4 Ohm]
      > jest dobrze dobrany? Amplituner nie jest za słaby i w pełni wykorzystuje
      > potencjał kolumn?

To zalezy.
      Do codziennego uzytku jako wytwornica halasu bedzie ok. Nie oczekuj od tych
      glosnikow szczegolnych upojen high-fi.

Natomiast trzeba by uwazac z materialem z duza iloscia najnizszych basow lub/i
      sluchaniem naprawde bardzo glosno. Primo sluchanie z duzymi znieksztalceniami
      nie jest przyjemne, a secundo mozna clippingiem cokolwiek malego wzacniacza
      uszkodzic kolumny.

Wzmacniacz jest ok. Ale kolumny wybralbym jednak inne.

Pozdr.

I.
      • Gość: fazi Re: Kolumny i amplituner IP: 80.51.159.* 21.02.07, 12:13
        Raczej wzmacniacz ma dość ograniczoną możliwość regulacji basu. Miałem okazję podłączyć pod niego kolumny Unitra Tonsil. Byłem zaskoczony, że mimo iż bas był podkręcony na maksa, to nie dorównywał skali regulacji basu u wzmacniacza Unitry. Nie miałem już możliwości podłączenia moich kolumn pod wzmacniacz Unitry. Jednak mój amplituner jest podpięty pod kompa z kartą dźwiękową Sound Blaster Audigy, która daje o wiele więcej możliwości i bas jest całkiem niezły. Myślę o zmianie głośników basowych na te
        img74.imageshack.us/img74/6218/glosnikgj6.jpg
        mają dużo bardziej miękkie zawieszenie niż moje. Kolumny dzięki temu powinny zyskać w zakresie tonów niskich. Jednak mojemu zestawowi daleko do Technicsa SC-EH 780, którego dźwiękiem mam czasem okazję się upajać. Gdy słyszy się dźwięk tej klasy, to trudno później dogodzić uszom byle czym. Nie wszyscy są zwolennikami "ulepszaczy" generowanych przez procesor dźwięku, ale na mnie te bajery robią wrażenie. Niestety nie mogę na wieżę przeznaczyć 2500 zł, a 350 zł które mnie zestaw kosztował to i tak dla mnie dużo.
        • Gość: Kornik Re: Kolumny i amplituner IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.02.07, 13:02
          >Raczej wzmacniacz ma dość ograniczoną możliwość regulacji basu. Miałem okazję p
          >odłączyć pod niego kolumny Unitra Tonsil. Byłem zaskoczony, że mimo iż bas był
          >podkręcony na maksa, to nie dorównywał skali regulacji basu u wzmacniacza
          >Unitry.
          Sprzet prdukowany w PRLu miał dośc specyficzne parametry. W tamtych czasach
          sprzęt musiał miec dużo basu i dużo sopranu, wtedy był dobry (zapewnie
          domyślnie przyjmowano, że skoro miał wysokie i niskie, to środek też musi być
          dobry). O ile pamietam, to faktycznie regulatory barwy w niektórych modelach
          Unitry miały po 12dB regulacji w górę i w dół (a sprzet zachodni miał
          czesto "tylko" +/- 8dB). Do tego obowiazkowy kontur. Przycisku "line" chyba
          nikt nie uzywał. Ale to wcale nie znaczy, ze ten sprzet był dobry. Tak więc
          prawdopodobnie Unitra faktycznie moze mocniej podbic bas, co nie znaczy, że
          jest lepsza od Onkyo (bo jest gorsza)
          Myślę o zm
          > ianie głośników basowych na te
          > img74.imageshack.us/img74/6218/glosnikgj6.jpg
          > mają dużo bardziej miękkie zawieszenie niż moje. Kolumny dzięki temu powinny
          > zyskać w zakresie tonów niskich.
          Jeśli Twoje zdjecie kolumny przedstawia ja postawioną tam gdzie gra, to zanim
          wydasz forsę na głośniki powalcz trochę z ich ustawieniem. Efekt moze byc dużo
          lepszy niz wymiana głosników.
          > Jednak mojemu zestawowi daleko do Technicsa SC-E
          > H 780, którego dźwiękiem mam czasem okazję się upajać
          Chodzi Ci o ten zestaw:
          www.directshopper.de/technics-sc-eh-780_hifi-anlagen-komplett_p-Zoom ?
          Gwarantuję Ci, że Twój ampli ma co najmniej o klasę wieksze możliwości od tego
          w minizestawu Technicsa.
          • Gość: fazi Re: Kolumny i amplituner IP: 80.51.159.* 21.02.07, 18:53
            >zanim wydasz forsę na głośniki powalcz trochę z ich ustawieniem.
            >Efekt moze byc dużo lepszy niz wymiana głosników.

Najlepiej mi się słucha siedząc między kolumnami. Gdy siedzę przed kompem, wtedy z basami jest gorzej, choć teoretycznie miejsce skąd wydobywają się tony niskie nie powinno mieć znaczenia. Gdy dokupię kabla, to jeszcze poeksperymentuję.

Schemat pokoju: img49.imageshack.us/img49/3065/pokojiq4.jpg

pozdrawiam
            • Gość: Kornik Re: Kolumny i amplituner IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.02.07, 10:34
              Najpierw drobne wyjaśnienie-sprostowanie:
              > teoretycznie miejsce skąd wydobywają się tony nisk
              > ie nie powinno mieć znaczenia
              Nie ma takiej teorii. Mylisz pojecia. Przy niskich czestotliwościach ucho
              ludzkie nie potrafi zlokalizować źródła dźwięku (stąd idea subwooferów). Ale po
              pierwsze, dotyczy to tylko najnizszych czestotliwości, bo dźwiek kilkuset
              hertzowy juz ładnie lokalizujemy, a po drugie to nie znaczy, że głosnik możemy
              postawic byle gdzie. Poczytaj troche o zjawisku fali stojacej. Przy niskich
              tonach to jest najwiekszy problem. Czasem przesuwając sie np o 1m (lub
              przesuwając głosnik) okazuje się, że gubimy bas albo ze on sie pojawia. Miejsce
              ustawienia głosnika basowego i miejsce słuchania jest akurat bardzo wazne.
              A teraz kwestia ustawienia twojego sprzetu. Ty nie masz sprzetu stereo. Ty masz
              jak napisał ing.elec wytwornice hałasu. Siedząc między głosnikami nie masz
              żadnej szansy na poprawną bazę stereo. Na początek kup/ pożycz troche zwykłego
              kabla i zacznij bawic się rozstawianiem. Ustaw fotel na przeciwko kolumn (ale
              nie pod sama ścianą. Odsuń kolumny od scian. Przesuwaj je, przesuwaj fotel i
              sprawdzaj gdzie brzmi najlepiej.
              • Gość: fazi Re: Kolumny i amplituner IP: 80.51.159.* 22.02.07, 19:31
                Próbowałem różne możliwości. Zarówno wszystkie kąty jak i miejsca w których kolumny mogą stać trochę dalej od ściany. Wychodzi na to że miejsce gdzie kolumny stały za pierwszym razem jest najbardziej optymalne. Mimo wszystko nie wiedzieć czemu najlepiej mi się słucha siedząc między kolumnami. Ale są one ustawione bokiem. Gdy są ustawione membranami głośników w moją stronę, wtedy efekt jest najgorszy, chyba na wskutek interferencji. Może ma znaczenie to, że bass reflex znajduje się z tyłu obudowy. Zauważyłem także, że lepiej jest gdy stoję niż siedzę. Gdyby było odwrotnie zastosowałbym stojaki, a tak nie wcisnę kolumn w podłogę ;)

screen: img131.imageshack.us/img131/7047/eqbq6.jpg

>dźwiek kilkuset
                >hertzowy juz ładnie lokalizujemy

Dźwięk o który mi się rozchodzi raczej nie jest rzędu kilkuset hetzców. Reguluję go za pomocą suwaków zaznaczonych na screenie (jeszcze ewentualnie mogę zaliczyć do tego suwak z regulacja 125 Hz). Może bardziej je czuję niż słyszę, ale jednak gdzieś słychać lepiej a gdzieś gorzej.

pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka