Gość: rubin5 IP: *.gorzow.mm.pl 30.11.03, 13:50 ciekawi mnie czy film panoiramiczny mozna obejrzec na zwyklym tv 4:3. czy naprawde dużo ucieka w tym momencie??? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Ing. elec. Re: format obrazu 1:85:1 a 4:3 IP: 212.6.124.* 01.12.03, 08:04 Gość portalu: rubin5 napisał(a): > ciekawi mnie czy film panoiramiczny mozna obejrzec na zwyklym tv 4:3. czy > naprawde dużo ucieka w tym momencie??? Odpowiedz znajdziesz codziennie w zwyklym programie TV. AFIK polskie stacje notorycznie puszczaja praktycznie wszystkie filmy (ktore w oryginale sa szerokoekranowe) jako pan&scan czyli w formacie 4:3 z przycietymi bocznymi brzegami. Zak, jakby nadawanie w formacie letter box (z czarnymi pasmami na dole i gorze) bylo technicznie niemozliwe. Przypomnij sobie estetyke ekranu kinowego i wyciagnij wlasne wnioski. Pozdr. I. Odpowiedz Link Zgłoś
jaki71 Re: format obrazu 1:85:1 a 4:3 03.12.03, 09:25 Gość portalu: Ing. elec. napisał(a): > Odpowiedz znajdziesz codziennie w zwyklym programie TV. AFIK polskie stacje > notorycznie puszczaja praktycznie wszystkie filmy (ktore w oryginale sa > szerokoekranowe) jako pan&scan czyli w formacie 4:3 z przycietymi bocznymi > brzegami. Zak, jakby nadawanie w formacie letter box (z czarnymi pasmami na > dole i gorze) bylo technicznie niemozliwe. Dlaczego niemozliwe??? Jestem bardzo ciekawy? Poogladaj TCM i Ale kino. > Przypomnij sobie estetyke ekranu kinowego i wyciagnij wlasne wnioski. Wielu producentow i dystrybutorow woli wersje szeroko obrazowa niz pana&scan. W tym drugim przypadku ingeruje sie w zamierzenia tworcy i zmienia charakter sceny. Wielu nadawcow zachodnich telewizji nadaje wersje panoramiczne znieksztalcone izomorficznie take jak z DVD (w 4:3 nienaturalnie wysoki obraz) przeznaczone dla odbiornikow 16:9. JAki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ing. elec. Re: format obrazu 1:85:1 a 4:3 IP: 212.6.124.* 03.12.03, 10:52 jaki71 napisał: > > brzegami. Zak, jakby nadawanie w formacie letter box (z czarnymi pasmami n > > a dole i gorze) bylo technicznie niemozliwe. > > Dlaczego niemozliwe??? Jestem bardzo ciekawy? Poogladaj TCM i Ale kino. To byla ironia :-) "Tak, jakby nadawanie w formacie letter box bylo technicznie niemozliwe" Na co dzien ma do czynienia z niemiecka telewizja, a ta (przynajmniej stacje publiczne) filmy w wiekszosci nadaje w letter box. A nowe produkcje telewizyjne czesto w PALplus 16:9. > > Przypomnij sobie estetyke ekranu kinowego i wyciagnij wlasne wnioski. > > Wielu producentow i dystrybutorow woli wersje szeroko obrazowa niz pana&scan. > W tym drugim przypadku ingeruje sie w zamierzenia tworcy i zmienia charakter > sceny. Ja chcialem, aby autor watku sam doszedl do odpowiednich wnioskow, a Ty wszystko na tacy gotowe serwujesz ;-) POzdr. I. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wicio Re: format obrazu 1:85:1 a 4:3 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.12.03, 11:24 Jak mam oglądać film o w postaci paska o wysokości połowy ekranu to ja to walę. Ilekroć coś takiego oglądam na kompie (DivX) to powiększam sobie. I co z tego, że uciekają mi boki?? Nic. Absolutnie NIC!!! Tam się po prostu nic nie dzieje. A zamierzenie twórcy??? Buehehehe. On robiąc film panoramiczny ingeruje w moje zamierzenia oglądania filmu wypełniającego cały ekran. Niebawem kupuję telewizor i postanowiłem kupić w formacie 4:3, bo zdecydowana większość tego co oglądam jest właśnie w tym formacie. A dla jednego czy dwóch filmów panoramicznych w tygodniu nie będę się męczył rozciągniętym obrazem lub paskami po bokach w przypadku "normalnych" programów. Oczywiście, że lepiej mieć telewizor panoramiczny bo wtedy wszystko można oglądać w oryginalnym formacie, ale wtedy obraz 4:3 jest o mniejszej przekątnej, a poza tym taki telewizor kosztuje ze 2-3 razy tyle ile 4:3. Ja dziękuję. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ing. elec. Hamburger z cola IP: 212.6.124.* 03.12.03, 11:50 Coz, niektorym takie egzotyczne i abstrakcyjne pojecia, jak "estetyka" czy "kompozycja obrazu" (a czasem i "jakosc obrazu" i "jakosc dzwieku") nie sa potrzebne do szczescia. Rzecz w tym, ze nie wszystkim. Dla tych, ktorzy sie takimi duperelami nie przejmuja, divx w pan&scan na komputerowym monitorze i z dzwiekiem z komputerowych brzdekadelek jest idealnym medium (chedozyc prawa autorskie!). Niech jednak bedzie wolno wskazac przedstawicielom tej frakcji, iz "film" to nie tylko gadajace glowy i akcja na ekranie plus smieszne gadki. Ze film moze byc nawet dzielem sztuki. Ktore to dzielo mozna w calosci rozpoznac w formacie i stanie, jaki tworca wypuscil z fabryki i oznaczyl swoim nazwiskiem. Oczywiscie bedac w znakomitej restauracji mozesz olac karte dan i win i zamowic za ta sama cene hamburgera z kola. Tylko robiac to sam sobie jestes winny. POzdr. I. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafał Re: Hamburger z cola IP: *.int.warszawa.sint.pl 03.12.03, 13:27 Niestety , to naciski estetów pokroju Wicia oraz zrozpaczonych koneserów 14' powodują , że praktycznie wszystkie stacje emitują P&S jako standard , a niektórzy nadawcy "niepubliczni" sporadyczne emisje 16/9 poprzedzają potężnymi akcjami propagandowo - reklamowymi. Na drobne pocieszenie - szanujące się wytwórnie przygotowują wersje P&S starannie kadrując poszczególne sceny ( często przy współpracy z reżyserem ), tak , aby wszelkie niuanse kadru zostały przez widza dostrzeżone. ( stosuje się nawet dynamiczne przekadrowywanie - panoramowanie w trakcie jednej sceny ). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wicio Re: Hamburger z cola IP: *.isep.pw.edu.pl 03.12.03, 14:59 Cóż, możecie jedynie pochlipać. Ale faky są takie, że większość produkcji telewizyjnej jest w formacie 4:3. Gdyby było inaczej kupiłbym 16:9 albo coś jeszcze szerszego i niższego. I to wcale nie wynika z nacisków. Przynajmniej nie z moich. Ja po prostu dostosowuję się do rzeczywistości, a nie rzeczywistość do siebie. Jak za 10 lat teleexpress będzie leciał w formacie 20:5 to kupię sobie taki telewizor, teraz nie ma to sensu (no chyba że ktos ogląda 2 filmy dziennie, a wiadomości raz na tydzień) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafał Re: Hamburger z cola IP: *.int.warszawa.sint.pl 03.12.03, 15:55 Ani ja , ani przedmówca nie chlipaliśmy ( bo filmy , na jakich nam zależy oglądamy z DVD , a nie TV ). Skwitowaliśmy jedynie Twoje poczucie estetyki , które pozwala Ci rozciągnąć film sprasowany Divx-em. ( jak tam Matrix w 4/3 - nic się tam aby po bokach nie działo ????) Sam prywatnie mam 29' TV 4/3 i oglądam filmy z DVD ew. SAT w formacie widescreen - bo nie przeszkadzają mi pasy na ekranie - wolę prawidłowe proporcje i pełną treść. Podobnie , jak wolę jechać mniejszym samochodem - ale z pełnym wyposażeniem , niż większym , ale z niewygodnymi fotelami , bez klimy , poduszek i z szybami na korbkę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wicio De gustibus non est disputandum b/t IP: *.isep.pw.edu.pl 03.12.03, 16:13 Odpowiedz Link Zgłoś