Dodaj do ulubionych

format obrazu 1:85:1 a 4:3

IP: *.gorzow.mm.pl 30.11.03, 13:50
ciekawi mnie czy film panoiramiczny mozna obejrzec na zwyklym tv 4:3. czy
naprawde dużo ucieka w tym momencie???
Obserwuj wątek
    • Gość: Ing. elec. Re: format obrazu 1:85:1 a 4:3 IP: 212.6.124.* 01.12.03, 08:04
      Gość portalu: rubin5 napisał(a):

> ciekawi mnie czy film panoiramiczny mozna obejrzec na zwyklym tv 4:3. czy
      > naprawde dużo ucieka w tym momencie???

Odpowiedz znajdziesz codziennie w zwyklym programie TV. AFIK polskie stacje
      notorycznie puszczaja praktycznie wszystkie filmy (ktore w oryginale sa
      szerokoekranowe) jako pan&scan czyli w formacie 4:3 z przycietymi bocznymi
      brzegami. Zak, jakby nadawanie w formacie letter box (z czarnymi pasmami na
      dole i gorze) bylo technicznie niemozliwe.

Przypomnij sobie estetyke ekranu kinowego i wyciagnij wlasne wnioski.

Pozdr.

I.
      • jaki71 Re: format obrazu 1:85:1 a 4:3 03.12.03, 09:25
        Gość portalu: Ing. elec. napisał(a):

> Odpowiedz znajdziesz codziennie w zwyklym programie TV. AFIK polskie stacje
        > notorycznie puszczaja praktycznie wszystkie filmy (ktore w oryginale sa
        > szerokoekranowe) jako pan&scan czyli w formacie 4:3 z przycietymi bocznymi
        > brzegami. Zak, jakby nadawanie w formacie letter box (z czarnymi pasmami na
        > dole i gorze) bylo technicznie niemozliwe.

Dlaczego niemozliwe??? Jestem bardzo ciekawy? Poogladaj TCM i Ale kino.

> Przypomnij sobie estetyke ekranu kinowego i wyciagnij wlasne wnioski.

Wielu producentow i dystrybutorow woli wersje szeroko obrazowa niz pana&scan.
        W tym drugim przypadku ingeruje sie w zamierzenia tworcy i zmienia charakter
        sceny. Wielu nadawcow zachodnich telewizji nadaje wersje panoramiczne
        znieksztalcone izomorficznie take jak z DVD (w 4:3 nienaturalnie wysoki obraz)
        przeznaczone dla odbiornikow 16:9.

JAki
        • Gość: Ing. elec. Re: format obrazu 1:85:1 a 4:3 IP: 212.6.124.* 03.12.03, 10:52
          jaki71 napisał:

> > brzegami. Zak, jakby nadawanie w formacie letter box (z czarnymi pasmami n
          > > a dole i gorze) bylo technicznie niemozliwe.
          >
          > Dlaczego niemozliwe??? Jestem bardzo ciekawy? Poogladaj TCM i Ale kino.

To byla ironia :-)
          "Tak, jakby nadawanie w formacie letter box bylo technicznie niemozliwe"

Na co dzien ma do czynienia z niemiecka telewizja, a ta (przynajmniej stacje
          publiczne) filmy w wiekszosci nadaje w letter box. A nowe produkcje telewizyjne
          czesto w PALplus 16:9.

> > Przypomnij sobie estetyke ekranu kinowego i wyciagnij wlasne wnioski.
          >
          > Wielu producentow i dystrybutorow woli wersje szeroko obrazowa niz pana&scan.
          > W tym drugim przypadku ingeruje sie w zamierzenia tworcy i zmienia charakter
          > sceny.

Ja chcialem, aby autor watku sam doszedl do odpowiednich wnioskow, a Ty
          wszystko na tacy gotowe serwujesz ;-)

POzdr.

I.
    • Gość: Wicio Re: format obrazu 1:85:1 a 4:3 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.12.03, 11:24
      Jak mam oglądać film o w postaci paska o wysokości połowy ekranu to ja to walę. Ilekroć coś takiego oglądam na kompie (DivX) to powiększam sobie. I co z tego, że uciekają mi boki?? Nic. Absolutnie NIC!!! Tam się po prostu nic nie dzieje. A zamierzenie twórcy??? Buehehehe. On robiąc film panoramiczny ingeruje w moje zamierzenia oglądania filmu wypełniającego cały ekran.
      Niebawem kupuję telewizor i postanowiłem kupić w formacie 4:3, bo zdecydowana większość tego co oglądam jest właśnie w tym formacie. A dla jednego czy dwóch filmów panoramicznych w tygodniu nie będę się męczył rozciągniętym obrazem lub paskami po bokach w przypadku "normalnych" programów.
      Oczywiście, że lepiej mieć telewizor panoramiczny bo wtedy wszystko można oglądać w oryginalnym formacie, ale wtedy obraz 4:3 jest o mniejszej przekątnej, a poza tym taki telewizor kosztuje ze 2-3 razy tyle ile 4:3. Ja dziękuję.
      • Gość: Ing. elec. Hamburger z cola IP: 212.6.124.* 03.12.03, 11:50
        Coz, niektorym takie egzotyczne i abstrakcyjne pojecia, jak "estetyka"
        czy "kompozycja obrazu" (a czasem i "jakosc obrazu" i "jakosc dzwieku") nie sa
        potrzebne do szczescia.

Rzecz w tym, ze nie wszystkim.

Dla tych, ktorzy sie takimi duperelami nie przejmuja, divx w pan&scan na
        komputerowym monitorze i z dzwiekiem z komputerowych brzdekadelek jest idealnym
        medium (chedozyc prawa autorskie!).

Niech jednak bedzie wolno wskazac przedstawicielom tej frakcji, iz "film" to
        nie tylko gadajace glowy i akcja na ekranie plus smieszne gadki. Ze film moze
        byc nawet dzielem sztuki. Ktore to dzielo mozna w calosci rozpoznac w formacie
        i stanie, jaki tworca wypuscil z fabryki i oznaczyl swoim nazwiskiem.

Oczywiscie bedac w znakomitej restauracji mozesz olac karte dan i win i zamowic
        za ta sama cene hamburgera z kola. Tylko robiac to sam sobie jestes winny.

POzdr.

I.
        • Gość: Rafał Re: Hamburger z cola IP: *.int.warszawa.sint.pl 03.12.03, 13:27
          Niestety , to naciski estetów pokroju Wicia oraz zrozpaczonych koneserów 14'
          powodują , że praktycznie wszystkie stacje emitują P&S jako standard , a
          niektórzy nadawcy "niepubliczni" sporadyczne emisje 16/9 poprzedzają potężnymi
          akcjami propagandowo - reklamowymi.

Na drobne pocieszenie - szanujące się wytwórnie przygotowują wersje P&S
          starannie kadrując poszczególne sceny ( często przy współpracy z reżyserem ),
          tak , aby wszelkie niuanse kadru zostały przez widza dostrzeżone. ( stosuje się
          nawet dynamiczne przekadrowywanie - panoramowanie w trakcie jednej sceny ).
          • Gość: Wicio Re: Hamburger z cola IP: *.isep.pw.edu.pl 03.12.03, 14:59
            Cóż, możecie jedynie pochlipać. Ale faky są takie, że większość produkcji telewizyjnej jest w formacie 4:3. Gdyby było inaczej kupiłbym 16:9 albo coś jeszcze szerszego i niższego. I to wcale nie wynika z nacisków. Przynajmniej nie z moich. Ja po prostu dostosowuję się do rzeczywistości, a nie rzeczywistość do siebie. Jak za 10 lat teleexpress będzie leciał w formacie 20:5 to kupię sobie taki telewizor, teraz nie ma to sensu (no chyba że ktos ogląda 2 filmy dziennie, a wiadomości raz na tydzień)
            • Gość: Rafał Re: Hamburger z cola IP: *.int.warszawa.sint.pl 03.12.03, 15:55
              Ani ja , ani przedmówca nie chlipaliśmy ( bo filmy , na jakich nam zależy
              oglądamy z DVD , a nie TV ).
              Skwitowaliśmy jedynie Twoje poczucie estetyki , które pozwala Ci rozciągnąć
              film sprasowany Divx-em. ( jak tam Matrix w 4/3 - nic się tam aby po bokach nie
              działo ????)

Sam prywatnie mam 29' TV 4/3 i oglądam filmy z DVD ew. SAT w formacie
              widescreen - bo nie przeszkadzają mi pasy na ekranie - wolę prawidłowe
              proporcje i pełną treść.

Podobnie , jak wolę jechać mniejszym samochodem - ale z pełnym wyposażeniem ,
              niż większym , ale z niewygodnymi fotelami , bez klimy , poduszek i z szybami
              na korbkę.
              • Gość: Wicio De gustibus non est disputandum b/t IP: *.isep.pw.edu.pl 03.12.03, 16:13

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka