Dodaj do ulubionych

Jakie studia

17.02.04, 14:33
Witam, mam na imię Karina , mam 26 lat i ogromną chęć iść się uczyć.
Wcześniej nie miałam możliwości studiowania ale teraz to inna sprawa.
Jest tylko jeden problem, a mianowicie taki ,że zupełnie nie wiem jaki
kierunek wybrać. Czy jest może jakaś strona internetowa albo coś w tym
rodzaju bym mogłą dojść do tego co chcę studiować? Bardzo dziękuję za
poświęcenie mi chwili uwagi

Pozdrawiam
Karina
Obserwuj wątek
    • Gość: motlek Re: Jakie studia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.02.04, 15:19
      a moze kosmetologia?
      • kara25 Re: Jakie studia 17.02.04, 15:43
        Cześć motlek, wiesz nie zastanawiałam się nigdy nad kosmetologią ale powiem
        szczerze dało mi to teraz do myślenia. I nie wiem czy czasami kosmetologia nie
        okaże sie strzałem w dziesiątkę.Bardzo dziękuję za podpowiedź.
        Pozdrawiam Karina
      • matchbox Re: Jakie studia 26.02.04, 09:42
        duzo zalezy od Twoich zainteresowan.proponuje wejsc na strone miasta w ktorym
        mieszkasz np.www.warszawa.naszemiasto.pl. , albo www.szczecin.naszemiasto.pl i
        kliknac na link edukacja a potem uczelnie...ja tak szukalam i znalazlam:)
    • Gość: rooda Re: Jakie studia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.02.04, 15:49
      ja tez wybieram sie w tym roku na studia:) kup sobie informator dotyczacy szkol
      wyzszych, bo jest w nim mnostwo informacji, ktore pomoga ci dokonac wyboru(
      dostaniesz go w kazdym empiku)! poza tym jesli chcesz poszukac cos w necie to
      wpisz po prostu w wyszukiwarce "szkoly wyzsze" i wyswietli ci sie cala masa
      ofert. ja np. wybralam dziennikarstwo lub stosunki miedzynarodowe. wydaje mi
      sie ze przede wszystkim powinnas studiowac kierunek ktory cie interesuje, bo to
      da ci wiele satysfakcji! pozdawiam i zycze powodzenia!
    • Gość: motylek Re: Jakie studia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.02.04, 16:57
      Ja jestem na pierwszym roku Kosmetologi w poznaniu.jest bardzo duoz
      nauki,szczegolne przedmiotow medycznych ale nie zaluje.Super szkola.Gdybys
      miala jeszcze pytania pisz : aga-20@gazeta.pl
    • Gość: Richelieu* Re: Jakie studia IP: 217.98.107.* 17.02.04, 18:36
      1. w wieku 26 lat nie masz nawet cienia wiedzy co Cię interesuje? Mnóstwo
      maturzystów idzie na studia jakieś tam, bo nie wiedzą co ze sobą zrobić, potem
      albo pulubią kierunek albo i nie. Ale jako już dorosła dziewczyna powinnaś mieć
      zainteresowania.
      2. na f.cosmopolitan pytasz się o studia? nie dziwię się, że jedynym
      kierunkiem, który Ci zalecono jest kosmetologia. Zresztą może się to okazać
      dobrze płatnym zajęciem, dla cosmo-girl pieniądze są przecież superekstrahiper
      ważne
      3. idź do wróżki
      4. idź do poradni zawodowej, takiej jak maturzyści chodzą niekiedy
      5. nie wygłupiaj się, że zupełnie nic o sobie nie wiesz, a ten wątek dla picu.
      Żadnych zainteresowań? napisz co lubisz robić i dopeiro wtedy można poszukać
      odpowiedających tym kryteriom studiów
      • Gość: motylek Re: Jakie studia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.02.04, 19:50
        Jak bys chciala wiedziec kosmetologia to sa studia oparte na medycynie.Po ich
        ukonczeniu nie jest sie kosmetyczka!!!Jestem ciekawa czy cosmo-dziewczyny
        zajmuja die anatomia,dermatologia,genetyka,patofizjologia,histologia...mam
        wymieniac wiecej?zanim cos napiszesz zastanow sie!!!
        • r.richelieu Re: Jakie studia 17.02.04, 20:09
          tak, zgadza się, kosmetologia to jak wstęp do medycyny, ba, nawet połowa

ale dlaczego autorce zaproponowałaś właśnie kosmetologię? Ona nic nie napisała
          o sobie, co jest przerażające. Dlatego ja pytam się jej co lubi. Bo pójdzie na
          jakeiś zarządzanie czy inną politologię bo nie wie co chec robić. 8 lat po
          maturze człowiek jest w stanie wiedzieć czy interesuje go Kant czy barwa szaro-
          niebieska. Na hop siup tylko maturzyści wybierają studia jeszcze nieopierzeni,
          jeszcze w szoku pomaturalnym, jeszcze do skończenai szkoły nie pryzwyczajeni.
      • independent-girl Re: Jakie studia 17.02.04, 21:04
        Gość portalu: Richelieu* napisał(a):

> 1. w wieku 26 lat nie masz nawet cienia wiedzy co Cię interesuje? Mnóstwo
        > maturzystów idzie na studia jakieś tam, bo nie wiedzą co ze sobą zrobić,
        potem
        > albo pulubią kierunek albo i nie. Ale jako już dorosła dziewczyna powinnaś
        mieć
        >
        > zainteresowania.
        > 2. na f.cosmopolitan pytasz się o studia? nie dziwię się, że jedynym
        > kierunkiem, który Ci zalecono jest kosmetologia. Zresztą może się to okazać
        > dobrze płatnym zajęciem, dla cosmo-girl pieniądze są przecież
        superekstrahiper
        > ważne
        > 3. idź do wróżki
        > 4. idź do poradni zawodowej, takiej jak maturzyści chodzą niekiedy
        > 5. nie wygłupiaj się, że zupełnie nic o sobie nie wiesz, a ten wątek dla
        picu.
        > Żadnych zainteresowań? napisz co lubisz robić i dopeiro wtedy można poszukać
        > odpowiedających tym kryteriom studiów

zawsze, ale to zawsze uwielbialam czytac Richelieu* :))))))))))))
        i z tego miejsa tj. z Krakowa serdecznie Cie pozdrawiam Richelieu*
        • r.richelieu Re: Jakie studia 18.02.04, 18:55
          zawsze, ale to zawsze uwielbiałam pisanie Independent, a gdy okazało się, że z
          niej pewnie większa rusofilka niż ze mnie po prostu szczęka opadła z podziwu na
          podłogę. ;)
    • Gość: motylek Re: Jakie studia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.02.04, 07:37
      Polecilam jej Kosmetologie bo ja jestem na tym kierunku.Rodzice pchali mnie
      sila na prawo.Dzieki Bogu wybralam inny kierunek(ku ich niezadowoleniu)A
      zagubionym mozna byc nawet w wieku 50 lat.
    • kara25 Re: Jakie studia 19.02.04, 14:41
      Cześć!
      Bardzo dziękuję wam za zainteresowanie moją osobą i moim problemem.
      Owszem richelieu, to śmieszne że w tym wieku nie mam pojęcia jakie studia
      wybrać. Sama się z tego śmieję, jednakże stanowi to dla mnie duży problem.Nie
      pisałabym tu gdyby było inaczej. Jeżeli masz zamiar prawić tutaj jakieś
      durnowate morały to wybacz ale lepiej znikaj. Ja prosze o poradę a nie o
      pieprzenie jakiejś przemądrzałej i nabzdyczonej baby.
      Zaraz po maturze poszłam na studia Zarządzanie i Marketing, był to wtedy
      najbardziej rozchwytywany kierunek. Jednak po roku stwierdziłam,że nie chcę
      robić tego co wszyscy. Zakończyłam swoją edukację na tym etapie i żałuję swojej
      decyzji bardzo. Żałuję ,że od razu nie poszłam gdzieś indziej, np. na
      psychologię. Jednak teraz na psychologię iść nie mogę , ponieważ nie ma u nas
      na Śląsku psychologii zaocznej. Mam pracę, którą lubię, jestem sekretarką a
      raczej prawą ręką szefa i to jest to co chcę w życiu robić dalej. Jest super
      kiedy szef słucha moich pomysłów i wciela je w życie. Dobrze też ,że nie muszę
      podejmować tak ważnych decyzji jak on i martwić się co się stanie jak dany
      pomysł nie wypali. Nie ma tak dużej presji na tym stanowisku. Uwielbiam swoją
      pracę i napewno jej nie zmienię, ale nie wiem jakie studja mnie zainteresują.
      Chcę tylko podnieść swoje kwalifikacje tak na wszelki wypadek, no i dlatego
      żeby być w zgodzie z własnym sumieniem. Nie wiem jakie studia mam wybrać,
      śmieszne ale prawdziwe.
      Pozdrawiam
      Karina
      • r.richelieu Re: Jakie studia 19.02.04, 16:05
        asystentkami zostają zwykle osoby po filologiach lub administracji, poza
        kierunkami wszystko jedno jakimi. Bo asystentka poza tym, że musi meić ogólne
        rozeznanie w działalności firmy musi mieć przede wszystkim cechy, których nie
        da się nauczyć na żadnych studiach.
        nie napisałaś kim jesteś i, że chciałabyś tylko podneiść swoje kwalifikacje.
        Skąd wiadomo co chcesz podnosić jeśli o sobie nie napisałaś wcześniej nic. Że
        zrezygnowałaś z nielubianych studiów to bardzo dobrze, a psychologię zawsze
        można zrobić podyplomowo. Nie będzie to co prawda normalna psychologia, ale jak
        dla osoby, która wiąże plany z zawodem asystentki to w sam raz.

podpisano
        nabzdyczona mondralińska
        • kara25 Re: Jakie studia 20.02.04, 15:35
          Cześć Richelieu, na początku chciałabym przeprosić za mój wybuch wczorajszy.Nie
          znam Cię i nie miałam prawa w ten sposób napisać. Miałam styczność z Twoim
          pisaniem już wcześniej i powiem szczerze też nie były za miłe te twoje
          wypowiedzi.Ale pomińmy.Masz rację co do tej psychologii podyplomowej.
          Nie wiem co jeszcze mam o sobie napisać żebyś mniej więcej wiedziała kim
          jestem.Napisz co chcesz wiedzieć konkretnie.
          A narazie napiszę ,że wcześniej ukończyłam liceum. Mam też ukończony
          kurs "Specjalista managersko-administracyjny i finansowy firm".Kiedyś uczyłam
          się angielskiego w stopniu średnio zaawansowanym, mam chęć ogromną pogłębić
          swoją wiedzę z włoskiego, ponieważ bardzo ten język mi się podoba. Co lubię?
          więc lubię czytać książki, lubię modę, imprezy, podróże.
          A Ty richelieu jakie studia kończyłaś? Może coś mi to podpowie.
          Pozdrawiam Karina
          • Gość: Richelieu* Re: Jakie studia IP: 217.98.107.* 20.02.04, 17:50
            E, jaki wybuch, nic nie widziałam i nic nie słyszałam. Nie było ;)
            Osoba, która kompletnei nie wie na jakie studia chciałaby, ale wie, że
            chciałaby w ogóle idzie na zarządzanie. Tyle, że od zarządzania jest po uszy
            ludzi, od administracji też.. Na filologię nei bardzo, bo Twój angielski jest
            średni.. Tyle, że Ty masz już zawód i chcesz się po prostu sdokształcić żeby
            lepiej wykonywać to co już robisz. Poszłabym na administrację. A po nawet
            licecncjacie na podyplomową psychologię, chyba można już po licencjacie.
            Języki, no, nie wiem, zawsze od asystentek wymagany jest angielski i jakiś
            jeszcze, ale Ciebie to nie dotyczy bo jesteś już zasiedziała, zaklepana, u
            siebie w domu i w ogóle pani na włościach w firmie, w której pracujesz. Nie ma
            siły żeby Ciebie stamtąd "wykopać". Ogromny atut.
            Książki, moda, imprezy, podróże. No, cóż, nie ma studiów, przynajmniej nie w
            Polsce, żeby połączyć przyjemne hobby z pożytecznym wykształceniem.

Moje pisanie już wcześniej? Na Fcosmopolitan? Widzisz, przychodzę na to forum
            celem kompletnej głupawki w chwilach przeciążenia umysłu, odpręża jak diabli,
            śmeich do łez, boki zrywać itd. I z reguły nie traktuję tego forum poważnie,
            bywają wyjątki, Ty jesteś takim wyjątkiem na przykład, bo też temat jest
            nieforumocosmopolityczny. Co do innych wypowiedzi ;))) Ile to już, 3 tyś 4 tys,
            nawet sprawdzać mi się nie chce. Kiedy przejrzysz wszystkie, ze wszystkich
            forów, nie tylko z cosmopolitana służącego do jaj robienia wtedy zobaczysz jaka
            ze mnie grzeczna dziewuszka.
            Moje studia? geografia i socjologia
            • kara25 Re: Jakie studia 21.02.04, 14:06
              Cześć Richerieu
              Ogromne dzięki za podpowiedz, wiesz chyba to najlepszy pomysł z tą
              administracją. Język muszę podszkolić zarówno angielski jak i włoski.
              W tym całym ambarasie nie napisałam chyba ,że mam synka 1,5 rocznego, co też
              utrudniało mi podjęcie studiów. teraz troszeczkę podrósł więc mogę go zostawić
              z jego tatusiem. Ja z kolei odpocznę sobie trochę od nich obu. A Ty masz
              dzieci?
              Przeleciałam całe Fcosmopolitana i powiem Ci, że to Twoje pisanie nawet mi się
              podoba. Jesteś mądrą kobietą i bardzo inteligentną. Do tego odważna i twardo
              stąpająca po ziemi. Tylko pogratulować. Taka powinna być prawdziwa kobieta w
              dzisiejszych czasach. Jestem pod wrażeniem.Kiedyś wkurzały mnie takie babki, bo
              były lepsze ode mnie mimo,że ja też nie jestem aniołkiem ani jakimś
              ciołkiem.Ale dzisiaj patrzę na nie z podziwem.
              Jesteś już po studiach czy w trakcie?
              Cieszę sie,że traktujesz mnie poważnie.
              Napisz coś o sobie jeśli zechcesz oczywiście.

• r.richelieu Re: Jakie studia 22.02.04, 00:22
                oj kara, kara. Od tych słodkości cała spąsowiałam. Zwłaszcza, że na prawdę to
                forum używam w celu gadania gupot i prowokowania ile wlezie. Lubię forum
                psychologię najbardziej, inne też zresztą.
                Dziecko.. No masz szczęście niesamowite, z mojego punktu widzenia. Bo mając już
                dziecko, jak to się brzydko mówi, odchowane, możesz zająć się samodoskonaleniem
                i nie przyłapie Cię już myśl, a może by tak dziecko, tylko kiedy i za co. Mnie
                przyłapała z powodu zakrętów takich różnych tylko, że. Właśnie, jedni są
                cudownymi matkami, a drudzy są cudownymi mondralińskimi, jak ja ;) Nie mam
                dzieci, jestem rok młodsza od Ciebie. Na studiach jestem na 2. roku dopiero,
                hihi, na tych drugich na 5 i 1 jednocześnie. No, a tak w ogóle to straszny
                ekschibicjonizm. Ale ja jestem ekschibicjonista.

A poza tym wiem, że na tym forum można być mądrą i inteligentną, jakie to
                dowartościowujące, na innych forach już tak łatwo mi nie idzie, hihi, tam
                wychodzi szydło z worka.

I bardzo dużo osób w moim czy Twoim wieku zaczyna studia i zupełnie inaczej je
                traktują musząc na nie zarobić, a poza tym mając za sobą kilka bitych lat bez
                szkoły
                • kara25 Re: Jakie studia 22.02.04, 17:33
                  Witam, zauważyłam już kiedyś właśnie ,że z Ciebie niezła prowokatorka hihihi.
                  Mnie też udało Ci się wkurzyć na początku. Ale powiem Ci, że to mi się podoba.
                  Chyba też spróbuję, jeśli to tak odpręża jak mówisz. A mnie potrzeba dużo
                  relaksu.
                  Lubisz psychologię? Mamy chyba wspólny temat, bardzo się cieszę.
                  Faktycznie Filip jest moim oczkiem w głowie i tak sobie pomyślałam i
                  zaplanowałam jak właśnie mówisz,że jeśli nie chodzę do szkoły to wychowam
                  dziecko a potem poświęcę się robieniu kariery. Wydaje mi się bezsensowne
                  staranie się w pracy , zdobywanie pozycji a kiedy jesteś już wysoko musisz iść
                  na macierzyński, potem wychowawczy itd. Potem wywalają z pracy albo kiedy
                  wracasz to zajmowane przez ciebie stanowisko jest już zajęte. Można się nieźle
                  wkurzyć. W tej chwili mam pełne pole do popisu. Zaczynam wszystko od nowa.
                  Jak Ty sobie radzisz na dwóch kierunkach? Jestem pełna podziwu. Masz czas dla
                  siebie wogóle? Pewnie dużo nauki, ja się boję ,że nie dam rady nauczyć się
                  wszystkiego i Filipek mi nie pozwoli. Ale spróbować można.Decyzja podjęta. Idę
                  od października.
                  Jesteś z Wawy?
                  A co do ekshibicjonizmu to powiem tyle ,że mamy dużo wspólnego.
                  Pozdrawiam serdecznie
                  Karina

• verka.w kara25 26.02.04, 13:20
                Vitam!!!
                Przeczytalam Twoja wypowiedz powyzej na temat pisania Richerieu i zauwazylam
                jedna ciekawa rzecz, mianowicie to, ze zupelnie jakbym czytala niektore
                artykuly cosmopolitan. Dziwie sie wiec Richerieu ze z taka checia przyjela
                Twoje lizusostwo.
                Pozdrovionka - Verka
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka