Dodaj do ulubionych

PROKURATOR A ALLEGRO

IP: *.interecho.com / 62.233.170.* 06.07.04, 18:42
Witam,
nie iwedzialam gdzie umiescic moje zapytanie i wybrałam forum,na ktorym jest
najwiecej uczestniczek:-)))Nie iwem czy mozecie mi pomoc.Otoz kupiłam podróbke
perfumu na Allegro,zazadałam zwrotu pieniedzy,ale minelo juz 1,5 miesiaca a o
sprzedajacym ani sladu,nie odzywa sie,lecz widze ze loguje sie na aukcjach.Czy
wobec powyzszej sytuacji moge zglosic ten fakt do prokuratora,jako oskarzenie
o oszustwo.Czy prokurator zajmuje sie takimi sprawami,czy raczej odmówi?JAk
myslicie,to byla kwestia 200zl.
Znajac numer IP komputera sprzedajacego mozna dotrzec do adresu z ktorego pisał.
CZekam z niecierpliwoscia na WAsze sugestie
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • Gość: Artur Wyśmieją Cię IP: *.acn.waw.pl 06.07.04, 20:11
      Nie słyszałaś maleńka nigdy o tzw. niskiej szkodliwości społecznej czynu? Pewien
      znajomy, będący na aplikacji w prokuraturze, opowiadał mi swego czasu, że
      zgłasza się do nich masa ludzi nabitych w butelkę na Allegro, a im ręce opadają.
    • Gość: erynia Re: PROKURATOR A ALLEGRO IP: 217.153.143.* 06.07.04, 20:29
      Jak mialas 200 zl to trzeba bylo do sklepu isc...
      • Gość: marzenka Re: PROKURATOR A ALLEGRO IP: *.interecho.com / 62.233.170.* 06.07.04, 22:10
        Erynia,nie chodzi o to ze mogłam isc do slepu,perfum w sklepie kosztuje 510zl,a
        na taki koszt to mnie nie stac:-))
    • Gość: tex Re: PROKURATOR A ALLEGRO IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.07.04, 20:42
      A cóż Ci się stanie jeśli zgłosisz? Wystosuj pismo do Prokuratury, załącz do
      niego dowody w postaci np: wszelkiej korespondencji ze sprzedającym /np,
      przekazy, dowody wpłaty itp./ Musisz w nim wskazać na czym opierasz swoje
      podejrzenie o oszystwo. Tych perfum nie wyrzucaj, zachowaj je bo jest to
      podstawowy dowód w sprawie. Uzasadnienie Twego podejrzenia musi być mocne!!
      • Gość: marzenka Re: PROKURATOR A ALLEGRO IP: *.interecho.com / 62.233.170.* 06.07.04, 22:09
        Dziekuje za wszelkie sugestie.Słyszałam przed chwilka,ze niczego nie wygram,bo
        jak mam udowodnic iz ta właśnie butelke zakupiłam u sprzedajacego,ze moze mialam
        w domu podrobke i probuje cos pokrecic.I jak mam udowodnic,ze tą właśnie butelkę
        zakupiłam?
        • Gość: tex Re: PROKURATOR A ALLEGRO IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.07.04, 22:28
          Ocenę dowodów pozostaw prokuratorowi. Może ta osoba jest już na "tapecie".
          Spróbuj, koszty niewielkie a tym sposobem może przyczynisz sie do tego iż
          wiecej osób oszukanych przez tą osobę nie będzie.
        • Gość: Nina Re: PROKURATOR A ALLEGRO IP: *.toya.net.pl 06.07.04, 22:29
          Nie do prokuratury a na policje zglaszasz.Bierzesz w teczke:wydruk
          korespondencji-lacznie z potwierdzeniem z Allegro, ze wygralas taka a taka
          aukcje,dowod wplaty, komentarz-jesli taki otrzymalas,wszystkie dane jegomoscia.
          Potrwa to chwile i nie wroze wielkiego sukcesu,ale dla swojego dobrego
          samopoczucia powinnas to zrobic.Policja przekazuje sprawe prokuraturze i juz.
          Pozdrawiam.
          PS.Za wprowadzanie na rynek podrobek jak najbardziej prowadzi sie postepowania.
          • Gość: marzenka Re: PROKURATOR A ALLEGRO IP: *.interecho.com / 62.233.170.* 06.07.04, 22:46
            MAm juz przygotowane dokumenty.Zastanawiam sie nad jedna sprawa,skoro ten PAN
            sprzedaje podróby,to dlaczego ludzie wystawiaja mu pozytywne komentarze.Chyba
            dlatego ,ze boja sie negatywa.NAuczka taka ze nie bede kupowala niczego na
            aukcjach.:-(((
          • Gość: tex Re: PROKURATOR A ALLEGRO IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.07.04, 14:46
            Nie ma znaczenia do jakiego organu zgłosisz. Prokuratura też jest organem
            ścigania i w jej obowiązku jest nadzór nad czynnościami prowadzonymi przez
            Policję. Dlatego sugerowałem Prokuraturę i dalej tak właśnie proponuję.
    • Gość: Rocco hehe , chyba brakuje ci czegos :)))) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.07.04, 22:43
      ty chyba nie napisalas tego na serio :)) za 200 zl nie prowadzi sie sprawy :))
      • Gość: marzenka Re: hehe , chyba brakuje ci czegos :)))) IP: *.interecho.com / 62.233.170.* 06.07.04, 23:04
        Bardzo przeprtaszam,a dlaczego by za dwiescie złotych sprawy nie
        prowadzic>Zostalam oszukana i o to wniosłam sprawe,nie o kwote lecz o oszustwo.
        • Gość: ola Re: hehe , chyba brakuje ci czegos :)))) IP: *.dobrafirma.com / *.internetdsl.tpnet.pl 07.07.04, 12:49
          A dalego od Ciebie ten gość mieszka? Na pewno masz jego adres...moge się
          mylić, ale może sprawniej byłoby osbobiście się do niego pofatygowac w celu
          wyjasnienia( oczywiście nie sama)...A tak będziesz musiała co chwile jeździć z
          jakimiś zeznaniami...a i tak nie wiadomo ile ta sprawa będzie sie ciągła.
        • Gość: słonko Re: mało znacząca IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.07.04, 14:51
          fakt że oszustwo ale o małej szkodliwości ze względu na wartość przedmiotu sporu
    • prozycki Jak to wygląda od strony prawnej 09.07.04, 11:32
      Na Pani szkodę popełniono oszustwo. Mimo relatywnie niskiej wartości pieniężnej
      rozporządzenia pani kontrahent popełnił przestępstwo oszustwa z art. 286&3
      kodeksu karnego, za co grozi kara grzywny, ograniczenia wolności albo
      pozbawienia wolności do lat 2. Jeżeli ma Pan zatem dowód wpłaty pieniędzy albo
      np. dowód przekazu pieniężnego, zna Pan tożsamość oszusta oraz posiada Pan np.
      na dysku twardym lub dyskietce ofertę sprzedaży rzeczy, jak również np.
      korespondencję mailową ze sprzedawcą rzeczy radzę udać się na Policję lub do
      prokuratury rejonowej w celu złożenia zawiadomienia o popełnionym na Pani
      szkodę przestępstwie. Oszustwo ścigane jest z urzędu i nie poniesie Pan z tego
      tytułu żadnych kosztów postępowania. Jak sądzę dowody ma Pan w ręku, więc można
      śmiało udać się na Policję.
      Art. 286. § 1. Kto, w celu osiągnięcia korzyści majątkowej, doprowadza inną
      osobę do niekorzystnego rozporządzenia własnym lub cudzym mieniem za pomocą
      wprowadzenia jej w błąd albo wyzyskania błędu lub niezdolności do należytego
      pojmowania przedsiębranego działania,
      podlega karze pozbawienia wolności od 6 miesięcy do lat 8.
      § 2. Tej samej karze podlega, kto żąda korzyści majątkowej w zamian za zwrot
      bezprawnie zabranej rzeczy.
      § 3. W wypadku mniejszej wagi, sprawca
      podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat
      2.
      § 4. Jeżeli czyn określony w § 1-3 popełniono na szkodę osoby najbliższej,
      ściganie następuje na wniosek pokrzywdzonego

Łatwiej dojść swoich praw na drodze procesu cywilnego.
      W tym celu należy napisać pozew o wykonanie umowy i zwrot kosztów poniesionych
      w związku z próbami doprowadzenia do wykonania umowy przez zobowiązanego - np.
      koszty telefoniczne.
      Koszt wniesienia powództwa, czyli wpis wynosi 8% wartości przedmiotu sporu,
      jednak nie mniej niż 30 złotych.
      Prawdopodobieństwo wygrania sprawy jest dość duże, ponieważ od niedawna
      złagodzono rygory co do formy zawierania umów o wartość przekraczającej
      określoną wartość i obecnie nie ma szczególnych ograniczeń dowodowych w
      przypadku dochodzenia wykonania zobowiązania z umowy, która nie została
      stwierdzona pismem.

Poza tym można dochodzić jeszcze z kodeksu cywilnego wykonania umowy.
    • ofusz Re: PROKURATOR A ALLEGRO 09.07.04, 11:45
      Gość portalu: mariola napisał(a):

> Witam,
      > nie iwedzialam gdzie umiescic moje zapytanie i wybrałam forum,na ktorym jest
      > najwiecej uczestniczek:-)))Nie iwem czy mozecie mi pomoc.Otoz kupiłam podróbke
      > perfumu na Allegro,zazadałam zwrotu pieniedzy,ale minelo juz 1,5 miesiaca a o
      > sprzedajacym ani sladu,nie odzywa sie,lecz widze ze loguje sie na aukcjach.Czy
      > wobec powyzszej sytuacji moge zglosic ten fakt do prokuratora,jako oskarzenie
      > o oszustwo.Czy prokurator zajmuje sie takimi sprawami,czy raczej odmówi?JAk
      > myslicie,to byla kwestia 200zl.
      > Znajac numer IP komputera sprzedajacego mozna dotrzec do adresu z ktorego pisał
      > .
      > CZekam z niecierpliwoscia na WAsze sugestie
      > Pozdrawiam

Przede wszystki ten fakt nalezy zglosic na allgro. Dokonac odpowiedniego wpisu
      komentarza to transakcji...
    • Gość: Rocco ludzie kupujacy na alegro to naiwniacy,frajerzy :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.07.04, 19:44
      smiac mi sie chce z takich co tam kupuja :))))))))))))))
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka