IP: 82.160.53.* 18.08.04, 12:08
Jakie są pierwsze objawy ciąży? czy tesom ciążowym mozna ufać bo go zrobiłam
i wyszedł negatywny ale mam watpliwości.
Obserwuj wątek
    • lorenzo_pagaj Re: pomózcie 18.08.04, 12:10
      Pierwsze objawy:
      - zielony sluz z nozdrzy
      - ciagla sraczka
      - wysoka temperatura
      - niskie IQ
      - cieknacy kaloryfer
      - wysokie zuzycie paliwa samochodu sasiada
      - ciagle klotnie listonosza z sasiadka
      • Gość: Ewa Re: pomózcie IP: 82.160.53.* 18.08.04, 12:13
        dzięki pomogłeś/łaś mi bardzo wszystko sie zgadza poza tym IQ
        • Gość: masabka Re: pomózcie IP: *.system / *.system-net.pl 18.08.04, 12:21
          jesli chodzi o objawy to kazda kobieta ma inne ja przy pierwszej ciazy mialam mdlosci bylo mi salbo ,przy drugiej ciazy wogule nie mialam mdlosci .Jesli chodzi o testy czasem zdazaja sie felerne ale ja za kazym razem mialam pozytywny wiec nie wiem .Ale najlepiej idz do lekarza i zrobia ci badanie i bedziesz wiedziec
          • Gość: Ewa Re: pomózcie IP: 82.160.53.* 18.08.04, 12:24
            dziekuje bardzo za pomoc to naprawde dla mnie wazne
    • czaroffnica24 Re: pomózcie 18.08.04, 12:48
      Objawy subiektywne (odczuwane przez kobiety):

1. Zatrzymanie krwawienia miesiączkowego, symptomatyczne zwłaszcza u kobiet z
      regularnymi dotąd cyklami.

2. Nudności, wymioty, ślinotok, zgaga. Występują głównie rano, choć czasami
      mogą dokuczać przez cały dzień. Nudności i wymioty występują od 6-8 tygodnia i
      zazwyczaj trwają do 12-14 tygodnia ciąży.

3. Zawroty głowy, omdlenia.

4. Zmiany łaknienia - brak lub nadmierne łaknienie, tzw. zachcianki.

5. Częstsze oddawanie moczu.

6. Zaparcia.

7. Zmiany samopoczucia, przede wszystkim jest to zmęczenie, drażliwość,
      nadpobudliwość.

8. Bolesność gruczołów piersiowych występująca od 6 tygodnia ciąży.

Objawy obiektywne:

1. Podwyższenie podstawowej temperatury ciała powyżej 37 °C, utrzymujące się
      przez min. 2-3 tygodnie po owulacji.

2. Zmiany w gruczołach piersiowych: powiększenie, obrzmienie, wzrost napięcia,
      poszerzenie naczyń żylnych widocznych pod skorą, przebarwienie brodawek i
      obwódek piersiowych.

3. Pojawienie się nowych rozstępów skórnych, najwyraˇniej na brzuchu, na
      bocznych powierzchniach pośladków i zewnętrznych powierzchniach ud.

4. Szereg zmian w narządach płciowych, które stwierdza lekarz w trakcie badania
      ginekologicznego.

Objawy pewne:

1. Ultrasonografia (USG). Pozwala najwcześniej (już w 5. tygodniu) uzyskać
      pełne potwierdzenie ciąży.

2. Wysłuchanie tętna płodu. (KTG - kardiotokografia)

3. Wysłuchanie, wyczuwanie i oglądanie ruchów płodu. Przy pierwszej ciąży ruchy
      wyczuwa się od ok. 20 tygodnia, przy następnych nieco wcześniej, od ok. 18
      tygodnia ciąży.

Zmiany w organizmie kobiety podczas ciąży:

1. Zwiększenie objętości osocza krwi o około 1,5 litra - rozrzedzenie krwi.

2. Zwiększenie ilości czerwonych krwinek we krwi. W związku z tym następuje
      zwiększone zapotrzebowanie na żelazo. Mimo tego, z uwagi na rozrzedzenie krwi
      może dojść do względnej niedokrwistości.

3. Wzrost liczby białych krwinek i płytek krwi.

4. Serce pracuje intensywniej, pompuje więcej krwi niż zwykle. Wzrasta przepływ
      krwi przez macicę, nerki i skórę.

5. Ciśnienie krwi na początku ciąży nieco spada, potem wraca do normy.

6. Wzrasta ilość i głębokość oddechów, zwiększając intensywność czynności
      oddychania o 40 %. Pod koniec ciąży połowa tlenu jest przeznaczona na
      zaspokojenie potrzeb dziecka.

7. Następuje spowolnienie przesuwania się treści w jelitach, zaburzenie
      czynności mięśni zwieraczy, ponadto rozrastająca się macica uciska na jelita
      potęgując objawy typu zgaga, zaparcia.

8. Następuje wzrost masy ciała o ok. 20 %. Najczęściej jest to mniej, więcej 10-
      14 kg. Przyrost zarówno większy jak i mniejszy nie jest stanem prawidłowym.

9. Zwiększają się potrzeby energetyczne, na początku ciąży o ok. 250 kcal, pod
      koniec o 500 kcal na dobę. Tym samym, u kobiet ciężarnych wykonujących lekką
      pracę, wynosi ono ok. 2500 kcal. na dobę. Jeśli kobieta karmi piersią, należy
      doliczyć jeszcze 500 kcal.

10. Wzrasta stężenie cholesterolu i lipidów we krwi.

Co do testów, ginekolodzy mówią, że są pewne w 50%. :)))
      • Gość: Ewa Re: pomózcie IP: 82.160.53.* 18.08.04, 13:13
        dziękuje Tobie bardzo za wyczerpującą odpowiedz mam nadzieję że to fałszywy
        alarm ppaaaaaaa
        • niebieskax Re: pomózcie 19.08.04, 11:37
          testom można ufać, wykrywają dzieciątko juz w 3 dobie, a to znacznie wcześniej
          niz lekarz podczas badania ginekologicznego.
          U mnie 1 objawem było sikanie
          u innych czasem wymioty, mdłości albo obrzmienie piersi.
          Albo wszystko naraz.
          pozdr.
          • Gość: Soniqa Re: pomózcie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.08.04, 11:56
            najwczesniejsze objawy ciazy to oczywiscie brak miesaiczki,powiekszone
            nadwrazliwe piersi, dziwny metaliczny smak w ustach, uczucie sennosci w ciagu
            dnia, oslabienie - czasem zawroty glowy,obfitsza niz zwykle wydzielina
            pochwowa, mdlosci i wymioty, wyrazna niechec do niektorych zapachow czy smakow
            polaczona z niepochamowanym pociagiem do innych, chwiejnosc nastroju, czeste
            oddawanie moczu
            Mam nadzieje ze to wystarczy
          • czaroffnica24 Re: pomózcie 19.08.04, 12:16
            Chyba w trzeciej dobie od dnia spodziewanego okresu...
            Wczesne rozpoznanie ciąży opiera się na wykryciu gonadotropiny kosmówkowej
            (HCG - ang.: human chorionic gonadotropin), która pojawia się we krwi matczynej
            8 - 9 dnia po zapłodnieniu i nieco później w moczu. Jest to hormon, który
            powstaje w łożysku i dostaje się do krwi matki i płodu. Podtrzymuje wydzielanie
            progesteronu, hormonu odpowiedzialnego za utrzymanie ciąży. Ponadto HCG
            reguluje rozwój i funkcję hormonalną gruczołów płciowych płodu.

W powszechnie stosowanym teście ciążowym obecność HCG w moczu stwierdzana jest
            na podstawie reakcji antygen-przeciwciało, zachodzącej między beta-HCG a
            przeciwciałami anty-HCG.

A gdyby te testy (mam na myśli ogólne dostępne w aptekach) były miarodajne, to
            ja już trzykrotnie byłabym mamusią, a moja siostra nie miałaby synka.

Na wynik ma wpływ wiele czynników. Zarówno godzina wykonania, pokarmy, które
            się spożywało, jak i stres, czy nawet sama próbka moczu. Próbka powinna być z
            porannego moczu i najlepiej ze środkowego strumienia. Tutaj wynik może zaburzyć
            nawet płyn do higieny intymnej. W pierwszym momencie próbka jest skażona
            bakteriami znajdującymi się przy ujściu cewki moczowej.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka