Gość: Ewa IP: 82.160.53.* 18.08.04, 12:08 Jakie są pierwsze objawy ciąży? czy tesom ciążowym mozna ufać bo go zrobiłam i wyszedł negatywny ale mam watpliwości. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
lorenzo_pagaj Re: pomózcie 18.08.04, 12:10 Pierwsze objawy: - zielony sluz z nozdrzy - ciagla sraczka - wysoka temperatura - niskie IQ - cieknacy kaloryfer - wysokie zuzycie paliwa samochodu sasiada - ciagle klotnie listonosza z sasiadka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ewa Re: pomózcie IP: 82.160.53.* 18.08.04, 12:13 dzięki pomogłeś/łaś mi bardzo wszystko sie zgadza poza tym IQ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: masabka Re: pomózcie IP: *.system / *.system-net.pl 18.08.04, 12:21 jesli chodzi o objawy to kazda kobieta ma inne ja przy pierwszej ciazy mialam mdlosci bylo mi salbo ,przy drugiej ciazy wogule nie mialam mdlosci .Jesli chodzi o testy czasem zdazaja sie felerne ale ja za kazym razem mialam pozytywny wiec nie wiem .Ale najlepiej idz do lekarza i zrobia ci badanie i bedziesz wiedziec Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ewa Re: pomózcie IP: 82.160.53.* 18.08.04, 12:24 dziekuje bardzo za pomoc to naprawde dla mnie wazne Odpowiedz Link Zgłoś
czaroffnica24 Re: pomózcie 18.08.04, 12:48 Objawy subiektywne (odczuwane przez kobiety): 1. Zatrzymanie krwawienia miesiączkowego, symptomatyczne zwłaszcza u kobiet z regularnymi dotąd cyklami. 2. Nudności, wymioty, ślinotok, zgaga. Występują głównie rano, choć czasami mogą dokuczać przez cały dzień. Nudności i wymioty występują od 6-8 tygodnia i zazwyczaj trwają do 12-14 tygodnia ciąży. 3. Zawroty głowy, omdlenia. 4. Zmiany łaknienia - brak lub nadmierne łaknienie, tzw. zachcianki. 5. Częstsze oddawanie moczu. 6. Zaparcia. 7. Zmiany samopoczucia, przede wszystkim jest to zmęczenie, drażliwość, nadpobudliwość. 8. Bolesność gruczołów piersiowych występująca od 6 tygodnia ciąży. Objawy obiektywne: 1. Podwyższenie podstawowej temperatury ciała powyżej 37 °C, utrzymujące się przez min. 2-3 tygodnie po owulacji. 2. Zmiany w gruczołach piersiowych: powiększenie, obrzmienie, wzrost napięcia, poszerzenie naczyń żylnych widocznych pod skorą, przebarwienie brodawek i obwódek piersiowych. 3. Pojawienie się nowych rozstępów skórnych, najwyraˇniej na brzuchu, na bocznych powierzchniach pośladków i zewnętrznych powierzchniach ud. 4. Szereg zmian w narządach płciowych, które stwierdza lekarz w trakcie badania ginekologicznego. Objawy pewne: 1. Ultrasonografia (USG). Pozwala najwcześniej (już w 5. tygodniu) uzyskać pełne potwierdzenie ciąży. 2. Wysłuchanie tętna płodu. (KTG - kardiotokografia) 3. Wysłuchanie, wyczuwanie i oglądanie ruchów płodu. Przy pierwszej ciąży ruchy wyczuwa się od ok. 20 tygodnia, przy następnych nieco wcześniej, od ok. 18 tygodnia ciąży. Zmiany w organizmie kobiety podczas ciąży: 1. Zwiększenie objętości osocza krwi o około 1,5 litra - rozrzedzenie krwi. 2. Zwiększenie ilości czerwonych krwinek we krwi. W związku z tym następuje zwiększone zapotrzebowanie na żelazo. Mimo tego, z uwagi na rozrzedzenie krwi może dojść do względnej niedokrwistości. 3. Wzrost liczby białych krwinek i płytek krwi. 4. Serce pracuje intensywniej, pompuje więcej krwi niż zwykle. Wzrasta przepływ krwi przez macicę, nerki i skórę. 5. Ciśnienie krwi na początku ciąży nieco spada, potem wraca do normy. 6. Wzrasta ilość i głębokość oddechów, zwiększając intensywność czynności oddychania o 40 %. Pod koniec ciąży połowa tlenu jest przeznaczona na zaspokojenie potrzeb dziecka. 7. Następuje spowolnienie przesuwania się treści w jelitach, zaburzenie czynności mięśni zwieraczy, ponadto rozrastająca się macica uciska na jelita potęgując objawy typu zgaga, zaparcia. 8. Następuje wzrost masy ciała o ok. 20 %. Najczęściej jest to mniej, więcej 10- 14 kg. Przyrost zarówno większy jak i mniejszy nie jest stanem prawidłowym. 9. Zwiększają się potrzeby energetyczne, na początku ciąży o ok. 250 kcal, pod koniec o 500 kcal na dobę. Tym samym, u kobiet ciężarnych wykonujących lekką pracę, wynosi ono ok. 2500 kcal. na dobę. Jeśli kobieta karmi piersią, należy doliczyć jeszcze 500 kcal. 10. Wzrasta stężenie cholesterolu i lipidów we krwi. Co do testów, ginekolodzy mówią, że są pewne w 50%. :))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ewa Re: pomózcie IP: 82.160.53.* 18.08.04, 13:13 dziękuje Tobie bardzo za wyczerpującą odpowiedz mam nadzieję że to fałszywy alarm ppaaaaaaa Odpowiedz Link Zgłoś
niebieskax Re: pomózcie 19.08.04, 11:37 testom można ufać, wykrywają dzieciątko juz w 3 dobie, a to znacznie wcześniej niz lekarz podczas badania ginekologicznego. U mnie 1 objawem było sikanie u innych czasem wymioty, mdłości albo obrzmienie piersi. Albo wszystko naraz. pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Soniqa Re: pomózcie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.08.04, 11:56 najwczesniejsze objawy ciazy to oczywiscie brak miesaiczki,powiekszone nadwrazliwe piersi, dziwny metaliczny smak w ustach, uczucie sennosci w ciagu dnia, oslabienie - czasem zawroty glowy,obfitsza niz zwykle wydzielina pochwowa, mdlosci i wymioty, wyrazna niechec do niektorych zapachow czy smakow polaczona z niepochamowanym pociagiem do innych, chwiejnosc nastroju, czeste oddawanie moczu Mam nadzieje ze to wystarczy Odpowiedz Link Zgłoś
czaroffnica24 Re: pomózcie 19.08.04, 12:16 Chyba w trzeciej dobie od dnia spodziewanego okresu... Wczesne rozpoznanie ciąży opiera się na wykryciu gonadotropiny kosmówkowej (HCG - ang.: human chorionic gonadotropin), która pojawia się we krwi matczynej 8 - 9 dnia po zapłodnieniu i nieco później w moczu. Jest to hormon, który powstaje w łożysku i dostaje się do krwi matki i płodu. Podtrzymuje wydzielanie progesteronu, hormonu odpowiedzialnego za utrzymanie ciąży. Ponadto HCG reguluje rozwój i funkcję hormonalną gruczołów płciowych płodu. W powszechnie stosowanym teście ciążowym obecność HCG w moczu stwierdzana jest na podstawie reakcji antygen-przeciwciało, zachodzącej między beta-HCG a przeciwciałami anty-HCG. A gdyby te testy (mam na myśli ogólne dostępne w aptekach) były miarodajne, to ja już trzykrotnie byłabym mamusią, a moja siostra nie miałaby synka. Na wynik ma wpływ wiele czynników. Zarówno godzina wykonania, pokarmy, które się spożywało, jak i stres, czy nawet sama próbka moczu. Próbka powinna być z porannego moczu i najlepiej ze środkowego strumienia. Tutaj wynik może zaburzyć nawet płyn do higieny intymnej. W pierwszym momencie próbka jest skażona bakteriami znajdującymi się przy ujściu cewki moczowej. Odpowiedz Link Zgłoś