merci666 13.01.07, 23:33 Mam pytanie do studentow i studentek psychologi... Jak jest na tym kierunku?? Bardzo duzo nauki Jestescie zadowoleni z wyboru? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
aniiatka Re: Studia : psychologia 14.01.07, 17:01 Mam dwie kolezanki na psychologii, ciezko bylo z dostaniem sie, przynajmniej wtedy kiedy stawałyśmy przed wyborem studiów, jak jest teraz to nie wiem, to są takie fale i dany kierunek staje sie "modny". Z tego co wiem są zadowolone. Moim zdaniem nie warto aktualnie tego studiować i liczyć na super prace. Mysle ze ma to sens gdy są to tradycje rodzinne i mozna miec zapewniony jakis start itd. Także chciałam isć na psych. ale wybrałam socjologie, niby tez taki nijaki kierunek ale mam plany które bede chciala spelnic a ukonczenie tych studiów bedzie mi pomocne. Pytasz czy nauki duzo...No jak to na studiach... Odpowiedz Link Zgłoś
nemo1968 Re: Studia : psychologia 14.01.07, 21:54 Nie studiowalem tego kierunku. Kiedys bardzo sie tym interesowalem i chcialem sie przeniesc na psychologie. Bylem na wydziale UW na Stawki, troche pogadalem z ludzmi i zmienilem zdanie. Troche dziwnie stawiasz pytanie. Chcesz tam zdawac i uzalezniasz od tego, czy duzo wymagaja, czy malo ? To sa takie studia, ze sama sobie stawiasz wymagania. Mozesz nie miec czasu na zycie prywatne albo rownie dobrze mozesz sie przeslizgnąc przez 5 lat jak, bez wyszukanego porownania g.. przez rure. Na pewno jezeli masz problemy ze sobą, to nie warto poswiecac 5 lat tylko po to zeby je rozwiązac. To powinna byc moim zdaniem pasja. To nie są studia np. ekonomiczne lub prawnicze, ze sie wyksztalcisz a prywatne hobby bedziesz miec zupelnie inne. pozdrowka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 007 zglos sie Re: Studia : psychologia IP: *.lodz.mm.pl 29.01.07, 11:05 nie no wezcie ludzie nie piszcie ze na psychologii jest duzo pracy, bo chyba padne ze smiechu. Tyle samo pracy co na pedagogice, są to kierunki łatwe, przyjemne. Nie piszcie ze ma sie tyyyyyle pracy jak na studiach, bo studia studiom nierówne. Ja studiuje medycyne i mam czas na wszystko, wiec nie gadajcie głupot dziewczynie. Ja bym na twoim miejscu nie szła na te studia, idz na anglistyke, chyba i tak musisz zdawac na psycho rozszerzony ang. Na pewno po anglistyce masz wieksze szanse znalezienia dobrej pracy,a kierunek jest super. Ja bym nie wybrala psychologii, ale co kto lubi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: @ Re: Studia : psychologia IP: *.eranet.pl 14.01.07, 22:37 trafilam na forum zupelnie przez przypadek , twój post mnie zainteresowal ,wiec postanowilam troszke o tym napisac. Jak zapewno wiesz na psychologie bardzo trudno jest sie dostac-gdy ja probowalam to osob chetnych bylo 3000 a miejsc 100, tak wiec sama mysle ze jest 30 osob na 1 miejsce brzmi przerazajaco- mi niestety nie udalo sie dostac na studia panstwowe, ale postanowilam rozszerzac swoje zainteresowania w innej szkole- WSFiZ w Warszawie .Jestem bardzo zadowolona chociaz nie jest to kierunek prosty- jesli ktos chce sie poobijac to w tej szkole mu sie nie uda(wczesniej czy później polegnie..)Szkoła ma bardzo dobra kadre dydaktyczna- wiekszosc to wykladowcy z UW,KUL-u itd.Uczelnia w bardzo szybkim tempie się rozwija-niestety nie widnieje jeszcze w zadnych rankingach poniewaz nie wypuscila jeszcze absolwentów tego kierunku.Przedmioty z jakimi kazdy student psychologii musi zmierzyc to: języki obce, filozofia z elementami logiki, podstawy informatyki,biologiczne podstawy zachowania,wprowadzenie do psychologii,historia mysli psychologicznej,metodologia badań psychologicznych,statystyka,psychometria i diagnoza psychologiczna, podstawowe umiejętnosci psychologiczne,psychologia procesow poznawczych,psychologia emocji i motywacji,psychologia osobowości i róznic indywidualnych,psychologia rozwoju człowieka,psychologia społeczna, psychopatologia,standardowe metody diagnostyczne,swobodne metody diagnostyczne,socjologia + fakultety wybierane co semestr-rowniez szeroki wachlarz możliwości-fizjologia i psychologia stresu, psychopatologia itd, reszte przedmiotów w zalezności jaką specjalizacje wybierzesz.W tym przypadku WSFiZ chyba ma sie czym pochwalic bo zdaje sie ze mamy najwiekszy wybor specjalizacji ze wszystkich szkół, ktore oferuja ten kierunek.Do wyboru: psychologia kliniczna,psychologia mediów,psychologia przedsiębiorczości i zarządzania, psychologia rynku,psychologia społeczości, psychologia sądowo- penitencjarna,psychologia zdrowia i psychoterapia, seksuologia kliniczna i sądowa, stosowana psychologia społeczna. Oczywiscie jest to taki kierunek studiow gdzie nie mozna sobie pozwolic na to aby wypuscic studentow posiadających "jakąs tam" wiedze, trzeba posiedziec troche w ksiazkach- nie polecam dla osob nie lubiacych biologii. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: @ Re: Studia : psychologia IP: *.eranet.pl 14.01.07, 23:11 Moja poprzednia wypowiedź zabrzamiala troche jak darmowa reklama ,ale nie taki był moj cel. Jesli faktycznie zastanawiasz sie nad wyborem tego kierunku to wymienianie przedmiotów czy specjalizacji da Ci minimalny obraz tego o co pytasz. Mysle ze nie ma co wyslychiwac ze po psychologii ciezko znaleźć prace, wszystko zależy od studenta-jesli 5 lat udalo mu się slizgac to nigdy nie bedzie w tym dobry, a pracodawca napewno szybko to wylapie! Systematycznie przegladam oferty pracy i jest naprawde w czym wybierac, ale niestety głównie są to prace z zakresu przedsiębiorczości niz np:psychologii klinicznej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cesarzowa21 Re: Studia : psychologia IP: *.cable.satra.pl 29.01.07, 00:11 psychologia super studiuje na 2 roku, mnustwo nauki,ale da sie przezyc,powodzeia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Studia : psychologia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.01.07, 01:32 Witam! obecnie jestem na pierwszym roku psychologii na UW. ponad 2 tys osob na 100 miejsc jest dosc przerazajace, ale pamietac trzeba,ze listy przesuwaja sie czasem o 180 miejsc.. wiele osob rezygnuje i np. osoba z 330 miejca dostala sie na dzienne <po II turze> - w zeszlym roku trzeba bylo miec min.82pkt, ale w tym roku moze sie to zmienic <jak zawsze:)> jesli po obliczeniu pkt masz powyzej 80 jest duza szansa! przedmioty ciekawe i nie - istnieje olbrzymia swoboda w wybieraniu fakultetow. przede wszystkim proponuje poczytac na stronie www.psych.uw.edu.pl w katalogu zajec czego bedziesz miala okazje sie uczyc. jesli stwierdzisz ze to to - smialo. jestem zadowolona, planuje wybrac jako spejalizacje psychologia kliniczna dziecka. pozdr:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aQq Re: Studia : psychologia IP: *.jed.isu.net.sa 29.01.07, 09:05 Gość portalu: cesarzowa21 napisał(a): > psychologia super studiuje na 2 roku, mnustwo nauki,ale da sie przezyc,powodze > ia studentko psychologii: mnostwo pisze sie o z kreska hahahh Co sie dziwic ze polski tyle osob ucieka skoro tak wyksztalceni psychologowie maja problem z ortografia hahahaa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: leni6 Re: Studia : psychologia IP: *.aster.pl 29.01.07, 09:22 Znam kilka osob studiujacych na UW psychologię. Prawie wszystkie są zadowolone (z jednym wyjątkiem), natomiast wszyscy maja jeszcze inne zajecia: praca (3/4 etatu), regularna dzialalnosc w organizacjach studenckich i dzialalnosc charytatywna czy drugi kieurnek (konkretnie matematyka UW). Wniosek jest taki ze kierunek szczegolnie absorbujacy czasowo nie jest ;) Odpowiedz Link Zgłoś
blueska3 Re: Studia : psychologia 29.01.07, 09:45 Ja jestem na psychologii. Hmm.. ciężko?? Tak jak na każdych studiach. Jeśli Cię to nie interesuje albo nie widzisz w tym nic atrakcyjnego to lepiej nie podejmuj się takich studiów. Ja jestem zadowolona aczkolwiek nie spodziewałam się, że na psychologii jest tyle ścisłych matematycznych przedmiotów :d A akurat liczenie to nie jest moja najmocniejsza strona :) Powodzenia! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 007 zglos sie Re: Studia : psychologia IP: *.lodz.mm.pl 29.01.07, 11:00 nie zartuj to studia dla leniwych. Nic nie robisz i masz stypendium, jesli sie troche pouczysz. Słowem zenujący kierunek Odpowiedz Link Zgłoś
cute-girl Re: Studia : psychologia 29.01.07, 15:08 Moim zdaniem fajny kierunek do studiowania, i stypendium za nic nierobienie mozna dostac :))) Gorzej tylko jak skonczysz studia i zaczniesz szukac pracy.... gdzie ja znajdziesz? :/ Odpowiedz Link Zgłoś