Dodaj do ulubionych

Problem z komputerem, pomocy:(

15.01.07, 15:49
Czesc
wiem ze to nie jest forum techniczne ale moze ktos bedzie w stanie mi pomoc:(
otóz w sobote przy wylaczeniu procesu o nazwie EXPLORER padł mi komp:(
informatyk wyjąl dzis z niego dysk twardy, i orzekł ze głowica porysowała cały
dysk:( niestety tam były bardzo wazne dane, m.in rozmowy gg, ktore sa mi
potrzebne, i poczta (outlook). Informacje z tego dysku sa mi potrzebne do
nauki-sesja:( i niestety nie da sie ich odtworzyc. Informatyk twierdzi ze
bedzie probował, ale niestety nie moze mi dac gwarancji ze da sie to zrobic:(
Błagam, niech mi ktos pomoze i powie jak odzyskac te dane, albo ewentualnie
przekieruje mnie na jakies forum techniczne.
Z góry dzieki i pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • Gość: Don_Don Re: Problem z komputerem, pomocy:( IP: *.asta-net.com.pl 15.01.07, 15:59
      Jak dla mnie to diagnoza jest lekko podejrzana. Niestety drakuje podstawowych
      danych dzieki którym mogl bym ci cos poradzic wiecej niz to co napisze. Kup Nowy
      dysk zainstaluj windowsa, skopiuj te dane co sie da (z nie podziorawionych
      miejsc) na nowy dysk twardy. Znajdz jakikolwiek program do odzyskiwania
      danych(google), zainstaluj uruchom odzyskaj co sie da. Aha na sam koniec albo ty
      jesteś strasznym laikiem w komputerach, albo twoj informatyk jest do bani. Jesli
      jest do bani znajdź innego. Operacja taka jak wyzej wspomnielem nie powinna
      fachowcowi zajac wiecej nak 3h(nie licze tu odzyskiwania danych z bad blockow).
      Pozdrawiam.(Przepraszam za błędy)
    • Gość: chris.pl Re: Problem z komputerem, pomocy:( IP: *.sti.net.pl 16.01.07, 00:37
      Uszkodzenie twardego dysku jest w takim przypadku bardzo
      małoprawdopodobne ,procesy ładowane są przeważnie do pamięci komputera, a nie
      przechowywane na dysku (no chyba żemasz bardzo mało pamięci, poniżej ilości
      zalecanej przez producenta). Tu bardziej bym obstawił, że jeżeli nie możesz
      uruchomić komutera to jest to spowodowane uszkodzeniem systemu operacyjnego a
      nie dysku (choć ten jest na dysku ;) ). Jak już wspomniał mój przedmówca
      podałaś za mało danych. Głównie chodzi o to czy przy starcie pojawiają się
      jakiekolwiek komunikaty dotyczące odczytu danych choćby z sektora MBR - jakie
      objawy, jakie komunikaty się pojawiają - jeżeli pojawiają się komunikaty
      systemu operacyjnego - to nie masz szkodzonego dysku. Jeżeli masz uszkodzoną
      głowicę dysk powinien wydawać dziwne dzwięki. A co do odzyskania danych z dysku
      to jeżeli nie jest to głowica, to są do odzyskania. Przy awarii systemu
      operacyjnego to to już jes prawie pestka :)
    • lalunia24 Re: Problem z komputerem, pomocy:( 16.01.07, 00:55
      forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=34
      • Gość: Don_Don Re: Problem z komputerem, pomocy:( IP: *.asta-net.com.pl 16.01.07, 01:33
        Lalunia24 jak już jesteś taka cwana to podaj link już do odpowiedniego posta,
        jak nie to zgrywaj cwaniarę gdzie indziej; w piaskownicy może.
        Pozdrawiam.
        • lalunia24 Re: Problem z komputerem, pomocy:( 16.01.07, 10:57
          "...albo ewentualnie
          przekieruje mnie na jakies forum techniczne"

Czytaj ze zrozumieniem.
    • Gość: Epsilon Re: Problem z komputerem, pomocy:( IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.01.07, 12:01
      Jezeli nie dasz sobie rady i nikt ci nie pomoże a jesteś z Warszawy to idz do
      tego przejścia podziemnego przy ul Wawelskiej przy trasie Łazienkowskiej. Tam
      jest takie stoisko, w ktorym oni mogą odzyskac dane. Własicielem jest Paweł,
      ale dokladniej nie mogę ci powiedziec. Pewnie będzie ciebie to coś kosztowalo.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka