Dodaj do ulubionych

DLACZEGO DROŻEJ?????????

IP: *.telkab.pl 22.01.04, 09:19
Wchodzimy do UE. Dlaczego wszystko oprócz perfum, markowych alkoholi i
mebli podrożeje?????????

1. Paliwa właśnie podrożały o jakieś 4% i nikt ie mówi, czy jeszcze nie
podrożeja,

2. Fajki od 16 stycznia poszły w górę o 2,5%. To też zapewne nie ostatnia
podwyżka,

3. Sładka na zdrowie poszła w górę o 0,32% co daje myto od statystycznego
Polaka w wysokości 8 zł miesięcznie więcej niz w zeszłym roku,

4. Giełda - zyski z niej obożone są 19% od początku roku,

5. Materiały budowlane - podwyżka 15%, gdyż VAT rośnie od cudownego 1-go
maja
z 7% na 22%,

6. Grunty budowlane od 1 maja obłożone będą 22% VAT (obecnie 0%) - co może
dać podwyżkę nawet o jedną piątą,

7. Artykuły dziecięce (wózki, przybory szkolne, itp) dożeją o 15% (VAT się
zmienia z 7% na 22%),

8. Gazety i książki - w górę o jakieś 10% (zmiana VAT),

9. Internet - podwyżka jakieś 13% (VAT),

10. Cukier - 40% w górę (czyli zdrożeje bardzo dużo produktów spożywczych
zawierających cukier (żywnośc, słodycz, napoje,......),

11. Mleko - 20% w górę. Jeśli lubisz masło, sry czy jogurty - będziesz
płacił więcej,

12. Banany - zdożeją o 50%!!!!. Ponieważ UE wspiera swoje dawne kolonie
(które od tej pory będą też naszymi dawnymi koloniami) i nie będzie nam
wolno sprowadzać tańszych bananów (jak czynimy to do tej pory) z krajów
trzecich.

13. Oj pewnie wiele innych rzeczy też pójdzie w górę.

PYTANIE: Nie lepiej było pozostać wolnym i suwerennym? Bełkot, iż wtedy by
się
Polska rozpadła jest propagandą.

Co myślicie? Czy trzeba myśleć o emigracji? Tam przynajniej pensję będziesz
miał większą o pareset procent niż u nas - czyli starczy Ci na wszystko.

Pozdrawiam amoralnie,

Lisiczka

Obserwuj wątek
    • 1tomasz1 Re: DLACZEGO DROŻEJ????????? 22.01.04, 14:50
      Gość portalu: Lisiczka napisał(a):

> Wchodzimy do UE. Dlaczego wszystko oprócz perfum, markowych alkoholi i
      > mebli podrożeje?????????
      >
      >
      > 5. Materiały budowlane - podwyżka 15%, gdyż VAT rośnie od cudownego 1-go
      > maja
      > z 7% na 22%,
      >
      Branża budowlana przeciwko wyższym stawkom

I tak np. przedstawiciele Związku Producentów Materiałów Budowlanych twierdzą,
      że nie ma żadnego powodu, aby po 1 maja 2004 r. stosować jednolitą 22-proc.
      stawkę VAT w budownictwie. Nie wymagają tego unijne dyrektywy, a przykłady
      państw członkowskich pokazują, że ten sektor gospodarki można traktować
      preferencyjnie. Dodają, że jakimś rozwiązaniem mogłaby być zapowiadana przez
      rząd ustawa o zwrocie podatku dla budownictwa, ale do dziś nie wyszła ona poza
      mury Urzędu Mieszkalnictwa. To uniemożliwia przedsiębiorcom planowanie
      działalności na 2004 r. Producenci materiałów budowlanych twierdzą, że idealne
      rozwiązanie jest tylko jedno - taka sama stawka VAT na wszystko, bez obniżeń
      czy określania grup niepodlegających ustawie. Miałaby ona wynosi 16,7 proc.,
      tyle że w zasadzie nie ma szans na jej wprowadzenie. Przedsiębiorcy z branży
      budowlanej opracowali więc poprawki do projektu ustawy wprowadzające definicję
      budownictwa społecznego korzystającego z obniżonej, 7-proc. stawki VAT.
      Argumentem, jakim się posługują, jest fakt, że np. Francuzi stosują różne
      stawki w budownictwie, a Brytyjczycy mają na mieszkania zerowy VAT. Polska
      jednak nie uzyskała w UE żadnych preferencji czy okresów przejściowych. Teraz -
      twierdzą przedsiębiorcy - część ciężaru podatku będzie musiała wziąć na siebie
      branża budowlana, ale część i tak spadnie na konsumenta.

źródło: dzisiejsza Rp

Ciekawe jest tłumaczenie PR min. finansów: o budownictwie społecznym nie może
      być mowy bo brakuje definicji tego pojęcia w przepisach mieszkaniowych. Za to
      odpowiedzialny jest resort infratruktury (głuPol). Czyli to nie ja, to kolega.
      I niech mi ktoś powie, że to wina UE. Mogliśmy mieć VAT 15/5%. Mogliśmy...
      >
      > PYTANIE: Nie lepiej było pozostać wolnym i suwerennym?

Jak Ukraina czy Serbia? To ja już wolę bez. :)

> Bełkot, iż wtedy by
      > się
      > Polska rozpadła jest propagandą.
      >
      > Co myślicie? Czy trzeba myśleć o emigracji? Tam przynajniej pensję będziesz
      > miał większą o pareset procent niż u nas - czyli starczy Ci na wszystko.
      >
      >
      > Pozdrawiam amoralnie,
      >
      > Lisiczka
      >
      • Gość: polimer Re: nie ma... IP: *.pronet.lublin.pl 22.01.04, 16:52
        WP
        "Rząd przygotowuje rozwiązania prawne, które zabezpieczą indywidualnych
        inwestorów przed podwyżkami cen materiałów budowlanych po wprowadzeniu na nie
        22-procentowej stawki VAT. Poinformował o tym poseł Unii Pracy Janusz Lisak,
        który przedstawił w Sejmie stanowisko komisji finansów do projektu nowelizacji
        ustawy o podatku VAT.

Poseł powiedział, że Polska musi wprowadzić 22-procentowy VAT na materiały
        budowlane, gdyż rząd Jerzego Buzka nie zdołał wynegocjować niższej stawki w
        rozmowach z Unią Europejską. Lisak dodał, że komisja opowiedziała się za
        wprowadzeniem 7-, a nie 22-procentowego VAT-u na telewizję kablową i
        satelitarną. (uk)"

Mam nadzieję, że Lisak coś wykombinuje, albo, że cała ta podwyżka do tylko
        głupi żart - napędzanie koniunktury a potem ciach, nabraliśmy was, drożej nie
        będzie i och, ach, lubcie nas hahahaha

Nie pisz więcej o braku związku UE - VAT 22% plizz

> PYTANIE: Nie lepiej było pozostać wolnym i suwerennym?
        >
        > Jak Ukraina czy Serbia? To ja już wolę bez. :)

Żenada :(
      • krzysztofsf Re: DLACZEGO DROŻEJ????????? 22.01.04, 22:35
        > Ciekawe jest tłumaczenie PR min. finansów: o budownictwie społecznym nie może
        > być mowy bo brakuje definicji tego pojęcia w przepisach mieszkaniowych. Za to
        > odpowiedzialny jest resort infratruktury (głuPol). Czyli to nie ja, to kolega.
        > I niech mi ktoś powie, że to wina UE. Mogliśmy mieć VAT 15/5%. Mogliśmy...

czy ja sie myle, czy bez ue mamy vat 7%??

• 1tomasz1 Re: DLACZEGO DROŻEJ????????? 23.01.04, 10:20
          krzysztofsf napisał:

> > Ciekawe jest tłumaczenie PR min. finansów: o budownictwie społecznym nie m
          > oże
          > > być mowy bo brakuje definicji tego pojęcia w przepisach mieszkaniowych. Za
          > to
          > > odpowiedzialny jest resort infratruktury (głuPol). Czyli to nie ja, to kol
          > ega.
          > > I niech mi ktoś powie, że to wina UE. Mogliśmy mieć VAT 15/5%. Mogliśmy...
          >
          > czy ja sie myle, czy bez ue mamy vat 7%??
          >
          Sprawa jest prosta. Każdy kraj-członek UE stosuje jakieś preferencyjne stawki
          lub odliczenia VAT na materiały budowlane. Maję zdefiowane w ustawie pojęcie
          budownictwa społecznego. Więc np. we Włoszech płaci się 3-4% VAT, w W. Brytanii
          0%, w Niemczech... to chyba każdy wie, itd. A my? Jak zwykle pazerni. Jednak
          rząd nie zdaje sobie chyba sprawy, że podnoszenie podatków, tylko do pewnej
          wysokości powoduje zwiększenie wpływów do budżetu. U nas ta granica została
          przekroczona.
    • Gość: , Taniej wyjdzie wyslac Tomasza i podobnych do Unii IP: *.dsl.anhm01.pacbell.net 22.01.04, 17:59
      na koszt panstwa. Niech sobie jada.
      • Gość: Fenol Re: Taniej wyjdzie wyslac Tomasza i podobnych do IP: 80.48.19.* 01.02.04, 19:09
        Mam nadzieję Gościu że po 1 Maja stracisz pracę i do końca życia będziesz
        bezrobotny bez prawa do zasiłku bo za twój wypracowany zasiłek będą żyć
        Niemieccy i Francuscy lenie
    • Gość: Bolek Re: DLACZEGO DROŻEJ????????? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.01.04, 11:58
      Chymmm , na takie produkty luksusowe to my juz mamy albo wysokie clo lub akcyze
      [alkohol, kosmetyki, samochody wyzszej klasy etc.] wejscie do uni spowoduja
      akurat obnizke tych stawek celnych u nas. Ale podobno juz kombinuja z podwyzka
      odatku na kosmetyki u nas aby utrzymac obecny poziom cenowy. Samochody tanie
      najbardziej podrozeja tzn. najbardziej bedzie to widczne dla przecietnego
      Kowalskiego, luksusowe skolei powinny staniec lub byc lepiej wyposazone
      zachowujac obecna cene. Cala zywnosc podstawowa powinna skoczyc do gory o
      jakies 100-200% pieczywo, mleko, jaja, jogurty podstawowe rzeczy ktore sa u nas
      bardzo tanie biora pod uwage ich ceny w unii. Np. zwykla bulka koszt u nas 30gr
      w Unii kosztuje 25centow co jest 4x drozej niz u nas, nie wyobrazam sobie
      polskiej piekarni ktora by mogla sprzedac drozej swoje produkty np. w
      Frankfurcie nad Odra majac certyfikat unijny i nie robila by tego. Co na to
      niemieckie piekarnie na pewno bedzie protest nie dadza sobie latwo tak odpuscic
      rynek i bedzie tendencja aby te ceny wyrownac w stosunku do krajow unijnych.
      Podobno paliwo jest spodziewane 4zl za litr wciagu roku po dolaczeniu do unii.
      • Gość: michal Re: DLACZEGO DROŻEJ????????? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.01.04, 16:26
        a czy ktos przewidzial co z naszymi zarobkami ja zarabiam 800zl i ledwo mi
        teraz starcza na przezycie a co bedzie potem?!!!!
        • Gość: Snob Re: DLACZEGO DROŻEJ????????? IP: 5.3.1R* / *.telenet-ops.be 28.01.04, 16:28
          a kto ta prace zaoferuje,tylu chetnym z Polski??niby gdzie ja wszyscy znajdziecie??
          poza Polakami beda tez inni chetni,o tym jakos kazdy zapomina
        • Gość: Unita Re: DLACZEGO DROŻEJ????????? IP: 80.48.19.* 01.02.04, 19:12
          Głosuj dalej w referendum za Unią.Jeśli pracujesz w sektorze dotowanym w
          dawnych krajach Unii to już nie pracujesz bo twój pracodawca nie wytrzyma
          konkurencji cenowej z gigantycznym dotowanym Importem

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka